Ruotsista lähti vuonna 2016 leviämään maailmalle plogging-termi, joka tulee ruotsin kielen sanoista jogging (lenkkeily) ja plocka upp (poimiminen). Nimensä mukaisesti plogging viittaakin lenkkeilyyn, missä hölkkääjä tai kävelijä poimii maasta lenkin varrelta löytämänsä roskat. Taustalla vaikuttaa kasvanut huoli muoviroskien lisääntymisestä luonnossa.

Kaikki ponnistukset roskien vähentämiseksi ovat tervetulleita, sillä maailmanlaajuisesti katsottuna hukumme muoviin. Jos nykyinen meno ei muutu, on merissä vuoteen 2050 mennessä enemmän muoviroskaa kuin kaloja. Suomessa luonnosta löytyy eniten pieniä roskia, kuten tupakantumppeja, jotka eivät maadu, vaan muuttuvat muoviksi.

Kyykäten maailma puhtaaksi

Urheilumuotona plogging on vastuullisuuden lisäksi monipuolinen supertreeni. Keho saa tehokasta rasitusta, kun juoksun lomassa tulee tehtyä kyykkyjä, koukistuksia ja venytyksiä. Roskien noukkimisliikkeissä on vain taivas rajana. Roskan voi esimerkiksi poimia punnerrusasennosta tai sumokyykystä. Tasapainoa voi puolestaan kehittää kurkottamalla roskaa kohti yhdellä jalalla seisten.

Reippaalla ploggauslenkillä saakin hyvän mielen lisäksi paremman kunnon. Tuijottavat ohikulkijat voi kannustaa myös mukaan.

Näin pääset ploggaamisessa tai suomalaisittain "roskajuoksussa" vauhtiin:

  1. Seuraavalla kerralla lenkille lähtiessäsi ota mukaan roskapussi.
  2. Osallistu 15.9. järjestettävään World Cleanup Dayhin (WCD) eli Maailman Siivouspäivään, joka on YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin linkittyvä tempaus, joka tarttuu globaaliin roskaongelmaan.
  3. Innosta mukaan myös perhe tai ystävät.
  4. Tee ploggaamisesta tapa ja poimi päivittäin matkanvarrelta ainakin yksi roska.
  5. Ploggaamisen idean voi laajentaa myös pyörä-, patikointi- ja melontaretkille.