Toimi turvallisesti netissä - mieti kahdesti mitä tietoja annat itsestäsi

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitä tietoja annat itsestäsi, kun käytät netistä löytyviä ilmaispalveluja?

Netin käyttö alkaa olla meidän jokaisen arkipäivää, joten toimimme melko automaattisesti siellä. Etsimme tietoa hakupalveluista, kirjoitamme sosiaaliseen mediaan, käytämme käännöspalveluita, luemme lehtiä ja katsomme videoita. Harvemmin pysähdymme miettimään mitä tietoa annamme itsestämme, kun käytämme netistä löytyviä ilmaispalveluita.

Ilmaispalvelut kuitenkin harvemmin ovat täysin ilmaisia. Rahan sijaan maksamme palveluiden käytöstä annetulla tiedolla ja/tai katsomalla palveluissa olevia mainoksia. Palvelun käyttöehdot määrittelevät oikeudet jotka annamme palveluntarjoajalle antamaamme tietoon. Monesti nämä käyttöehdot ovat pitkiä ja monimutkaisia, joten ne jäävät monelta lukematta. Näin ollen kannattaa miettiä kahdesti mitä tietoja ilmaispalveluihin antaa.

Oman turvallisuuden kannalta kannattaa välttää henkilökohtaisen tiedon antamista. Esimerkiksi pankki-, vakuutus- tai terveydenhuollon asiakirjoja, jotka sisältävät sinun henkilökohtaisia tietoja, ei kannata käännättää netin ilmaispalveluiden avulla, lukematta niiden käyttöehtoja. Jotkut näistä palveluista voivat tallentaa ja käyttää antamaasi tietoa niin, että tiedot ovat avoimesti kaikkien saatavilla. Voi olla hyvinkin hankalaa saada jo annettuja tietoja pois netistä, joten ne voivat jäädä sinne ikuisesti.

Pääsääntöisesti kannattaa antaa vain niitä tietoja ilmaispalveluihin, jotka olisit valmis antamaan kenelle tahansa tuntemattomalle kadullakin. Näin sinulle ei koidu yllättävää harmia ja toimit turvallisesti netissä.

Tuoreimmat
Onko kotisi arvoasunto – nyt niitä kysytään
Onko kotisi arvoasunto – nyt niitä kysytään
Täyttääkö kotisi arvoasunnon kriteerit? Tällä hetkellä arvoasunnot käyvät hyvin kaupaksi. Kiinteistönvälittäjät kertovat, millainen arvoasunto kiinnostaa eniten.
Hiljainen heinäkuu yllättää usein yrittäjän: mitä tehdä, jos tilaukset lakkaavat?
Hiljainen heinäkuu yllättää usein yrittäjän: mitä tehdä, jos tilaukset lakkaavat?
Monet yrittäjät oppivat kassavirran tasapainottamisen tärkeyden kantapään kautta. Kassavajeen torjumiseen löytyy keinoja, mutta asiantuntijan tärkein vinkki yrittäjälle on tämä: lomaile silloin kun...
Viiden vai kolmen tähden rahasto? Mitä Morningstar-tähdet kertovat rahaston menestyksestä?
Viiden vai kolmen tähden rahasto? Mitä Morningstar-tähdet kertovat rahaston menestyksestä?
Tarjolla olevien sijoitusinstrumenttivaihtoehtojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti parin vuosikymmenen aikana. Erityisesti sijoitusrahastojen suosio on ollut vahvaa niin piensijoittajien kuin...
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
OP Helsingin kumppanitapahtumiin kuuluvat viime vuoden tapaan kaupunkikulttuuri- ja musiikkifestivaali Flow Festival, junioripelaajien jalkapalloturnaus Helsinki Cup ja tubettajatapahtuma Tubecon.

OP sosiaalisessa mediassa