Väisty höttöleipä – perinteinen ruisleipä, paistopisteet ja juurileipä ovat nyt suosikkeja

Dieettivillityksistä huolimatta leivän suosio on pitänyt pintansa. Yhä useampi ostaa leipänsä paistopisteestä ja se muuttaa leipävalintojamme.

Uunituore ruisleipä voilla – voiko olla sen parempaa?

Leipä herättää suomalaisissa isoja tunteita: opimme syömään sitä heti äidinmaidon jälkeen ja se on iso osa ruokakulttuuriamme.

Yhdysvalloista rantautuneet trendidieetit ja -ruokavaliot ovat yrittäneet mustamaalata hiilihydraatit ja siinä ohessa leivänsyönnin, mutta ovat onnistuneet vain hetkellisesti. Leipätiedotuksen tuoreen tutkimuksen mukaan 98 prosenttia suomalaisista syö leipää.

– 2010-luvun alussa karppausvillitys oli pahimmillaan ja silloin leivän kulutus notkahti hetkellisesti, ravitsemustieteilijä ja Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen kertoo.

– Sen jälkeen suosio on palannut ennalleen. Se on pelkästään hyvä juttu, sillä suomalaiset leivät ovat terveellisiä verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin.

Kestosuosikki pitää pintansa

Vielä kaksikymmentä vuotta sitten moni suomalainen lähti kaupasta ranskanleipä kainalossaan. Nyt sitä ei löydä enää mistään.

– Terveystietoisuus on kasvanut valtavasti. Täysjyvätuotteet ja kauraleipä ovat syrjäyttäneet vähäkuituiset ”höttöleivät”.

Leivän totaalivälttely on vähentynyt, kun ymmärrys kuitujen merkityksestä hyvinvoinnille on kasvanut. Monia helpottaa myös se, että valikoimaan on tullut vatsaystävällisiä vaihtoehtoja.

– Kaura on loistava vaihtoehto niille, joille muut viljat aiheuttavat vatsavaivoja. Siitä saa kuituja ja lisäksi kauran beetaglukaani alentaa kolesterolia. Leipomot ovat kehittäneet urakalla uusia tapoja saada kauraleipään sitkoa ja pehmeyttä. Nyt työ tuottaa hedelmää.

Vaikka kaura on kasvattanut suosiotaan, ruis on edelleen ylivoimaisesti suosituin leipä: sitä suosii 90 prosenttia suomalaisista. Mensonen uskoo, että rukiin suosio johtuu paitsi tottumuksesta, myös siitä, että leivän terveellisyys on meille tärkeää. Paljon tärkeämpää kuin esimerkiksi keski-eurooppalaisille.

– Rukiin laajat terveysvaikutukset tunnetaan parhaiten, ja moni on oppinut syömään ruisleipää jo lapsena.

Uunituoretta leipää

Paistopisteestä ostaminen on yksi nopeimmin kasvavista leipätrendeistä. Se luo täysin uudenlaista ostokäyttäytymistä.

– Normaalisti suosimme suomalaista, mutta paistopisteestä ostaessa harva kiinnittää huomiota leivän alkuperään. Kun muutoin valitsemme kuitupitoista täysjyvää, paistopisteestä mukaan tarttuu herkemmin mukaan vaaleaa leipää, Mensonen kertoo.

Suomalaisten leipien suolapitoisuuksiin on kiinnitetty huomiota pitkään ja suolan määrää on hiljalleen vähennetty. Paistopisteiden ulkomaisissa leivissä suolaa saattaa olla huomattavasti enemmän – ja se saa tuotteen maistumaan erityisen hyvältä.

– Suola korostaa leivän muita makuja, mutta on terveyden kannalta huono juttu. Toivon, että ihmiset kiinnittäisivät suolapitoisuuksiin huomiota leipää valitessaan.

Välipalaistuminen näkyy karjalanpiirakan suosion kasvussa. Perinteinen herkku maistuu erityisesti lapsille.

– Se on loistava tuote, jonka voi popsia saman tien. Karjalanpiirakka on terveellinen välipala etenkin, jos se on valmistettu ruiskuoreen.

Pataleivät kasvussa

Viime vuosien aikana on tullut myös täysin uusia avauksia, kuten juures- ja sirkkaleipiä ja ruispohjaisia napostelutuotteita.

– Ruissipsit ja juuresleivät ovat jo lyöneet itsensä läpi, mutta sirkkatuotteet ovat vielä marginaalisia. Ihmiset täytyy ensin totuttaa ajatukseen hyönteisten syömisestä. Uskon, että hyönteistuotteet tulevat vielä lyömään läpi.

Uusinta uutta ovat erittäin ohuet palaleivät, jotka vaikuttavat iskeneen suomalaisten makuhermoon.

– Ohuempi leipä ja sitkeämpi koostumus ovat nyt selkeitä trendejä ja niitä tullaan varmasti näkemään yhä enemmän tänä vuonna. Jälkiuunileipätyyppinen kasvattaa suosiotaan.

Mensonen uskoo, että kyseessä on osa isompaa muutosta leipämarkkinoilla.

– Isoimmat hullutukset, kuten vähähiilihydraattinen leipä, ovat takana.

– Nyt palataan takaisin juurille, ihan sanantarkasti. Leipää tehdään perinteisesti juurimenetelmällä, kohotetaan pitkään ja paistetaan ihanan rapeaksi.

OP sosiaalisessa mediassa