Kevytyrittäjyys on huoletonta

Toimittaja Minna Uusivirta suosittelee kevytyrittäjyyttä erityisesti niille, jotka tekevät pienimuotoista yritystoimintaa opiskelujen tai päätyön ohessa.

Pitkään toimittaja Minna Uusivirta teki satunnaiset avustajatyönsä eri toimeksiantajille verokortilla. Kun kesätyö Suomen johtaviin medioihin kuuluvassa toimituksessa päättyi, hän päätti kokeilla, miltä tuntuisi olla kevytyrittäjä.

Kevytyrittäjyys oli Uusivirralle tapa harjoitella yrittämistä ilman suuria riskejä.

Ensin Uusivirta liittyi turkulaiseen laskutusosuuskuntaan, ja vähän myöhemmin hän siirtyi suuremman laskutuspalvelujärjestelmän käyttäjäksi.

‒ Ehdin laskuttaa verokortilla kaikki avustajakeikkani yli kymmenen vuoden ajan. Sinä aikana en aina maksanut töistäni työnantajamaksuja. Kyllähän se kävi monesti mielessä, etteivät kaikki työni kerryttäneet minulle esimerkiksi työeläkettä, Uusivirta kertoo.

Uusivirran mukaan kevytyrittäjyys on tullut tunnetummaksi viime vuosina. Alkuaikoina hän muistelee olleensa kummajainen joidenkin toimeksiantajiensa silmissä. Päänvaivaa palkkioiden maksujen yhteydessä herätti esimerkiksi se, laskettiinko Uusivirta työntekijäksi vai yrittäjäksi.

‒ Nykyisin toimeksiantajat tietävät paremmin, miten kevytyrittäjien kohdalla toimitaan.

Uskottavampi olo

Vaikka muutoin toimintatavat verokortilla työskentelyn ja laskutuspalvelun käytön välillä eivät eroa Uusivirrasta juurikaan, hän kokee kevytyrittäjyyden tuoneen henkistä helpotusta. Kun verokortilla laskuttaminen vaihtui kevytyrittäjyydeksi, hän koki olevansa ammattimaisempi myös työnantajien silmissä.

‒ Laskutuspalvelun kautta laskujen lähettäminen oli helppoa. Tärkeintä kuitenkin oli, että sivukulut tulivat maksetuiksi. Lisäksi jokaiselle toimeksiantajalle ei enää tarvinnut toimittaa erikseen verokorttia, Uusivirta kuvaa.

Hän suosittelee kevytyrittäjyyttä erityisesti sellaisille henkilöille, jotka haluavat tehdä pienimuotoista yritystoimintaa esimerkiksi päätyön tai opiskelujen ohella. Kevytyrittäjyys on huoletonta, sillä laskutuspalvelu hoitaa pientä korvausta vastaan esimerkiksi laskujen maksun.

Laskutuspalvelusta riippuen provisiot voivat vaihdella. Esimerkiksi OP Kevytyrittäjä -palvelu veloittaa viisi prosenttia laskun verottomasta summasta.

Toukokuussa 2017 voimaan tulleen työeläkeyhtiöiden muutoksen myötä 18‒70-vuotiaista kevytyrittäjistä, jotka tienaavat vuodessa enemmän kuin 7 645,25 euroa, tuli YEL-velvollisia. Tämän muutoksen myötä Uusivirta päätti siirtyä toiminimiyrittäjäksi.

‒ Kaikin puolin kevytyrittäjyys oli helppo ja stressitön vaihtoehto. Nyt olen vastuussa kaikesta itse.

Mikä on OP Kevytyrittäjä?

Palvelu sopii henkilöille, jotka haluavat toimia yksinyrittäjänä ja laskuttaa asiakkaita ilman ylimääräisiä paperitöitä. Sivutoimiset yrittäjänä tai keikkatyöläisenä saat palvelusta suuren hyödyn. Palvelun avulla kuka tahansa voi oppia perusasiat yrittämisestä. Perinteisesti kevytyrittäjillä ei ole ollut y-tunnusta. Kun rekisteröidyt OP Kevytyrittäjä -palvelun käyttäjäksi, saat oman y-tunnuksen. Palvelu hoitaa asiakkaan puolesta lakisääteiset ilmoitukset, maksut sekä kirjanpidon.

Tutustu OP Kevytyrittäjä-palveluun

Tuoreimmat
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Puolen vuoden lomautus ja sitä seurannut työnantajan konkurssi sysäsivät viisikymppisen Keijo Korhosen lopulta työhön, joka sopii hänen luonteelleen. Vaikka kolmen vuoden työttömyys ketutti...
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Oman talouden hallitseminen on elintärkeä taito. Nuorena aloitettu omien menojen suunnittelu ja säästäminen opettavat järkevään rahankäyttöön.

OP sosiaalisessa mediassa