Kun yrittäjä Miia Hakkarainen perusti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin erikoistuneen parturi-kampaamon miehensä kanssa 15 vuotta sitten, hän ei miettinyt hinnoittelua yhtä tarkasti kuin nykyisin.

Parturi-kampaamon palveluihin kuuluivat kampaukset ja meikkaukset. Lisäksi halukkaat saattoivat ostaa valokuvauksen liikkeestä. Tuolloin kampaamopalveluista maksettava arvonlisävero oli huomattavasti tätä päivää alhaisempi, ja Hakkaraisen mukaan työllä tuli toimeen mukavasti.

‒ Lopulta päätin ottaa äitiyslomani ajaksi tuolivuokralaisia. Silloin oli mietittävä ensimmäisen kerran, kuinka paljon palveluiden pitäisi maksaa, jotta kaikki kampaamosta syntyvät kulut tulisivat kuitatuiksi, Hakkarainen muistelee.

Kiristynyt arvonlisäverotus on määrittänyt suurelta osin sen, mitä Ekokampaamo Mitoron hinnastossa nykyisin lukee.

‒ Sekä yrittäjän että kuluttajan on ymmärrettävä, että hinnat muodostuvat arvonlisäverosta, ainekuluista, eläkemaksuista, ennakkoveroista, työntekijäkuluista ja vuokrista. Sen lisäksi työntekijälle pitäisi jäädä korvaus myös itselleen, Hakkarainen opastaa.

Hän myöntää, että hinnoittelu on taitolaji. Se kannattaa aloittaa arvioimalla, mitä palvelun tai tuotteen täytyy tuottaa. Sen jälkeen on tehtävä arvio, millä hinnalla ja työmäärällä tavoitteet voidaan saavuttaa.

Tärkeä pala kokonaisuutta

Ekokampaamoiden ja mahdollisimman ekologisten menetelmien ja tuotteiden kysyntä on kasvanut viime vuosina valtavasti. Hakkarainen sanoo, että hän näki luonnonmukaisuudessa valttikortin, joka myös ratkaisi osin hinnoitteluongelmat.

Pelkkä palvelu ei riitä, vaan erikoistuminen, asiakkaan vakuuttaminen ja luottamuksen saavuttaminen auttavat hinnoittelussa. Myös oman brändin ja tarinan luominen ovat tärkeitä seikkoja, jotka vaikuttavat hinnoittelun onnistumiseen ja oman paikan löytämiseen kilpaillullakin alalla.

‒ Hinnassa on näyttävä, että yrittäjä arvostaa itseään ja tekemäänsä työtä. Eikä tuotteita ja palveluja saa hinnoitella alakanttiin.

Hakkarainen painottaa myös henkilöstön merkitystä yritystoiminnalle. Mitoron tiloissa työskentelee useita itsenäisiä yrittäjiä, joiden yhteispelillä ekokampaamo rakentaa tarinaansa ja työilmapiiriään. Juuri hyvä työilmapiiri on hänen mielestään hinnoittelun ohella avain yrityksen menestykseen.

Tilitoimistoketju Talousverkon asiakkuuksista vastaava Noora Monte on perehtynyt työssään hinnoitteluun. Tässä Monten vinkit, miten yrittäjä onnistuu hinnoittelussa paremmin:

1. Kaikki lähtee itsestä, ei kilpailijoista

Älä vertaa muiden hintoja. Tee laskelma siitä, paljonko tuottoja on tultava, jotta yritys on kannattava. Yksinkertaisimmillaan kyse on esimerkiksi siitä, kuinka monta nappia yrittäjän on myytävä saadakseen 1 000 euroa. Jos se vaatii 10 000 napin myymistä, on yrittäjän mietittävä, onko se mahdollista. Jos napeista tarvitaan enemmän kuin tuhat euroa, on mietittävä, voiko nappeja myydä enemmän tai kalliimmalla.

2. Hinta määrittää yrittäjän

Halpaa on helpompi myydä kuin kallista. Silti ei kannata sortua vain hinnoittelemaan itsensä koko kylän halvimmaksi, sillä se voi leimata yrityksen. Tuotetta tai palvelua myyvän yrittäjän on aina lähdettävä laadusta ja osaamisesta sekä siitä, että hän osoittaa olevansa joka euron arvoinen.

3. Arvosta itseäsi

Hinnoittele tuotteet siten, että kaikki sivukulut tulevat maksettua. Näitä voivat olla esimerkiksi raaka-aineet, tilavuokrat, vesi- ja sähkömaksut sekä kesälomakulut. Ota huomioon myös oma työaikasi. Onnistunut hinnoittelu osoittaa, että arvostat myös itse omaa kädenjälkeäsi.

4. Kaikkea ei voi saada

Aina on henkilöitä, jotka valitsevat mieluummin halvimman kuin laadukkaamman ja kalliimman. Jos hinnoittelee työn liian edulliseksi, sivukulut on maksettava muualta eikä yritys tuota voittoa. Ne, jotka arvostavat yrittäjän taitoja, jäävät asiakkaaksi, vaikka naapuriin tulisi yritys, joka myy saamaa palvelua muutamaa euroa tai kymppejäkin halvemmalla.

5. Tarkista hinnat

Yrittäjän täytyy uskaltaa tarkistaa hintojaan tasaisin väliajoin. Esimerkiksi vuoden välein kannattaa arvioida, onko hinta oikea, kilpailukykyinen ja kattaako se vaaditut kulut.

6. Kysy apua kirjanpitäjältä

Hyvä kirjanpitäjä osaa auttaa yrittäjää myös hinnoittelussa sekä puuttua tilanteeseen ajoissa, jos yrityksen talousluvuissa näkyy jotakin hälyttävää. Jos yrityksen tili on jatkuvasti nollilla, on syy selvitettävä. Valitse kirjanpitäjä, jonka kanssa on helppo keskustella, sillä hän on arvokas apu yrittäjän talouden hallinnassa.