Laukkuvaras itse teossa, surffilaudat moottoritiellä ja polvi rikki – mitä matkoillamme on sattunut ja miten tilanteista selvittiin

Liisi ja Joona
Liisi ja Joona

Olemme matkustava, surffaava ja ulkoilmasta nauttiva pariskunta. Yhteinen harrastuksemme on suurimpia motivaatioita matkakohteen valinnassa ja viime vuosien matkamme ovatkin suuntautuneet Euroopan kuuluisimmille surffirannoille. Alkukesästä olemme lähdössä yhdessä koiriemme kanssa takaisin Etelä-Eurooppaan, josta kirjoitamme tarinoita liittyen autolla matkustamiseen, tien päällä asumiseen ja Euroopan surffikulttuuriin.

Olemme tehneet Euroopan läpiajoamme vasta muutamia satoja kilometrejä, jäljellä meillä on noin 5000. Tällä hetkellä olemme upeassa Portugalissa, josta matkaamme Espanjan puolelle muutaman viikon sisään. Tien päällä, kuten matkalla ylipäätänsäkin, ajatukset kulkeutuvat usein vanhoihin reissuihin ja niiden tapahtumiin.

Liisi ja Joona
Liisi ja Joona

Olemme matkustava, surffaava ja ulkoilmasta nauttiva pariskunta. Yhteinen harrastuksemme on suurimpia motivaatioita matkakohteen valinnassa ja viime vuosien matkamme ovatkin suuntautuneet Euroopan kuuluisimmille surffirannoille. Alkukesästä olemme lähdössä yhdessä koiriemme kanssa takaisin Etelä-Eurooppaan, josta kirjoitamme tarinoita liittyen autolla matkustamiseen, tien päällä asumiseen ja Euroopan surffikulttuuriin.

Olemme aina olleet sitä mieltä, että elämä tien päällä on harvoin sen vaarallisempaa kuin kotimaassakaan. On kuitenkin järkeen käypää, että mitä enemmän tekee ja monipuolisemmin harrastaa, sitä suuremmaksi todennäköisyys havereille usein kasvaa. Meilläkin on edellisiltä matkoiltamme useampia kokemuksia, joissa olemme joutuneet turvautumaan vakuutusyhtiön apuun. Tänä päivänä kerrottaessa nämä sattumukset ovat vain tarinoita, joita on kiva muistella - vahingon sattuessa ne eivät ole kuitenkaan aina hymyilyttäneet.

Surffilaudat moottoritiellä

Matkustimme viisi vuotta sitten Uudessa-Seelannissa, jossa teimme matkaa paikalliselta ostetulla vanhalla 1990-luvun Toyota-pakettiautolla. Surffilaudat kulkivat toisinaan auton katolla, paikallisesta marketista ostetuilla edullisilla surffilautatelineillä. Näin kuljetimme niitä myös pohjoissaaren itärannikon moottoritiellä. Vaikka ajoimme rajoitusten mukaan, tarrasi tuuli katolla oleviin, mielestämme hyvin kiinnitettyihin lautoihin. Kaikki tapahtui silmänräpäyksessä: lautoja kiinni pitävä hihna katkesi saumakohdasta ja samassa hetkessä näimme peruutuspeilistä kaksi surffilautaa lentämässä komeassa kaaressa ilmassa. Onneksemme aamu oli vielä aikainen, eikä tiellä liikkunut muita autoilijoita. Keräsimme laudat mukaan ja parkkeerasimme todetaksemme vahingot. Surffilaudat on tehty huokoisesta materiaalista, joka ei kestä kovinkaan suuria kolhuja. Molemmat laudat päätyivätkin episodin jälkeen korjaukseen. Totesimme olleemme lopulta hyvin onnekkaita: jos tiellä olisi ollut liikkeellä muita autoja, olisivat seuraukset voineet olleet paljon pahempia.

