Jätä liikunta antibioottikuurilla ‒ rasitus voi hidastaa paranemista

Antibioottikuuri auttaa taltuttamaan kehossa jylläävät bakteerit. Näin saat niiden tehosta kaiken irti.

Antibioottihoito lähtee liikkeelle aina mahdollisimman tarkasta ja oikeasta diagnoosista, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Roine Huotari Oulun Pohjola sairaalasta.

Antibioottikuurin kesto ja käytetyt lääkeaineet taas määräytyvät oletetun taudinaiheuttajabakteerin sekä sairauden luonteen mukaisesti.

‒ Antibiootit toimivat ainoastaan bakteerien aiheuttamiin tulehduksiin, eivät siis virusinfektioihin, Huotari painottaa.

Antibiootteja on sekä laaja- että kapeakirjoisia. Ensisijaisesti hoidossa suositaan oletettuun taudinaiheuttajabakteeriin tehoavia kapeakirjoisia antibiootteja.

Yleensä antibioottihoidon ensimmäiset tulokset näkyvät muutama päivä lääkityksen aloittamisesta.

Mikäli näin ei ole, voi olla, että potilaan diagnoosi ei ole oikea tai määrätty antibiootti ei tehoa esimerkiksi mahdollisen resistenssiongelman vuoksi. Tällöin jollakin mikrobilla on kyky vastustaa antibiootin tehoa.

Huotari käskee aina noudattamaan lääkehoitoon liittyviä ohjeita, sillä ne vauhdittavat parantumista.

‒ Lääke on hyvä ottaa säännöllisesti samaan aikaan vuorokaudessa tasaisemman kudospitoisuuden saavuttamiseksi. Joidenkin antibioottien osalta on syytä huomioida myös mahdolliset rajoitukset ruokavaliossa. Useiden infektioiden hoidosta on jo olemassa kansalliset Käypä hoito -suositukset, Huotari sanoo.

Aloita liikunta varovasti

Antibioottikuurin aikana Huotari ei suosittele urheilemista lainkaan.

‒ Jos kuurin loppumisen jälkeen potilas kokee itsensä terveeksi, voi liikunnan aloittaa varovasti ja fyysistä rasitustasoa lisätä asteittain, hän neuvoo.

‒ Omaa kehoa täytyy kuitenkin kuunnella tarkasti eikä fyysistä rasitusta saa koskaan olla liikaa. Liiallinen fyysinen rasitus voi hidastaa paranemista.

Bakteeri-infektioihin voi liittyä esimerkiksi komplikaatioita. Jos vointi huononee äkillisesti, Huotari suosittelee ottamaan yhteyttä heti lääkäriin.

Turhaan antibiootteja ei pidä syödä, sillä riskinä ovat usein ikävät sivuvaikutukset esimerkiksi mahasuolikanavalle.

Antibioottikuurin yhteydessä hyvänlaatuiset kehon bakteerit joutuvat koetukselle. Huotari suosittelee aina antibioottikuurin kaveriksi maitohappobakteereita. Ne tasapainottavat kehon mikrobikantaa.

Tuoreimmat
Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään
Kymmenen vuotta Musti ja Mirri -ketjussa franchising-yrittäjänä vakuutti Maarit Karhu-Teiskosen siitä, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Lopulta hänestä tuli kuitenkin yksityisyrittäjä.
Mitä pakkaat jääkiekon nuorten MM-kisoihin mukaan, Miro Heiskanen?
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2017-6.1.2018 Yhdysvaltojen Buffalossa. Nuoret Leijonat starttasivat MM-leirityksen Vallilassa OPn tiloissa 15.12. Yksi joukkueen jäsenistä on Miro...
Miten saada rahaa?
Google listasi juuri trendaavimmat hakunsa vuodelta 2017. Henkilökategoriassa voiton vei edesmennyt presidentti Mauno Koivisto, mutta kiinnostavimmat asiat löytyivät hakukoneelta kysytyistä...
Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?
Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

OP sosiaalisessa mediassa