Maaliskuun 22. päivä koronakriisi oli tavoittanut Suomen, koulut oli suljettu ja Uudenmaan rajan sulkemiseen oli enää päiviä. Etelä-Pohjanmaan Kurikassa toimitusjohtaja Liina-Maaria Lönnroth otti puhelimen käteensä ja soitti isoisälleen.

– Sanoin hänelle, että entäpä jos me rupeaisimme tuottamaan nyt maskeja ja muita suojavarusteita, kun niille on Suomessa tarvetta. Hän vastasi, että onhan niitä meidän tehtaalla jo aiemminkin tehty.

Siitä puhelusta alkoivat yrityksen kenties hulluimmat mutta samalla motivoivimmat viikot.

Lakkeja neljännessä polvessa

Liina-Maaria Lönnroth on Tella Oy:n toimitusjohtaja jo neljännessä polvessa. Lakit ovat kulkeneet hänen mukanaan aina: ensimmäisen lakkimallistonsa nainen suunnitteli 14-vuotiaana. Sukupolvenvaihdos tehtiin yrityksessä 2016 ja silloinen toimitusjohtaja, Liina-Maarian paappa Antero, luovutti paikkansa tyttärentyttärelleen.

Tälle keväälle yrityksessä oli suunnitteilla vahva kansainvälistymisloikka. Sen sijaan tuli korona ja moni asia meni uusiksi. Suomessa kysyntä suojatarvikkeille olikin äkkiä valtava. Ja yllättäen Tellan lakkitehtaalla oli historia, joka vastasi osaltaan nykypäivän huutoon.

– Isoisäni aikana, 60- ja 70-luvulla, lakkitehdas on valmistanut suojatarvikkeita. En tiennyt asiaa, mutta kun kuulin siitä, tuntui, että yritys tavallaan palasi juurilleen.

Paappa oli suunnitelman takana – hän oli varma, että suojatarviketuotanto toimisi. 91-vuotiaan ”teräsvaarin” kanssa käyty keskustelu antoi Liina-Maaria Lönnrothille uskoa: tämä voi onnistua, vaikka kiire tulee.

– Ja lisäksi hän sanoi, että älkää vain niitä suojatakkeja ryhtykö tekemään, niiden viikkaaminen on niin hankala homma! Se puhelu antoi uskoa itselle ja samalla muistutuksen siitä, että tuotanto täytyy pitää mahdollisimman tehokkaana. Ja kyllä me sitten teimme niitä takkejakin, mutta niiden viikkaaminen kehitettiin sekuntikellon kanssa niin tehokkaaksi, ettei tuotanto jäänyt siitä kiinni!

Suojavarusteita kriittisille aloille

Kun koko yrityksen päätuotanto ja tuotteet pistetään uusiksi parissa viikossa, ei vuorokaudessa tahdo olla riittävästi tunteja. Suunnitelmia ei voitu näperrellä omassa työhuoneessa, vaan nyt piti ennen kaikkea puhua kaikkien tarpeellisten tahojen kanssa.

Tuotekehitystä tehtiin iltoja ja viikonloppuja myöten. Tuotantolinjoille piti löytää niin materiaalivalmistajat, alihankkijat kuin viranomaistahotkin. Suojavarusteita alettiin tehdä kolmesta eri materiaalista ja haalarien, suojatakkien, maskien, suojapäähineiden ja kenkäsuojien ensimmäiset kappaleet saatiin pian tarkasteluun.

– Tässä on tarvittu kaikkea sitä osaamista, mitä on alalla kartuttanut. On tärkeää ymmärtää ne prosessit, mitä tekstiilialan tuotteiden valmistus vaatii, millaista konekantaa tarvitaan ja miten valmistusnopeudet voidaan laskea. Vaikka kyse on kertakäyttöisestä tuotteesta, sen pitää suojata hoitotyötä tekevää. Kangas ei voi olla mitä sattuu eikä työn laadussa saa olla mitään moitittavaa. Meidän on voitava seistä tuotteen takana.

