Pienet haaverit kuuluvat kesään. Kalastusreissun tiimellyksessä ongenkoukun terävät väkäset tarttuvat ihoon, tai innokas halonhakkuu päättyy siihen, että kirves osuukin halon sijaan varpaaseen. Pienissä tapaturmissa ei usein tarvitse soittaa ambulanssia, mutta ammattimaisen hoitohenkilökunnan apu voi olla tarpeen. Mistä saa hoitoa, jos lomailee vieraalla paikkakunnalla?

Soita ensin terveyskeskukseen tai päivystykseen

Ihan ensin, ota puhelin käteen.

– Jos on virka-aika, soita sen paikkakunnan terveyskeskukseen, jossa oleilet. Illalla tai viikonloppuna voi soittaa paikkakunnan sairaalan yhteispäivystykseen, neuvoo Kuntaliiton asiantuntijalääkäri Tuula Kock.

Terveyskeskuksen tai päivystyksen puhelinpalveluun soittaminen etukäteen kannattaa, jotta ei tule tehtyä turhia sairaalareissuja. Puhelimessa tavallisesti sairaanhoitaja tai lähihoitaja tekee hoidontarpeen arviointia, antaa hoito-ohjeita ja neuvoo, minne voi hakeutua hoitoon.

Oikeat puhelinnumerot ja osoitteet löytyvät paikkakuntien terveyskeskusten tai päivystyksen verkkosivuilta. Kirjoita hakusanoiksi esimerkiksi “Mäntyharju terveyskeskus” tai “Mäntyharju päivystys”.

Mene vieraan kunnan terveyskeskukseen

Päiväsaikaan voit mennä lähimpään terveyskeskukseen, tai iltaisin ja viikonloppuisin sairaalan yhteispäivystykseen. Terveydenhoitolain mukaan potilaan on saatava kiireellistä hoitoa myös vieraan kunnan terveyskeskuksessa tai sairaalassa.

– Kiireellistä hoitoa vaativia ovat sellaisetkin vaivat, jotka eivät vaadi ambulanssikyytiä sairaalaan: esimerkiksi ongenkoukku poskessa, haava sormessa, nyrjähtänyt nilkka tai korkea kuume. Tällaisten haverien sattuessa voi mennä lähimpään terveyskeskukseen tai sairaalan päivystykseen, Tuula Kock sanoo.

Kokeile valtakunnallista päivystysnumeroa

Jos numeroiden googlaaminen ei onnistu, voit myös kokeilla valtakunnallista päivystysnumeroa 116117. Numero toimii jo muutamissa Suomen sairaanhoitopiireissä ja sen käyttö laajenee koko Suomen alueelle vielä vuoden 2019 aikana.

Numero on maksuton ja siitä saa neuvoja äkillisiin terveysongelmiin.

– Valtakunnallinen päivystysnumero on tarkoitettu tilanteisiin, jossa pähkäilet, kannattaako hoitoon lähteä vai voisiko vaivan hoitaa omin avuin, Tuula Kock neuvoo.

Päivystysapuun tulevat puhelut paikannetaan alueellisesti soittajan asuinkunnan sairaanhoitopiirin alueelle. Jos soittaja on eri alueella, numerosta voi silti saada sairaanhoitajan neuvoja vaivaansa tai neuvon, minne kannattaa hakeutua hoitoon.

Myös sivustolta päivystystalo.fi saa apua äkillisiin terveysongelmiin, neuvoja itsehoitoon ja ohjausta päivystyspalveluihin hakeutumisessa.

Kysy neuvoa Terveysmestaripalvelusta

Kesähaavereissa voi hakeutua myös lähimmälle yksityiselle lääkäriasemalle ja korvausasioissa ottaa yhteyttä omaan vakuutusyhtiöön, josta saa tarvittaessa neuvoja vakuutusyhtiön suosimista vastaanotoista.

Apua saa myös Terveysmestaripalvelusta. Se on Pohjola Vakuutuksen tarjoama palvelu, johon voivat ottaa yhteyttä muutkin kuin Pohjolan vakuutusasiakkaat.

– Jos on vieraalla paikkakunnalla eikä ole aivan varma millaista hoitoa pienen tapaturman satuttua tarvitsisi, tai minne pitäisi mennä, kannattaa aina ottaa yhteyttä Terveysmestaripalveluun. Palvelussa sairaanhoitaja arvioi, pärjääkö pienemmässä vaivassa hoito-ohjeilla, voisiko etälääkäri auttaa, vai onko lomanvietto syytä keskeyttää ja lähteä ihan vastaanotolle, neuvoo Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Nadja Karppinen.

Palveluun saa yhteyden joko puhelimitse numerosta 01005225 tai Pohjola Sairaala -sovelluksen chatilla.

Jos on Pohjola Vakuutuksen asiakas, Terveysmestari osaa ohjata Pohjola Vakuutuksen kumppanihoitolaitokseen. Parhaassa tapauksessa palvelussa voidaan myös tehdä korvauspäätös jo ennen lääkärin vastaanottoa, jolloin hoidosta voi joutua maksamaan vain mahdollisen omavastuuosuuden.

Terveysmestari-palvelun puhelinnumero on 0100 5225. Palvelu toimii myös Pohjola Sairaala -sovelluksella. Se on avoinna joka päivä 7–23 (chat 7–18).