Toimi turvallisesti netissä - mieti kahdesti mitä tietoja annat itsestäsi

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitä tietoja annat itsestäsi, kun käytät netistä löytyviä ilmaispalveluja?

Netin käyttö alkaa olla meidän jokaisen arkipäivää, joten toimimme melko automaattisesti siellä. Etsimme tietoa hakupalveluista, kirjoitamme sosiaaliseen mediaan, käytämme käännöspalveluita, luemme lehtiä ja katsomme videoita. Harvemmin pysähdymme miettimään mitä tietoa annamme itsestämme, kun käytämme netistä löytyviä ilmaispalveluita.

Ilmaispalvelut kuitenkin harvemmin ovat täysin ilmaisia. Rahan sijaan maksamme palveluiden käytöstä annetulla tiedolla ja/tai katsomalla palveluissa olevia mainoksia. Palvelun käyttöehdot määrittelevät oikeudet jotka annamme palveluntarjoajalle antamaamme tietoon. Monesti nämä käyttöehdot ovat pitkiä ja monimutkaisia, joten ne jäävät monelta lukematta. Näin ollen kannattaa miettiä kahdesti mitä tietoja ilmaispalveluihin antaa.

Oman turvallisuuden kannalta kannattaa välttää henkilökohtaisen tiedon antamista. Esimerkiksi pankki-, vakuutus- tai terveydenhuollon asiakirjoja, jotka sisältävät sinun henkilökohtaisia tietoja, ei kannata käännättää netin ilmaispalveluiden avulla, lukematta niiden käyttöehtoja. Jotkut näistä palveluista voivat tallentaa ja käyttää antamaasi tietoa niin, että tiedot ovat avoimesti kaikkien saatavilla. Voi olla hyvinkin hankalaa saada jo annettuja tietoja pois netistä, joten ne voivat jäädä sinne ikuisesti.

Pääsääntöisesti kannattaa antaa vain niitä tietoja ilmaispalveluihin, jotka olisit valmis antamaan kenelle tahansa tuntemattomalle kadullakin. Näin sinulle ei koidu yllättävää harmia ja toimit turvallisesti netissä.

Tuoreimmat
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizza oli ensimmäinen laadukkaan pikaruuan eli fast casual -alan yritys, joka listautui Helsingin pörssiin. Toimitusjohtaja ja pankin edustaja kertovat, miten listautumisprosessi sujui.
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Finanssiala on ollut viime ajat voimakkaan muutoksen kourissa. Digitalisaatio, lisääntynyt sääntely ja uudet palveluntarjoajat ovat muuttaneet toimialaa voimakkaasti. Useiden asiantuntija-arvioiden...
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Jos haluat haistella pääsiäisenä kevättuulia jossain muualla kuin kotimaassa, kannattaa toimia nopeasti. Näihin kohteisiin saat vielä kohtuuhintaiset lennot ja majoituksen kuumimpaan sesonkiaikaan.
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Vielä voi nauttia lumisista päivistä, sillä pakkanen paukkuu yhä lähipäivinä.

OP sosiaalisessa mediassa