Yrittäjä, muista nämä 5 asiaa vuodenvaihteessa

Mitä dokumentteja tilinpäätöstä varten tarvitaan? Milloin palkkailmoitus pitää viimeistään tehdä? Uuden vuoden ja tilikauden lähestyessä yrittäjällä riittää muistettavaa. Kokosimme avuksi viiden kohdan muistilistan vuodenvaihteen toimenpiteistä.

1. Valmistaudu tilinpäätökseen – toimita tilinpäätösdokumentit kirjanpitäjälle

Jos yrityksen tilikausi vaihtuu kalenterivuoden mukaan, nyt on hyvä aika koota tilinpäätösdokumentit. Kirjanpitäjä tarvitsee tilinpäätöksen tekemistä varten heti tilikauden päätyttyä aineistoa, jota et voi lähettää vielä tilikauden aikana.

Kaikista yrityksen tileistä, luotoista, sijoituksista ja vapaaehtoisista eläkevakuutuksista tarvitaan tilinpäätökseen todistukset.

Lisäksi tilintarkastajasta riippuen myös tilinkäyttöoikeutetuista tarvitaan tilinpäätöspäivältä todistus. Se, milloin viimeistään materiaalit tulee toimittaa tilintarkastajalle, on tapauskohtaista. Tarkista tarkka aikataulu siis kirjanpitäjältäsi!

Mikäli yrityksellä on käytössään yrityksen OP-Verkkopalvelu tai Yrityspalvelut- verkkopalvelu, saa tilinpäätösmateriaalit tulostettua maksutta palvelusta. Materiaalit saa myös saman tien tulostettua ja toimitettua tilintarkastajalle.

OP Yrityspankin asiakas voi tilata tilinpäätösmateriaalit joko omasta verkkopalvelustaan tai täältä (op.fi).

On hyvä muistaa, että palvelu ruuhkautuu usein vuodenvaihteessa. Tilinpäätösmateriaalit kannattaakin tilata hyvissä ajoin.

Myös suurinta osaa maatalousyrittäjistä koskevat yleiset tilinpäätösohjeet.

2. Ilmoita toteutuneet palkat ajoissa

Työnantajan on tehtävä kerran vuodessa tapaturmavakuutusyhtiölle palkkailmoitus kalenterivuoden aikana maksamistaan palkoista.

Vuoden 2017 palkat tulee ilmoittaa 31.1.2018 mennessä. Jos palkanmaksupäivä on 31.12. tai aiemmin, koko palkka ilmoitetaan. Jos palkanmaksu on 1.1. tai myöhemmin, niin se ilmoitetaan vasta seuraavana vuonna. Palkkailmoituksen voi tehdä helpoiten yritysten vakuutusten verkkopalvelussa.

Lue ohjeet ja tee palkkailmoitus (op.fi)

3. Huomioi vuodenvaihteen maksuliikkeen aikataulut

Vuodenvaihde ajoittuu tänä vuonna viikonloppuun, millä on vaikutusta maksuliikeaineistojen aikatauluun. Arkipäiville sattuvina pyhinä ei käsitellä maksuliikeaineistoja, ja maksuliikeneuvonnan palvelunumerot on suljettu. Maksut, joiden halutaan kirjautuvan vuoden 2017 puolelle, on maksettava viimeistään perjantaina 29.12., verkkopalveluissa ennen klo 21 ja aineistonsiirtopalveluissa kunkin maksutyypin mukaisessa aikataulussa.

2B-palkoissa (SALA-koodilliset toistuvaissuoritukset tai etuudet) eräpäivän on oltava pankkipäivä. Muussa tapauksessa aineistot hylätään. SALA-koodilliset toistuvaissuoritukset ovat saajalla aina eräpäivää seuraavana pankkipäivänä. Jos palkkojen tulee olla tilillä 29.12. perjantaina, palkka-aineiston tulee olla pankissa 28.12. klo 17:30 mennessä ja eräpäivän tulee olla 28.12.

Jos yrityksellä on rahoitusta ja se haluaa 31.12.2017 erääntyvän luotonlyhennyksen kirjaantuvan vuoden 2017 puolelle, tulee lyhennys tehdä viimeistään 29.12.2017 klo 16 mennessä. Helpoiten lyhentäminen käy Yrityksen OP- tai Yrityspalvelut-verkkopalvelun kautta maksusuunnitelman mukaisena eränä.

Lue tarkempi kooste yritysten maksuliikkeen aikataulusta vuodenvaihteessa (op.fi).

4. Maahantuoja, huomioi arvonlisäverotuksen siirtyminen Verohallinnolle

Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkittyjen maahantuojien tuonnin arvonlisäverotus siirtyy Tullilta Verohallinnon tehtäväksi vuoden 2018 alusta. Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkityt maahantuojat ilmoittavat 1.1.2018 alkaen oma-aloitteisesti maahantuonnin arvonlisäveroa koskevat tiedot Verohallinnolle.

Tullille jää muiden kuin arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkittyjen tuojien maahantuonnin arvonlisäverotus.

5. Tarkista alkavan vuoden säädökset

Vuoden vaihtuessa on hyvä tarkistaa tulevan vuoden säädökset. Oletko tietoinen esimerkiksi kilometrikorvausten ja päivärahojen vuoden 2018 tasosta? Muista myös tarkistaa eri luontoisetujen, kuten asunto- ja puhelinedun, verotusarvot vuodelle 2018.

Vinkit yrittäjille antoi Jenni Vaskelainen OP Yritysten asiakaspalvelusta.

Muut lähteet: Tulli, Verohallinto, Veronmaksajien keskusliitto.

OP sosiaalisessa mediassa