Nyt Tella Oy tuottaa suojavarusteita keskussairaaloihin ja yliopistollisiin sairaaloihin. Kriittisten alojen tukeminen on tällä hetkellä yrityksen tärkein tavoite.

– Meidän missiomme on olla vastuullinen toimija. Nyt nämä vastuullisuusarvot tulevat todeksi.

Tässä muutoksessa pääsi tekemään töitä kaikella sillä osaamisella, jota itsellekin on alasta vuosien ajalta kertynyt. Välillä ratkaisuja piti etsiä luovasti.

Pääosan esittäjinä ompelijat

Suojavarusteiden tekemisessä on turvallisuuden lisäksi valttia myös tehokkuus. Tuotteita tehdään alihankkijoiden kanssa. Tellan suojatarviketuotannossa toimii tällä hetkellä eri tehtävissä yli 100 ihmistä alihankkijayritysten työntekijät mukaan lukien.

– Avainasemassa ovat ammattitaitoiset ompelijat. Alihankkijoilla, joiden kanssa tätä teemme, on ollut osaamista ja koneita, ja konekantaa on jopa lisätty meidän tilaustemme ansiosta.

Lönnroth muistuttaa, että Suomessa on perinteisesti ollut hyvin vahvaa teollisen ompelun osaamista.

– Se on vähentynyt, kun tuotantoa on siirretty maasta pois. Nyt olemme sellaisessa historian hetkessä, jossa voidaan muistuttaa, että tätä osaamista tarvitaan myös Suomen sisällä. Volyymitason tuotteita on pystyttävä kriisitilanteessa tekemään myös Suomessa.

Samalla alihankkijaverkostossa on syntynyt työtä tekijöille.

– Suojavarustetuotannon ansiosta on syntynyt uusia työpaikkoja ja lomautuksia on peruttu. Se tuntuu todella upealta!

Maailmalle, mutta millä tuotteella?

– Tästä piti tulla kansainvälisen lanseerauksen kevät, halusimme viedä lakkibrändiämme eteenpäin. Mutta tästä tulikin toisenlainen kasvupyrähdys, Lönnroth hymyilee.

Tellan lakit on suunniteltu kestämään vuosia. Suojavarusteet taas ovat kertakäyttöisiä tuotteita. Mutta tulevaisuudessa nämä kaksi ehkä elävät rinnakkain sulassa sovussa.

– Kyllä me lähdemme siitä, että tämä on myös meidän tulevaisuuden tuotteemme. Nyt olemme kartuttaneet tietotaitoa niin nopeasti, että haluamme jatkaa tästä. Toivomme, että voisimme vakiinnuttaa suojavarusteiden tuotannon osaksi meidän tekemistämme.

Brändiä oltiin viemässä kansainvälisesti muutenkin. Onko mahdollista, että kansainvälisille markkinoille mennäänkin toisenlaisilla tuotteilla?

– Tällä hetkellä toimimme ensisijaisesti Suomen markkinoilla. Mutta ei ole poissuljettua, että tulevaisuudessa voisimme olla myös kansainvälinen suojatarvikebrändi. Hinnalla emme voi kilpailla, mutta toimitamme hyvää laatua toimitusvarmasti, Lönnroth pohtii.

Ja niin kauan kuin tuotteet valmistuvat Suomessa, ne ovat myös maan terveydenhuollon saatavilla, vaikka kriisi iskisi.

– Omavaraisuus, jota täällä luodaan, on hyvin arvokasta. Emme tiedä, milloin koronan toinen aalto tulee ja millaisessa tilanteessa silloin olemme. Tämä on hyvä hetki varautua.

Ympäripyöreitä päiviä ei loputtomiin jaksa. Silti päällimmäisenä on nyt tyytyväisyys tehtyihin ratkaisuihin.

– On tullut tunne, että hitsi, me saatiin tämä kasaan! Se antaa myös potkua tulevaisuuteen.

Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.