Välivuosi voi kirkastaa unelmat – ”Ei kannata stressata, jos opiskelupaikka jää nyt saamatta”

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa? Ei huolta, välivuosi voi olla hyväkin juttu. Lohjalainen Maiju Makara tajusi välivuoden aikana haluavansa täysin eri alalle, kuin oli ajatellut.

Korkeakoulut ilmoittavat opiskelijavalinnan tuloksista viimeistään tämän viikon torstaina 28.6. Opetushallituksen tietojen mukaan tänä vuonna korkeakoulujen yhteishaussa opiskelupaikkaa tavoitteli lähes 153 000 hakijaa eli noin 1 500 enemmän kuin viime keväänä. Aloituspaikkoja on yhteensä 49 700. Yli 100 000 hakijaa jää siis tänäkin vuonna ilman opiskelupaikkaa.

Pettymys voi olla kova, jos on uurastanut kevään pääsykoekirjojen parissa. Ylipäätään, jos on ajatellut aloittavansa opinnot syksyllä, varasuunnitelmien tarve voi tulla yllätyksenä.

Lohjalainen Maiju Makara, 22, on viettänyt kolme välivuotta sen jälkeen, kun valmistui media-assistentiksi Länsi-Uudenmaan koulutuskeskus Luksiasta vuonna 2015.

– Hain heti samana vuonna opiskelemaan medianomiksi ammattikorkeakouluun, mutta en saanut kutsua edes pääsykokeeseen, Makara kertoo.

Haun tyssääminen ennakkotehtäviin yllätti, sillä ala oli Makaralle tuttu ammatillisesta koulutuksesta. Takaiskua hän ei kuitenkaan jäänyt murehtimaan, vaan hakeutui töihin.

– Ajattelin, ettei maailma tähän kaadu, kun kyseessä oli vasta ensimmäinen kerta, kun hain mihinkään korkeakouluun.

Ammatinvalintapsykologi auttoi selkiyttämään toiveita

Ensimmäisen välivuoden kesän Makara teki Postissa yötyötä, joka kävi lopulta sen verran raskaaksi, että hän irtisanoutui. Hän myös tajusi, että haluaa tehdä ihmisten kanssa töitä, sillä työ oli ollut yksinäistä puurtamista. Sen jälkeen hän hakeutuikin kaupan alalle töihin ja lisäksi teki vuonna 2016 yhden oman alan projektin tv-tuotannon assistenttina.

– Kävin myös ammatinvalintapsykologilla, ja minulle kirkastui, etten halua sittenkään media-alalle, vaan sosiaali- ja terveysala on enemmän minun juttuni.

Maiju Makaralle kirkastui välivuosien aikana, että hän haluaakin ihan eri alalle, kuin oli ajatellut.

Maiju Makaralle kirkastui välivuosien aikana, että hän haluaakin ihan eri alalle, kuin oli ajatellut.

Sen tajuaminen oli helpottavaa, ja varmasti välivuosien tärkein anti. Sittemmin Makara on hakenut sosionomiopintoihin ammattikorkeakouluun, mutta toistaiseksi ei ole tärpännyt. Opiskelupaikkaa odotellessa hän on käynyt töissä ja kokeillut aikuislukiotakin.

– Sekin oli hyvä huomata, ettei lukio ole minun juttuni. Asia olisi voinut jäädä vaivaamaan, jos en olisi ikinä kokeillut sitä, Makara sanoo.

Unelmien sosiaalialan työpaikka voisi olla vaikka nuorisokodissa. Sellainen työ, jossa konkreettisesti tekee hyvää ja auttaa apua tarvitsevia.

– Voihan ajatus unelmatyöstä vielä muuttua. Ajattelin esimerkiksi ammattiopintojen alussa, että haluan valokuvaajaksi, mutta löysinkin kiinnostuksen kohteen lopulta elokuva- ja televisiopuolelta.

Stressi pois

Välivuodet ovat Makaran mukaan olleet tervetullut tauko pänttäämiseen, joskin hän pohtii, olisiko sittenkin ollut helpompi lähteä suoraan ammattitutkinnon jälkeen opiskelemaan, kun opiskeluvaihde oli jo valmiiksi päällä.

– Mutta olen kasvanut ihmisenä paljon välivuosien aikana, ja varmaan arvostan opiskelupaikkaa enemmän nyt.

Ilman opiskelupaikkaa tänä vuonna jääneille Makaralla on yksi neuvo.

– Ei kannata lannistua. Varsinkin, jos kyseessä oli ensimmäinen hakukerta, sillä ei ole mitään väliä, jos jäi nyt paikka saamatta. Mene vaikka töihin ja hae uudestaan seuraavassa haussa. Kaikki järjestyy.

Onko edessä välivuosi?

Kokosimme vinkkejä välivuoden viettämiseen. Omaa unelma-alaa voi opiskella esimerkiksi avoimessa korkeakoulussa tai ammatillisessa oppilaitoksessa tai sitten voi lähteä vaikkapa ulkomaille.

Avoimet korkeakoulut

Sekä avoimessa yliopistossa että avoimessa ammattikorkeakoulussa voi suorittaa korkeakoulujen opetussuunnitelmien mukaisia, kaikille avoimia opintoja. Avoimessa korkeakoulussa suoritetut opinnot voi suoraan hyväksilukea osaksi tutkintoa, jos myöhemmin hakeutuu tutkinto-opiskelijaksi. Avoimessa korkeakoulussa opiskelu on maksullista, eikä siihen saa opintotukea, sillä opiskelu katsotaan sivutoimiseksi. Yhden opintojakson kurssimaksu on yleensä muutaman kymmenen euron suuruinen.

Ammatillinen koulutus

Myös ammatillinen tutkinto voi olla väylä itseä kiinnostavalle alalle.

Työtehtävät saattavat olla aluksi erilaisia, mutta työkokemuksen karttuessa voi halutessaan suorittaa täydennyskoulutusta tai hakeutua myöhemmin korkeakoulutukseen samalle alalle ja edetä uralla, mikäli se vaatii korkea-asteen tutkintoa.

Kansanopistot

Kansanopistot järjestävät sekä yleissivistävää että ammatillista koulutusta. Niissä voi opiskella sekä pitkillä opintolinjoilla että lyhytkursseilla tai suorittaa peruskoulun ja lukion loppuun. Opistot ovat sisäoppilaitoksia, joissa opiskellaan yleensä syksystä kevääseen.

Täydennyshaku

Ovi opiskelupaikkaan voi aueta myös täydennyshaun kautta. Lukioiden, ammatillisten koulutusten ja ammattikorkeakoulujen lisähaussa on mukana koulutuksia, joihin on jäänyt vapaita aloituspaikkoja.

Töihin

Hyvä vaihtoehto on myös tehdä välivuosi töitä ja kerryttää säästöjä tulevaa varten. Apua työnhakuun saa esimerkiksi omasta TE-toimistosta.

Ulkomaille opiskelemaan tai töihin

Mikset nostaisi kytkintä ja viettäisi välivuotta ulkomailla? Kielitaitoa ja kokemusta keräämään on mahdollista lähteä monella tavalla. Ulkomailla voi opiskella vaikka kokonaisen tutkinnon tai sitten maailmalle voi lähteä esimerkiksi töihin.

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO:n ylläpitämä Maailmalle.net-sivusto kertoo eri vaihtoehdoista: vapaaehtoistyöstä, työleireistä, au pair -palkkatöistä, nuorten ryhmätapaamisista ja kulttuurimatkoista.

Lähteet: Opintopolku.fi, Studentum.fi

OP sosiaalisessa mediassa