8 nähtävyyttä, jotka ovat tuhoutumassa

Listasimme kahdeksan matkakohdetta, joista osa on jo historiaa ja osa tuhoutumisen kynnyksellä.

Usein matkailijan tavoitteena on kokea jotain täysin uutta. Myös niin kutsuttu tuomioturismi, eli todennäköisesti ajan myötä tuhoutuvissa kohteissa vierailu, nostaa suosiotaan matkailijoiden keskuudessa. Oletko rastinut nämä nähtävyydet yli to go -listaltasi?

Iso valliriutta, Australia

Queenslandin rannikolla Korallimeressä sijaitseva maailman suurin koralliriutta turkooseine vesineen tarjoaa kodin muun muassa yli 1500 erilaiselle kalalajille. Lähes Suomen kokoinen riutta on henkeäsalpaavan upea ja uniikki nähtävyys, mutta siellä elävistä lajeista noin puolet on jo ehtinyt kadota meriveden lämpenemisen vuoksi. Arvioiden mukaan Iso valliriutta tuhoutuu peruuttamattomasti vuoteen 2030 mennessä.

Taj Mahal, Intia

Yhtenä maailman seitsemästä ihmeestä tunnettu Taj Mahal saattaa sulkea ovensa turisteilta lähivuosien aikana. Miljoonien matkaajien vierailu rakennuksessa aiheuttaa sen väistämättömän kulumisen. Myös ilmansaasteet sekä rakennusta kannattelevan puun rappeutuminen tuhoavat rakennusta, eikä se ole enää muutamien vuosien päästä turvallinen vierailupaikka.

Elephant Rock, Kanada

”Elefanttikivi” tunnetaan osana Kanadan kuuluisia Hopewell Rockseja. Kivi koki ensimmäisen eroosion aiheuttaman hajoamisen vuonna 1997, kun elefantin kärsältä näyttänyt kiven osa romahti maahan. Monumentti tuhoutui vielä pahemmin maaliskuussa 2016, kun huimat 100-200 tonnia kiveä romahti mereen niin ikään eroosion aiheuttaman kulumisen vuoksi.

Taj Mahal on näyttävä rakennus, mutta pian turvaton nähtävyys.

Machu Picchu, Peru

Lähes 2,5 kilometriä merenpinnan yläpuolelle nouseva Machu Picchu on inkojen mahtipontisin sekä henkeäsalpaavin rakennelma. UNESCO:n maailmanperintökohteena tunnettu pyhäkkö kerää valtavat määrät ihmisiä mailleen, ja turistivirtaa on rajoitettu 2500:n päivittäiseen kävijää. Näin yritetään hidastaa kohteen pahaa kulumista. Myös lisätoimia suunnitellaan, jotta Machu Picchu säilyisi pidempään.

Sininen ikkuna, Malta

Pikkuruisen Maltan suosittu nähtävyys, kivirakennelma nimeltä sininen ikkuna, koki kovan kohtalon vuonna 2017, kun se romahti mereen voimakkaassa myrskyssä. Jo vuosia aiemmin tehty tutkimus antoi viitteitä luonnollisen eroosion merkeistä kuuluisassa kaaressa, mutta romahdus järkytti silti asukkaita. Venäläisarkkitehti Svetozar Andreev haluaisi korvata kivisen kaaren metallisella, mutta hankkeen etenemisestä ei ole vielä päätöstä.

Kiinan muuri, Kiina

Tuhansien kilometrien mittainen Kiinan muuri rakennettiin aikoinaan suojaksi vihollisen hyökkäyksiltä. Muuria rappeuttaa raju kuluminen, sekä jopa 10 miljoonaa vuosittaista kävijää. Jo muutama vuosi sitten alkuperäisestä muurista arvioitiin olevan jäljellä enää noin 70 prosenttia. Ilmasto, kävijämassat sekä muurista paloja varastavat turistit kuluttavat nähtävyyttä entisestään. Nyt muurille yritetään pelata lisäaikaa rajoittamalla turismia.

Kuollutmeri, Jordania/Israel

Kahden maan rajalla kulkeva, voimakkaan suolainen Kuollutmeri ei ole vielä mennyttä, mutta se kutistuu hälyttävällä tahdilla. Viime vuosien aikana meren pinta on laskenut lähes metrillä vuodessa. Mereen suunnitellaan Punaisesta Merestä johdettua tunnelia, joka toisi mereen lisää vettä. Tämä voisi korjata tilanteen. Varmaa kuitenkin on se, että Kuollutmeri ei enää koskaan ole entisellään.

Franz Josefin jäätikkö, Uusi-Seelanti

Yksi maailman kiinnostavimmista jäätiköistä, Franz Josefin alppijäätikkö, sijaitsee vehreän metsän keskellä Uuden-Seelannin länsirannikolla. Matalimmillaan vain 240 metriä merenpinnan yläpuolelle nouseva alppijäätikkö on sulanut tasaista vauhtia vuodesta 2000 lähtien. Se on madaltunut lähes 40 prosenttia viimeisen parin kymmenen vuoden aikana. Arvioiden mukaan jäätikkö katoaa tulevan sadan vuoden aikana.

Machu Picchun turismia rajoitetaan päivittäiskävijärajoilla.

OP sosiaalisessa mediassa