Älykipsi keskustelee mobiililaitteen kanssa - ja auttaa paranemaan nopeammin

Pohjola Sairaala pilotoi Älykipsi-sovellusta osana tapaturmapotilaiden kuntoutusta ensimmäisenä Suomessa.

Älykipsi auttaa potilasta toteuttamaan fysioterapeutin kanssa suunniteltua kuntoutusohjelmaa, neuvoo sopivan harjoitustason löytämisessä ja auttaa välttämään ylirasitusta. Liiallinen rasitus voi haitata toipumista ja Älykipsin tavoitteena onkin, että potilas kuntoutuu entistä nopeammin.

Käytännössä Älykipsi on sovellus, joka kerää dataa esimerkiksi kipsiin, lastaan tai vaikkapa kantositeeseen kiinnitetystä sensorista. Kerätyn datan perusteella sovellus antaa potilaalle ohjeita, joiden perusteella hän voi päättää, miten toimia.

– Joillakin tapaturmapotilailla haasteena voi olla leikatun jalan tai käden ylirasitus. Potilaat toteuttavat yleensä tunnollisesti heille suunniteltua kuntoutusohjelmaa, ja kun siihen lisätään normaaliin arkeen kuuluva liikunta ja rasitus, saattaa toipuva raaja rasittua liikaa. Älykipsin avulla voimme ohjata potilaan kuntoutusta entistä paremmin, selventää Pohjola Sairaalan ylilääkäri Markus Torkki.

Älykipsi on tapaturmasta kuntoutuvan potilaan ja hänen kuntoutumistaan ohjaavan fysioterapeuttinsa paras kaveri, sillä se seuraa ja ohjaa kuntoutuvan potilaan aktiivisuutta ja auttaa potilasta tekemään harjoitusliikkeet oikein. Älykipsin avulla potilas voi mukauttaa toimintaansa reaaliaikaisesti kertyvän datan perusteella.

Tekoäly antaa vastauksia ja opastaa oikealaiseen rasitukseen

Huippu-urheilijoiden tapaan tapaturmasta toipuvien potilaiden pitäisi pyrkiä siihen, ettei rasitusta olisi liikaa eikä liian vähän. Tähän saakka potilas on voinut seurata rasituksen määrää vain tarkkailemalla omia tuntemuksiaan. Se on vaikeaa, sillä useimmiten yli- tai alirasitus tuntuu vasta viiveellä, ja silloin vahinko on jo päässyt tapahtumaan.

Älykipsi seuraa rasitusta reaaliaikaisesti ja ilmoittaa, kun optimaalisen rasitustason katto lähestyy. Lisäksi Älykipsi tarjoaa selkeästi paketoitua dataa potilaan kuntoutumisesta, jota potilas voi käydä läpi yhdessä fysioterapeuttinsa kanssa seurantatapaamisissa tai vaikkapa puhelimessa.

– Älykipsi on erinomainen esimerkki siitä, miten teknologian ja terveysalan ammattilaisen saumaton yhteistyö voi auttaa potilasta kuntoutumaan entistä nopeammin ja voimaan paremmin, kertoo terveys- ja hyvinvointiliiketoiminnasta OP Ryhmässä vastaava johtaja Samuli Saarni.

Pohjola Sairaalan Älykipsi-pilotti toteutetaan ensivaiheessa Helsingin Pohjola Sairaalassa ja siihen osallistuu 100-150 tapaturmasta kuntoutuvaa potilasta. Pilotti käynnistyy alkuvuodesta 2018.

Älykipsi sovelluksineen on Pohjola Terveyden kehittämä palvelu, joka hyödyntää Suunnon Movesense-sensoriteknologia. Käytännössä Älykipsin käyttämä data potilaan toiminnasta kerätään Movesense-anturilla.

Älykipsiin pääsee tutustumaan myös Slushissa OPn osastolla 30.11.-1.12.

Tuoreimmat
Rahala-blogi – Hyvä sijoittaja muistaa myös tuhlailla
Rahala-blogi – Hyvä sijoittaja muistaa myös tuhlailla
Jokaisen sijoittajan on hyvä muistaa tuhlaamisen jalo taito. Rahaa pitää osata käyttää myös tyhmästi, sillä se on elämää.
Nuku kuin olympiaurheilija – univalmentaja kertoo miten
Nuku kuin olympiaurheilija – univalmentaja kertoo miten
Valvotko stressin vuoksi herkästi? Kysyimme olympiaurheilijoiden univalmennusta tekevältä lääkäriltä, miten omaa untaan voi parantaa.
“Hyvää päivää, tarvitsisimme 1,2 autoa!” - olisiko OP Kausiautosta lapsiperheen kakkoskulkineeksi?
“Hyvää päivää, tarvitsisimme 1,2 autoa!” - olisiko OP Kausiautosta lapsiperheen kakkoskulkineeksi?
Meitä on kaksi aikuista ja kolme lasta. Ja yksi auto. Ajoittain tuntuu, että tarvitsisimme toisen menopelin. Emme silti missään tapauksessa halua toista autoa.
Osakkeiden osto – ennen vai jälkeen tulosjulkistuksen?
Osakkeiden osto – ennen vai jälkeen tulosjulkistuksen?
Osakkeiden osto oikeaan aikaan on haasteellista ammattilaisellekin, saati piensijoittajalle. Näillä muutamilla nyrkkisäännöillä voit välttää selkeimmät virheet.

OP sosiaalisessa mediassa