”Yrittäjän pitää erottua – ja minä teen sen lemmikkien kaverikuvilla”

Jenni Kaurila on eläinten koulukuvaaja, jonka malleina poseeraa lemmikkejä koirista skorpioneihin. Yrittäjä kertoo kolme olennaisinta työhön liittyvää oivallustaan.

1. Mieti, miten erotut muista

”Perustin oman yrityksen vuonna 2011. Tällä alalla on paljon kilpailua, ja mietin, miten erottuisin kaikista muista. Olin aiemmin työskennellyt jonkin aikaa perinteisessä koulukuvausfirmassa. Mieleeni tuli, että alkaisin kuvata ihmisten lemmikkejä samalla tavalla. Ajatus lähti alun perin siitä, kun tuttuja harjoituskuviin malliksi pyytäessäni melkein kaikki arastelivat. Sen sijaan he tarjosivat malliksi lemmikkejään.

Koulujen sijaan kierrän eläinkaupoissa, jonne lemmikit tuodaan ikuistettaviksi. Eniten käy koiria ja kissoja, mutta välillä vastaan tulee harvinaisempiakin otuksia. Olen kuvannut kerran minipossun ja kerran skorpionin.

Eläinkuvaajia on kyllä muitakin, mutta yleensä he lähettävät kuvat ihmisille pelkkinä tiedostoina. Minun tuotevalikoimani taas on samantyyppinen kuin koulukuvausyrityksillä: on kaveri- ja tarrakuvia, magneetteja ja mukeja. Myös yritykseni nimi, Eläinten Koulukuvaus, herättää usein huomiota ja jää mieleen. Joku on sanonut, että se muistuttaa lastenkirjoja.

Kuvattava chinchilla Jake rauhoittuu Jenni Kaurilan kokeneissa käsissä – ja kohta kuvaus voi alkaa.

2. Ole valmis muuttamaan toimintatapoja

Eläinten kanssa toimiessani olen oppinut, että mitään ei voi olettaa. Eläimet ovat yksilöitä, jotka reagoivat hyvin eri tavoilla erilaisiin ärsykkeisiin. Joidenkin mielestä vinkulelut ovat parasta ikinä, toiset pelkäävät niitä.

Eniten olen muuttanut toimintaani palkitsemisen suhteen. Aluksi annoin kuvattaville makupaloja vasta sitten, jos eläin toimi niin kuin toivoin. Nykyään uskon positiiviseen vahvistamiseen, eli annan namin jo heti alussa. Kun eläin rohkaistuu ja alkaa käyttäytyä toivotulla tavalla, palkitsen lisää.

Aluksi minulla oli tosi tiukka kuvausaikataulu, kymmenen minuuttia eläintä kohti. Silloin päivistä tuli liian tiukkoja, enkä ehtinyt itse syödä tai käydä vessassa. Saatan kuvata päivän aikana jopa 50 eläintä, ja varsinkin kissat venyttävät aikatauluja. Niitä ei voi käskeä, vaan täytyy ovelasti houkutella vaikkapa erilaisilla leluilla.

Nyt olen lisännyt viiden minuutin siirtymäajan eläinten välille. Ruokatauot täytyy pitää, muuten ei jaksa.

Lemmikkien kuvaaminen vaatii pelisilmää. Pitää tietää milloin herättää huomiota, milloin palkita ja milloin antaa olla rauhassa.

3. Luo itsellesi toimivin työympäristö

Aiemmin minulla oli toimitila, mutta olen luopunut siitä. Teen paperityöt ja käsittelen kuvat mieluummin kotona, jossa seurana ovat omat lemmikkini. Koska päivät venyvät joka tapauksessa pitkiksi, voin sentään välillä rentoutua rapsuttelemalla marsuja.

En myöskään enää herää velvollisuudentuntoisesti seitsemältä joka aamu, ainakaan, jos olen käsitellyt kuvia myöhään yöhön asti. Jos kerran saan päättää itse omat työaikani, miksi en tekisi niistä miellyttäviä?

Kuvilla on ollut alusta asti hyvin kysyntää. Olen laajentanut toimintaa Uudenmaan alueelta Tampereelle, jossa yksi valokuvaaja tekee minulle keikkatöitä. Haaveilen, että jonain päivänä firmassani voisi olla töissä useita kuvaajia ympäri maata.

Sitä ennen pitäisi kuitenkin harjoitella esimiehenä toimimista. Minulla on ollut opiskelijoita työharjoittelussa. Olen sillä lailla vaatimaton ihminen, että tuntui kauhean vaikealta pyytää tai vaatia heiltä asioita.”

Ja tässä lopputulos: ikimuistoinen koulukuva chinchilla Jakesta.

Lue myös, mitä kampaaja on oppinut yksilöllisestä palvelusta ja arkkitehti 15-tuntisista työpäivistä.

Tutustu OPn yrittäjän palveluihin.

OP sosiaalisessa mediassa