Sinäkin ehdit liikkua: kolme keinoa järjestää arkeen aikaa urheilulle

Kiireinen jää bussista pari pysäkinväliä aiemmin ja opettelee viidentoista minuutin tehotreenin.

1. Someta lankussa tai kävele kotiin

Ruokailutottumuksistaan pääsee kartalle, kun pitää ruokapäivää siitä, mitä panee suuhunsa esimerkiksi viikon aikana. Vastaavasti kiireinen saattaa löytää arjestaan lisää aikaa aikapäiväkirjan avulla.

Kirjaa parin päivän ajan kaikki tekemisesi ylös kymmenen minuutin tarkkuudella. Saatat yllättyä siitä, kuinka monia kymmenminuuttisia käytät esimerkiksi ruuhkabussissa istumiseen tai puhelimen tuijottamiseen kotisohvalla.

Tee näin: Käytä vastedes kaikki mahdolliset kymmenminuuttiset liikkumiseen – lyhyt rypistys on parempi kuin ei liikkumista ollenkaan.

Ole luova keinoja miettiessäsi: Jää bussista pois ennen omaa pysäkkiäsi niin, että kävelymatka kotiovelle kestää kymmenen minuuttia. Sovi itsesi kanssa, että nautit illan Facebook-annoksesi lankkuasennossa. Jos lankkutreeni ei ole tuttu juttu, googlaa ennen aloittamista ohjeet oikeaoppiseen asentoon.

2. Hyödynnä aika treenikentän laidalla

Moni ruuhkavuosia elävä vanhempi viettää tunteja viikossa kentän laidalla seisoskellen. Sovi itsesi kanssa, että liikut aina, kun lapsesikin liikkuu – vaikka jäähallilta tai jalkapallokentältä ei pääsisikään livahtamaan lenkille tai kuntosalille.

Tee näin: Pue harrastuskuskiksi lähtiessäsi itsellesikin treenivaatteet – hikoilu on sallittua myös katsomossa. Olosuhteista riippuen juokse katsomon portaita ylös ja alas tai tee kentän laidalla kyykkyjä ja x-hyppyjä niin, että olet liikkeessä saman ajan kuin lapsesi jäällä tai kentällä.

Parasta on, jos saat muutkin paikan päällä seisoskelevat vanhemmat innostettua hikoilemaan. Kysykää lähimmästä kuntokeskuksesta, saapuisiko palkattu personal trainer vetämään porukallenne treenit kerran viikossa kentän laidalle, ja jakakaa kustannukset osallistujien kesken.

3. Jumppaa lyhyemmin

Hyviä uutisia: puolessa tunnissa saatat ehtiä liikkumaan tehokkaammin kuin tunnissa, kunhan valitset lajin oikein. Monissa kuntokeskuksissa on tarjolla perusjumppatunteja raskaampia ja usein myös niitä lyhyempiä tunteja, kuten suosittuja HIIT- eli high-intensity interval training -nimisiä jumppia.

Tee näin: Jos tiedät, että kuntosi kestää puolen tunnin rypistyksen täydellä teholla, käy rohkeasti kokeilemassa HIIT-treenejä. HIIT-tunnilla tehtävät liikkeet ovat yhtä helppoja kuin alakoulun liikuntatunneilla, mutta ne tehdään täydellä teholla ja tauot liikkeiden välillä ovat lyhyitä. Siksi vartin HIIT-treeniä on sanottu tehokkaammaksi kuin tunnin perusjumppaa.

Mikä parasta, ohjatulla tunnilla saat liikkeisiin tarkat ohjeet, ja pian voit siirtää tehotreenin vaikka omaan olohuoneeseesi.

Asiantuntijat: UKK-instituutin liikuntasuunnittelija Katriina Ojala sekä personal trainer Janni Tuomisto Lähteet: Terveyskirjasto ja UKK:n liikuntapiirakka

Tuoreimmat
Auton osto on surkea sijoitus – Voiko siitä selvitä pienillä kolhuilla?
Me suomalaiset olemme järkevää autoilukansaa. Siksi panostamme auton hankinnassa usein siihen, että auton jälleenmyyntiarvo olisi hyvä. Arvon lasku on väistämätöntä, mutta millaisilla kärryillä...
Osakesijoittaja - katse Eurooppaan
Tämän vuoden aikana sijoittajat ovat joutuneet tarkastelemaan suhdettaan riskiin ja tuottoon normaaliakin tarkemmin.
Talon rakentaja, tiedä nämä neljä asiaa asuntolainasta
Asuntolainan hakeminen on erilaista uuden talon rakentajalle kuin valmiin kodin ostajalle. Ota huomioon nämä asiat.
Muutatko ensimmäistä kertaa vuokralle? Lue miksi kotivakuutus kannattaa
Koti on tilastojen valossa maailman vaarallisin paikka. Yli 70% kaikista tapaturmista tapahtuu tuttujen seinien sisällä, joten siihen kannattaa varautua vakuuttamalla.