Yrityksen markkinointi on peliä, jossa onnistuminen on pienestä kiinni. Se vaatii valtavaa työmäärää, johon on pakko paneutua useimmiten osaavampien opastuksella, kertoo vahvoihin makuihin erikoistuneen Poppamies-mausteyrityksen toimitusjohtaja Marko Suksi.

Poppamies on ollut sosiaalisessa mediassa koko 2010-luvun. Aluksi Poppamiehellä oli sivu Facebookissa, mutta siellä ei tapahtunut juuri mitään.

Markkinointiin keskityttiin ahkerammin muilla tavoilla Poppamiehen näköisellä humoristisella otteella.

‒ Liikkeelle pitää lähteä siitä, että markkinoinnissa tuo esille yrityksen omaa identiteettiä, brändiä ja imagoa. Kaiken tehtävän markkinoinnin, myös sosiaalisessa mediassa, on tuettava ja kehitettävä yrityksen toimintaa, Suksi muistuttaa.

Vasta, kun Poppamiehen tuotteet valtasivat oman verkkokaupan lisäksi vähittäiskaupat, Suksi alkoi liikekumppaneineen miettiä tarkempaa markkinointistrategiaa. Siihen asti oli riittänyt, että mainontaa tehtiin yrityksen perustajien kaltaisille henkilöille ‒ sellaisille, jotka halusivat syödä tulista ja mausteista ruokaa.

Suksi sanoo, että alkuinnostuksessa sorruttiin ylilyönteihin, kuten kunnianhimoiseen televisiomainokseen.

‒ Siitä tuli takkiin aika paljon, sillä tuotteitamme ei ollut silloin myynnissä vielä niin laajalti kuin nykyään. Tapahtuneesta kuitenkin opittiin, Suksi muistelee.

Tapa erottua

Marko Suksi pitää sosiaalista mediaa tärkeänä markkinointikanavana pk-yrittäjälle. Myös Poppamiehen väki ymmärsi sen, kun mausteita, chilikastikkeita ja majoneeseja alkoi löytyä sadoista marketeista ympäri Suomea.

‒ Kun kaupassa on 10 000 tuotetta, erottuminen on tärkeää. Harva menee ruokakauppaan tekemään löytöjä. Tarjouskorit ovat asia erikseen. Jotenkin tuotteemme oli tehtävä tutuiksi asiakkaille, Suksi kuvailee.

Silloin kohderyhmäajattelua laajennettiin. Yritys haarukoi ryhmiä iän, kiinnostuksen kohteiden ja maustetottumusten mukaan. Näin pystyttiin Suksin mukaan toteuttamaan kohdennettua mainontaa mahdollisimman monenlaisille ryhmille.

Poppamies on niin Twitterissä, Instagramissa kuin Facebookissa. Facebook on kuitenkin yrityksen ylivoimaisesti merkityksellisin markkinointikanava. Poppamies-sivusta tykkää lähes 25 000 henkilöä.

Suksin mukaan pelkkä tuotemarkkinointi ei tuota tuloksia. Vuorovaikutteisuus ja sisältömarkkinointi, kuten blogit, videot, artikkelit ja reseptit sen sijaan vetoavat kuluttajiin.

Jatkuva uudistuminen kannattaa

Jotta Poppamies pääsi alkuun sosiaalisessa mediassa, se etsi avukseen yrityksen, jonka avustuksella luotiin ensimmäiset markkinointikikat. Poppamies valitsi itselleen sopivan kumppanin suositusten perusteella.

‒ Tärkeintä on ymmärtää oma tarve, jotta löytää oikean kumppanin. Meilläkin oli pitkään yhtä kokeilua ja erehdystä, kun melkein viikoittain joku firma tarjosi palveluitaan. Sitten saattoi selvitä, etteivät ne ymmärtäneet meitä ollenkaan.

Suksin mukaan pienen yrityksen pahin kompastuskivi sosiaalisen median konsulttia valitessa on se, että kuvittelee kaikkien tuntevan yrityksen, palvelut ja tuotteet. Kun näin ei ole, markkinointiviesti voi olla täysin vääränlainen.

Vaikka Poppamies on aikanaan laatinut kumppaninsa avulla markkinointistrategian, se ei yksin riitä. Sosiaalinen media ja sen käyttötavat muuttuvat jatkuvasti, minkä vuoksi Poppamies päivittää sosiaalisen median markkinointitaitoja edelleen säännöllisesti.

‒ Jokaisen yrittäjän kannattaa hyödyntää läsnäolo sosiaalisessa mediassa. Vaikka tuntuisi kalliilta paukulta pyytää apua, jokainen euro tulee varmasti takaisin, Suksi kannustaa.

Myös kokeilemalla erilaisia tempauksia ja postauksia voi löytää itselleen sopivan tavan toimia sosiaalisessa mediassa. Uudistuminen on kuitenkin tärkeää, sillä muuten ihmiset voivat kyllästyä. Suksi sanoo, että sanavalinnat täytyy aina valita huolella.

Hän nostaa esimerkiksi sen, kannattaako Poppamiehen puhua vain vegaanisista, gluteenittomista tai maidottomista tuotteista. He ovat päätyneet puhumaan ruoka-aineiden, allergioiden ja ruokavalioiden yhteensopivuudesta. Tämä säästää monen some-käyttäjän hermoja, eikä keskustelu eri ruokavalioista ota tuulta alleen.

Lukuisista hyvistä puolistaan huolimatta sosiaalinen media herättää paljon päänvaivaa yrittäjille. Verkossa kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa omana itsenään tai valeprofiilien turvin. Marko Suksin mukaan some-raivo ja negatiiviset kommentit on kohdattava pää kylmänä.

‒ Se on täysin varmaa, että yrittäjä häviää tällaiset keskustelut käytännössä aina. Jokaista sanaa kannattaa siis harkita huolella, jos keskusteluihin osallistuu. Vain täysin asiattomat kommentit voi poistaa. Muuten voi tulla jälkeenpäin sanomista ja tehdä itselleen vain enemmän hallaa, Suksi sanoo.

Poppamies Marko Suksin vinkit some-markkinointiin:

Kohdenna, älä maksa turhasta.

Ole avoin ja rehellinen.

Käytä huumoria.

Kehitä imagoa.

Ole läsnä.