Mitä joululahjaksi lapselle? – pukinkontissa on tänä jouluna limaa ja yllätyksiä

Monenlaiset lelut ovat nykyään suosittuja, eikä yhtä joulun hittilelua ole. Keskon leluostaja Mari Hyvönen kertoo, mitkä lelut saattavat loppua tänä jouluna ensimmäiseksi.

Kaikkien vanhempien painajainen: Jouluun on enää muutama päivä, kun havahdut siihen, että osa joululahjoista on vielä hankkimatta. Menet kiireessä kauppaan – vain huomataksesi, että tämän vuoden hittilelu on myyty loppuun.

Eikä sitä löydy seuraavastakaan kaupasta. Ulkomaisesta verkkokaupasta tilattuna lelu ei ehdi jouluksi Suomeen. Olisiko tämänkin ongelman voinut estää?

Yllätyksellisyys hurmaa

Jos vanhemmat haluaisivat ennakoida, mikä lelu myydään tänä jouluna loppuun, mikäköhän se voisi olla? Keskon leluostaja Mari Hyvönen naurahtaa kuullessaan kysymyksen.

– Minulta kysytään joka vuosi, mikä on tulevan joulun hittilelu. Todellisuudessa moneen vuoteen ei enää ole ollut yhtä ainoaa lelua, jota kaikki jahtaavat. Nykyään leluja on kaupassa laaja valikoima, ja useat tuotteet ovat suosittuja, Hyvönen sanoo.

Jotain vinkkejä voi kuitenkin antaa. Esimerkiksi se tiedetään, että erilaiset limat ovat olleet suosittuja jo jonkin aikaa. Tänä vuonna ovat hyvin menneet kaupaksi myös lelut, joissa on mukana yllätyksellisyyttä.

Hyvösen mukaan se voi olla vaikkapa lelu, josta ei ostettaessa tiedä, mikä eläin sieltä tulee.

– Yllätyksellisyyden elementtiä on leluissa nyt paljon ja se tuntuu hurmaavan ihmisiä, hän sanoo.

Hyvönen ennakoi hitiksi myös yli 3-vuotiaille tarkoitettua Scruff-A-Luvs-lemmikkiä, jonka Suomen Leluyhdistys valitsi vuoden 2018 hahmoleikkileluksi. Scruff-A-Luvs on aluksi epämääräisen näköinen karvapallo, jota lapsen pitää kylvettää ja hoivata. Kun siitä pitää huolta, se muuttuu pörröiseksi pehmoleluksi.

– Vähän niin kuin löytäisi huonokuntoisen eläimen ja pitäisi siitä huolta, Hyvönen kertoo.

Lasten suosikkeja ovat olleet pitkin vuotta myös “lollipallot” eli L.O.L-yllätyspallot, joiden kerroksia kuorimalla paljastuu sisällä oleva yllätysnukke tarvikkeineen. Hyvönen ennakoi, että lollipallot myyvät myös jouluna hyvin.

Vuoden lelu on varma valinta

Jos ei tiedä, mitä ostaa lapsille joululahjaksi, Hyvönen vinkkaa, että erilaiset vuoden lelu -palkinnon saaneet lelut ovat aika varmoja hittejä.

Suomen Leluyhdistys jakaa palkinnot uusille leluille eri kategoriassa. Valintaan osallistuu vuosittain sekä ammattilaisten että lasten raati. Tänä vuonna palkituiksi tulivat nämä uutuuslelut:

  • Vuoden ensilelu: Lego Dublo Ensimmäiset tunteeni
  • Vuoden rakentelulelu: SmartMax Start Plus
  • Vuoden hahmoleikkilelu: Scruff-A-Luvs-lemmikki
  • Vuoden innovaatiolelu: Thunder Trax
  • Vuoden ajoneuvolelu: Rautatieasema Grand City 45-os

Lisäksi vuoden peleiksi valittiin eri sarjoissa nämä neljä lautapeliä: Fish Food, The Build Up, Majesty ja Century Spice Road.

Klassikot ovat aina suosittuja

Suomessa seurataan tarkasti maailman lelutrendejä, ja kauppa pyrkii ennakoimaan, mitkä lelut nousevat joulun suosikiksi. Omaa harkintaakin pitää käyttää, koska samat lelut eivät myy yhtä hyvin joka puolella maailmaa. Hyvösen mukaan suomalaiset leluostajat tekevät myös omia valintoja.

Suurin osa tämänkin joulun leluista on päätetty hyvissä ajoin.

Mutta vaikka kauppa kuinka ennakoi joulun hittileluja, aina jokin lelu loppuu liian aikaisin. Hyvönen muistuttaa, että pelkästään Keskolla on yhteensä 81 K-Citymarket -myymälää. Jokaisessa kaupassa ei voi olla jokaista lelua riittävästi ihan viimeisiin päiviin saakka.

– Myymäläkohtaista vaihtelua on paljon. Joltain alueelta jokin lelu on saattanut loppua, mutta jollain toisella alueella sitä on saatavilla, Hyvönen sanoo.

K-Citymarketilla ei ole vielä käyttötavaran verkkokauppaa, mutta tänä jouluna eri myymälöiden tarjontaa pystyy osittain tarkastelemaan netissä.

Ja onhan meillä aina klassikot. Hyvönen muistuttaa, että on paljon leluja, jotka ovat suosittuja joka joulu.

– Robotit, juna- ja autoradat, radio-ohjattavat ajoneuvot, näitä myydään paljon joka vuosi. Ja isot pehmolelut tietenkin, ne tuntuvat aina loppuvan. Pehmoleluihin tulee joka joulu uusia hahmoja, hän sanoo.

OP sosiaalisessa mediassa