Sevillan laukkuvaras

Vuoden 2016 joulukuussa olimme matkanneet pakettiautolla Suomesta etelä-Espanjaan jo lähes kolme kuukautta. Matkallamme olimme vältelleet suurempia kaupunkeja, mikä johtui toisaalta mukana olleesta koirastamme ja toisaalta siitä, että tiedostimme kaupunkeihin liittyvän suuremman riskin muun muassa automurroille. Päätimme kuitenkin pysähtyä miljoonakaupunki Sevillassa ja ottaa kaupungin laidalta turvallisen tuntuisen sekä koiraystävällisen majoituksen. Saavuimme hotellille myohään illalla ja menimme illalliselle hotellin aulabaariin. Myös koirat olivat sallittuja ravintolaan: koiramme Milo lepäsi pöydän alla illlallisen ajan. Kun tuli aika maksaa illallinen, ei Liisin laukkua ollut enää tuoli käsinojalla. Ajattelimme aluksi, että laukku oli jäänyt hotellihuoneeseemme, mutta tarkistettuamme tilanteen ravintolahenkilökunnan kanssa valvontakameran nauhalta, näimme laukkuvarkaan itse teossa. Mies oli istunut illlallisen ajan pöydässä takanamme eikä ihmisystävällinen koiramme ollut moksiskaan siitä, että hän vei laukkumme lompakkoineen päivineen - valvontakameralta näkyi vain laukkuvarkaalle häntää heiluttava koira! Seuraavat askeleet olivat rikosilmoitus ja soitto Suomeen vakuutusyhtiölle.

Heikkopolvinen surffari

Viimeinen tarinamme sijoittuu Balille ja vuoteen 2014. Olimme kohteessa surffaamassa usean kuukauden ajan ja epäonni kohtasi meitä vasta matkamme loppuhetkillä. Tilanne tapahtui nopeasti ja siitä jäi vain hämäriä muistikuvia. Paikallinen valokuvaaja ikuisti kuitenkin koko tilanteen: Joona tippui surffatessaan laudalta toisen jalan jäädessä laudan päälle. Polvessa tuntui kipua, joka tuntui tutulta - toisen polven nivelkierukka operoitiin aikanaan lasketteluonnettomuuden jäljiltä. Alkoi matka ensin surffilta rantaan, rannasta paikalliseen sairaalaan magneettikuvaukseen ja lopulta Indonesiasta takaisin Suomeen leikkaukseen. Kattavan matkavakuutuksen takia kaikki sujui kuitenkin jouheasti ja saimme aina halutessamme apua puhelimitse niin matkalla kuin Suomen päässäkin. Vain viikon päästä tapahtuneesta polvi oli leikattu ja sen kuntouttaminen alkoi.

Turvaa ulkomailla ja kotimaan reissuilla

Vaikka meille on tapahtunut matkoillamme melkoisesti, on kattava matkavakuutus pelastanut meidät kaikista pahimmilta murheilta sekä suuremmilta taloudellisilta tappioilta. Olemme iloisia erityisesti OPn hyvin kattavasta ulkomaanpalveluverkostosta. OPn matkavakuutukseen kuuluu myös Matkahätäpalvelu, josta saamme sairaus- tai loukkaantumistilanteessa apua vuorokauden ympäri - missä tahansa päin maailmaa matkustammekaan. Puhelinpalvelun kautta pystyy saamaan apua hätään ja löytämään luotettavan lääkärin tai sairaalan ulkomailla. Varsinkin kehittyvissä maailmankolkissa matkustettaessa on tärkeää, että palvelun kautta saa yhteyden myös kotimaiseen lääkäriin.

Jokainen matkamme on meille paitsi seikkailu, myös oppimiskokemus. Edellä mainituista sattumuksista olemme oppineet varmasti varovaisemmiksi. Matkavakuutus varmistaa, ettemme ole kuitenkaan tulevaisuudessakaan liian varovaisia, vaan osaamme nauttia matkasta ja hetkestä.

Lisää Liisin ja Joonan kirjoituksia:

Autolla Euroopan halki: Kuinka saada kasaan matkakassa ja miten valita sopiva matkavakuutus?

OP sosiaalisessa mediassa