Hytösen Puoti on yksi Suomen pitkäikäisimmistä, edelleen toiminnassa olevista kivijalkamyymälöistä. Perinteistään kiinni pitävä myymälä on toiminut samassa rakennuksessa Helsingin Kalliossa aina 1920-luvulta lähtien.

Yrittäjä Tuula Hytönen pitää liikettä kolmannessa sukupolvessa. Hänen isänäitinsä, Edith Felina Hytönen laittoi puodin pystyyn vuonna 1926. Edith oli lähtenyt nuorena piiaksi Pietariin ja oppinut siellä ompelemaan herrasväelle. Kun hän tuli vallankumouksen alla takaisin Suomeen, hän halusi jatkaa ompelijana ja ryhtyi yrittäjäksi.

– Siihen aikaan hän osti kankaita ja ompeli itse vaatteita. Isoäitini oli todella taitava, sillä hän vain otti asiakkaan mitat, eikä piirrellyt mitään kaavoja – siitäkin huolimatta, että kangas oli tuolloin hyvin kallista.

Myös Edithin poika, eli Tuulan isä oli aktiivisesti mukana liiketoiminnassa, sillä hän myi asiakkaille vaatteita. Siihen aikaan Hytösen Puodista löytyi muun muassa miesten paitoja, solmioita ja erilaisia kankaita.

– Muistan vielä lapsuudesta, että nämä samat hyllyt olivat täynnä kangaspakkoja. Sieltä valittiin kangas ja valmistettiin siitä tuote asiakkaan toiveiden mukaan. Mummo ompeli siskonsa kanssa takahuoneessa, Hytönen kertoo.

Myymälän pitäminen oli Edithille intohimo, sillä hän halusi olla mukana toiminnassa kuolemaansa saakka.

– Vaikka hän oli loppuvaiheessa jo aika vanha ja heikko, hänen piti silti päästä tänne myymään ja ompelemaan. Asuimme tuossa vastapäätä, joten minun piti aamulla ja illalla taluttaa hänet Helsinginkadun yli.

Vanhakin kauppa voi uudistua

Tuulan isoäidin kuoltua hänen äitinsä alkoi pitämään myymälää ja laittoi sen omannäköisekseen. Tuohon aikaan myymälän valikoimassa alkoi olla yhä enemmän valmisvaatetta, sillä Tuulan äiti ei enää ommellut vaatteita itse.

– Siihen aikaan Suomen vaateteollisuus kukoisti ja kotimaista tarjontaa oli paljon enemmän kuin nykyään, Hytönen kertoo.

Nykyisin 92-vuotias kivijalkamyymälä pyrkii elämään ajan hermolla, sillä lähitulevaisuudessa myymälän vaatteita voi ostaa myös verkosta.

– Pyrimme saamaan verkkokaupan auki ihan lähiaikoina. Meidän on yksinkertaisesti pakko olla mukana siinä kehityksessä, jos haluamme menestyä myös jatkossa.

Hytösen Puodin myymiä vaatteita kysytään jo nyt ympäri Suomea.

– Meillä on eri puolilla Suomea vakituisia asiakkaita, jotka eivät ole koskaan käyneetkään täällä. Se rohkaisi meitä verkkokaupan perustamiseen, kun kysyntää on ollut muuallakin kuin Helsingissä.

Hytösen mukaan tuotetietojen siirtäminen verkkokauppaan vie paljon aikaa.

– Luulen, että liikkeessämme tulee aina olemaan enemmän valikoimaa kuin mitä ehdimme saada esille verkkoon. Neuvomme asiakkaita käyttämään molempia reittejä: seuraamaan uusia tuotteita netistä ja käymään myös täällä myymälässä.

Pitkäikäisyyden salaisuus

Tuula Hytösen lisäksi myymälässä on mukana yksi työntekijä, myyjä Merja Helander. Hänellä on oma näkemyksensä siihen, miksi perinteinen puoti on edelleen pystyssä.

– Meillä käy paljon uskollisia vakioasiakkaita läheltä ja kaukaa. Tietysti sekin auttaa, että myymälä sijaitsee niin hyvien kulkuyhteyksien äärellä.

Helanderin mukaan myös asiakkaiden yksilöllinen huomioiminen on osa liikkeen pitkää historiaa.

– Tietysti hyvä palvelu vaikuttaa paljon. Asiakkaat saavat nykyään enää harvemmin henkilökohtaista palvelua, Helander toteaa.

– Meillä on niin laaja valikoima, että tämä ei ole niinkään itsepalveluliike. Me tiedämme, mitä kaikkea täällä on, joten osaamme näyttää asiakkaalle sellaisia tuotteita, jotka sopivat juuri hänen vartalolleen, Hytönen komppaa.

Kohti satavuotisjuhlia

Pitkän uran tehnyt Hytönen on saanut kokea vuosien varrella paljon. Hänen mukaansa yksi näkyvä muutos on ollut se, että moni kotimainen iso toimija on vuosien saatossa lopettanut toimintansa. Nykyään Hytösen Puodin valikoima sisältää paljon kansainvälisiä vaatemerkkejä.

– Tuotteiden ostaminen on pirstoutunut sillä tavalla, että ennen oli kaksi tukkua, joissa kävimme ja nyt tuotteita etsitään enemmän eri lähteistä. Meillä on paljon tanskalaisia vaatemerkkejä, sillä niissä on erityisen hyvä hintalaatusuhde. Ja tämä kuuma kesä ollut ranskalaisten leninkien kulta-aikaa.

– Toki olemme halunneet pitää valikoimassa myös suomalaista erityisosaamista, hän jatkaa.

Tuotevalikoiman lisäksi myös digitaalisuuden esiinmarssi näkyy suurena muutoksena myymälän arjessa. Digiaikaan siirtyminen on aiheuttanut Hytöselle omat haasteensa.

– Olen aina asennoitunut niin, että minähän en mitään tietokonetta tarvitse. Ja nyt olen sitten perustamassa nettikauppaa, hän naurahtaa.

Perinteisen vaatemyymälän tulevaisuus on turvattu, sillä jatkuvuutta löytyy myös neljännestä sukupolvesta. Tuulan tytär, Taika, on vahvasti mukana yrityksen toiminnassa.

– Tulevaisuus näyttää nyt hyvältä, kun Taika on mukana. Tämä oli aikaisemmin toiminimenä ja nyt sitten perustimme osakeyhtiön, jossa tytär on toimitusjohtajana.

Yrityksen toiminta on laajentunut, sillä uusi, tyttären pitämä myymälä on toiminut vuoden ajan Runeberginkadulla, Helsingin Töölössä.

– Annoimme sille nimeksi Felinas, sillä halusimme, että mummon perintö jatkuu jollain tavalla.

Onko mahdollista, että Hytösen Puodissa vietetään satavuotisjuhlia vuonna 2026?

– Ihan takuulla – siihen me ainakin tähdätään, Hytönen sanoo iloiten.

Tutustu OPn tarjoamiin yrittäjän palveluihin.