Tiedätkö oman verenpaineesi? – 6 vinkkiä verenpaineen omahoitoon

Sami-Petteri Asikainen
Sami-Petteri Asikainen

Olen Sami-Petteri Asikainen, joensuulainen, 30 ikävuoden rajapyykkiä lähestyvä sairaanhoitajaopiskelija ja bloggaaja. Minulle tärkeitä aiheita ovat hyvinvointi ja onnellisuus. Omistaja-asiakasbloggaajana kirjoitan mustavalkoisen värikkäästä elämästä ja annan vinkkejä mielen hyvinvointiin.

Milloin olet viimeksi mitannut verenpaineesi? Itse olen vasta 28-vuotias ja havahduin eräänä päivänä, etten ole vuosiin mitannut verenpainettani.

Sami-Petteri Asikainen
Sami-Petteri Asikainen

Olen Sami-Petteri Asikainen, joensuulainen, 30 ikävuoden rajapyykkiä lähestyvä sairaanhoitajaopiskelija ja bloggaaja. Minulle tärkeitä aiheita ovat hyvinvointi ja onnellisuus. Omistaja-asiakasbloggaajana kirjoitan mustavalkoisen värikkäästä elämästä ja annan vinkkejä mielen hyvinvointiin.

Kävin äidiltäni hakemassa mittarin lainaan ja istahdin hetkeksi ruokapöydän ääreen tasaamaan verenkierron. Hetken istuttuani laitoin mansetin käsivarteen ja painoin mittarin päälle…

Suomessa verenpainelääkitystä käyttäviä ihmisiä on noin puoli miljoonaa. Tämän lisäksi moni sairastaa kyseistä tautia tietämättään. Verenpaine ei nimittäin aina oireile. Nuorilla verenpainetauti on harvinaisempi, mutta 40-vuotiailla ja sitä vanhemmilla korkea verenpaine on huomattavasti yleisempää. Normaaliksi verenpaineeksi sanotaan, kun arvo on 130/85 mmHg tai alle. Verenpaine on reilusti koholla, jos arvo on yli 140/90 mmHg. Tällöin on jo syytä miettiä korkean verenpaineen aiheuttajaa ja hakeutua lääkäriin.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat yksi isoimpia kulueriä yhteiskunnalle. Ennen opintoja ajattelin, että mitä ne ihmiset siitä jankkaa. Ei kai se niin yleinen tai vaarallinen tauti ole. Pian valmistuvana sairaanhoitajaopiskelijana olen kuitenkin päässyt todistamaan sen, kuinka yleinen verenpainetauti todellisuudessa on ja millaisia riskejä siihen liittyy.

Tiesitkö, että monessa terveyskeskuksessa ja sairaalassa on itsehoitopisteitä, joissa voi mitata verenpaineen itsenäisesti?

Huoli kohonneesta verenpaineesta kannattaa ottaa tosissaan. Korkea verenpaine ei välttämättä oireile mitenkään. Pitkään jatkunut korkea verenpaine rasittaa sydäntä ja valtimoita. Tämän seurauksena valtimotauti, eli ateroskleroosi, voi pahimmillaan aiheuttaa sydäninfarktin tai aivohalvauksen.

Jos satunnaisissa verenpaineen mittauksissa tulee korkeita lukemia, verenpainetta kannattaa mitata kotona kahden viikon ajan säännöllisesti aamuisin ja iltaisin. Usein ennen verenpainelääkityksen aloitusta lääkäri pyytääkin toimimaan juurin näin ja ottamaan sen jälkeen yhteyttä. Ennen verenpainelääkityksen aloitusta kokeillaan yleensä myös elintapojen muutosta. Toki kussakin tapauksessa lääkäri tekee yksilöllisesti valinnan hoitolinjauksesta.

Elintavoilla on suuri merkitys verenpaineeseen. Ylipainoisella 5% painonpudotus voi laskea ylä- ja alapainetta jopa 3-4 mmHg ja ruokavaliossa suolan rajoittaminen voi laskea verenpainetta 4-6 mmHg.

Kuusi vinkkiä verenpaineen elintapahoitoon

  • Ensisijaisesti lääkärit ohjaavat ylipainoiset laihduttamaan, koska 4-8 prosentin painonpudotus vähentää verenpainetta keskimäärin 3-4 mmHg.
  • Ruokavaliossa tärkeintä olisi keskittää huomio suolan määrään. Suola tulisi rajoittaa 5 grammaan päivässä, jolloin yläpaine laskee arviolta 6 mmHg ja alapaine arviolta 4 mmHg. Samalla on hyvä tarkastella lakritsin syömistä. Sen herkuttelua on syytä vältellä.
  • Ravintokuidun lisääminen voi vähentää yläpainetta arviolta 6 mmHg ja alapainetta 3mmHg. Lisää ruokavalioosi siis täysjyvätuotteita ja vältä valkoisista jauhoista valmistettuja viljatuotteita.
  • Kaliumin ja magnesiumin saannin lisäämisellä on myös edullisia vaikutuksia verenpaineeseen. Kaliumia saa mm. vihanneksista, hedelmistä ja kasviksista. Niitä kannattaa lisätä ruokavalioon reilusti.
  • Liikunnalla on hyviä vaikutuksia verenpaineen itsehoitoon. Säännöllinen ja reipas liikunta (vähintään 30 minuuttia päivässä useimpina päivinä viikossa) laskee verenpainetta noin 4 mmHg. Liikunta ja ravitsemus yhdistettynä on erittäin hyvä kohonneen verenpaineen hoitomuoto.
  • Käytä alkoholia maltillisesti ja lopeta tupakointi! Tupakoinnin lopettamisella pyritään pienentämään korkean verenpaineen aiheuttaman valtimotaudin riskiä.

Elintapahoidolla ei aina saada verenpainetta laskettua sille tasolle, että vältyttäisiin lääkitykseltä. Aina kannattaa kuitenkin muistaa terveelliset elämäntavat lääkityksen rinnalla. Joissakin tapauksissa lääkitys voidaan jopa purkaa pois ja hoitona jatketaan pelkästään terveellisiä elämäntapoja.

Tämän artikkelin lähteenä on käytetty Terveysporttia – Kohonnut verenpaine (verenpainetauti).

Löydät minut Instagramista nimimerkillä @iamasikainen.

OP sosiaalisessa mediassa