Toimi turvallisesti netissä - mieti kahdesti mitä tietoja annat itsestäsi

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitä tietoja annat itsestäsi, kun käytät netistä löytyviä ilmaispalveluja?

Netin käyttö alkaa olla meidän jokaisen arkipäivää, joten toimimme melko automaattisesti siellä. Etsimme tietoa hakupalveluista, kirjoitamme sosiaaliseen mediaan, käytämme käännöspalveluita, luemme lehtiä ja katsomme videoita. Harvemmin pysähdymme miettimään mitä tietoa annamme itsestämme, kun käytämme netistä löytyviä ilmaispalveluita.

Ilmaispalvelut kuitenkin harvemmin ovat täysin ilmaisia. Rahan sijaan maksamme palveluiden käytöstä annetulla tiedolla ja/tai katsomalla palveluissa olevia mainoksia. Palvelun käyttöehdot määrittelevät oikeudet jotka annamme palveluntarjoajalle antamaamme tietoon. Monesti nämä käyttöehdot ovat pitkiä ja monimutkaisia, joten ne jäävät monelta lukematta. Näin ollen kannattaa miettiä kahdesti mitä tietoja ilmaispalveluihin antaa.

Oman turvallisuuden kannalta kannattaa välttää henkilökohtaisen tiedon antamista. Esimerkiksi pankki-, vakuutus- tai terveydenhuollon asiakirjoja, jotka sisältävät sinun henkilökohtaisia tietoja, ei kannata käännättää netin ilmaispalveluiden avulla, lukematta niiden käyttöehtoja. Jotkut näistä palveluista voivat tallentaa ja käyttää antamaasi tietoa niin, että tiedot ovat avoimesti kaikkien saatavilla. Voi olla hyvinkin hankalaa saada jo annettuja tietoja pois netistä, joten ne voivat jäädä sinne ikuisesti.

Pääsääntöisesti kannattaa antaa vain niitä tietoja ilmaispalveluihin, jotka olisit valmis antamaan kenelle tahansa tuntemattomalle kadullakin. Näin sinulle ei koidu yllättävää harmia ja toimit turvallisesti netissä.

Tuoreimmat
Brändää itsesi ja yrityksesi ‒ se siivittää kohti tavoitteita
Henri Alén, Mikko Kuitunen ja Maria Sillanpää kertovat, miten ja miksi yrittäjän pitää rakentaa brändiään.
Suuryritykset ennustivat Suomen talouden kasvun – mitä seuraavaksi?
Euroopan komissio ennustaa Suomelle muun euroalueen keskiarvoa nopeampaa talouden kasvua. Ennusteen mukaan Suomi yltää tänä vuonna 3,3 prosentin ja ensi vuonna 2,7 prosentin kasvuun. Muun...
Masennus vai uupumus, tunnistatko eron?
Pohjola Sairaalan työterveyslääkärin Leif Lindbergin mukaan puhuminen on tärkeä parannuskeino sekä masennukseen että uupumukseen.
7 vinkkiä parempaan ergonomiaan ‒ Pidä huoli asennosta myös liikkuvassa työssä
Repulla, hyvillä kengillä ja asennon vaihtelulla voit pitää kroppasi kunnossa myös työpaikan ulkopuolella.

OP sosiaalisessa mediassa