Miksi rakensimme oman median – opit muutosmatkallamme keskustelevammaksi yhteisöksi

Kun aloitin OPn palveluksessa vuonna 2015, mielikuvani finanssimaailmasta oli vielä konservatiivinen ja harmahtava. Esimieheni oli kuitenkin esitellyt minulle vision, jota ihailin ja jonka eteen halusin tehdä lujasti töitä.

OP valmistautui isoon digiloikkaan ja sen myötä ryhmän painettuihin lehtiin nojaava asiakasviestintä haluttiin uudistaa tehokkaammaksi, vuorovaikutteisemmaksi ja asiakaslähtöisemmäksi. Pohdimme, miten voisimme tavoittaa asiakkaamme kiinnostavasti, tukahduttamatta häntä yritysjargonin syövereihin.

Heräsi ajatus mediatalojen toimintatapoja hyödyntävästä digitaalisesta sisältöstudiosta, jonka tehtävänä olisi luoda kiinnostavaa sisältöä asiakaskokemuksen vahvistamiseksi. Ketterästä sisällöntuotannosta oli jo tehty pienimuotoinen kokeilu aikaisemmin, mutta nyt digitaalisen ajan nopeus, vuorovaikutteisuus ja asiakaslähtöisyys haluttiin viedä arkeen. Halusimme luoda yritysviestinnän saralla jotain sellaista, mitä muilla toimijoilla ei oltu vielä nähtykään – ainakaan Suomessa.

Uusi asiakasmediamme, op.media, lanseerattiin maaliskuussa 2017. Se julkaisee digitaaliselle yleisölle artikkeleita, videoita ja blogeja, joita tekee moninainen joukkomme ammattilaisia eri taustoista: toimittajia, videokuvaajia, yhteisömanagereita ja digimarkkinoijia. Koska yhteisöllisyys on OPlle tärkeää, testaamme mediassa myös erilaisia tapoja tuoda asiakkaidemme ääni kuuluviin. Kaiken työn pohjana toimii OPn liiketoimintastrategiaan tukeutuva sisältökonsepti, jossa kattoideana on edistää suomalaisten hyvinvointia.

Asiakasmediamme aiheet ovat monialaisia – aivan kuten OPkin nykyään. Rahan lisäksi käsittelemme muun muassa asumiseen, terveyteen ja liikkumiseen liittyviä teemoja. Toimimme talouden neuvonantajina ja pyrimme esittelemään ihmisille niin syvällisiä kuin kevyempiäkin vinkkejä erilaisiin elämäntilanteisiin. Haluamme herättää keskustelua ja päästä ihon alle - aiheuttamatta kuitenkaan vastakkainasettelua.

Toteutus ei ole vielä loppuun asti hiottu, mutta se ei ole tarkoituskaan. Asiakasmediamme toimii kokeilualustana sisällöille ja kehittämme sitä asiakkaidemme kanssa jatkuvasti uutta luoden ja oppien. Pidämme tiimimme kesken päivittäin toimituspalavereita, joissa pureudumme kävijädataamme ja pohdimme, miten saisimme sisällöistämme entistäkin pontevampia. Mietimme jatkuvasti, miten paketoimme ja markkinoimme sisältöjämme niin, että asiakkaamme löytävät meidät ja voimme olla heille hyödyksi.

Moni varmasti ihmettelee, miksi perinteiseksi mielletty finanssialan toimija lähtee tällaiseen mukaan. Eikö sisältöjen luominen ole riippumattoman median hommaa? On ja ei. On olemassa riippumatonta journalismia ja sitten erikseen sisältöjen tekemistä. Jo kautta aikojen myös yritykset ovat tarjonneet asiakkailleen hyötytietoutta niin paperisten lehtien kuin tiedotteiden muodossa. Maailma on muuttunut ja asiakkaamme viihtyvät yhä monipuolisemmin erilaisissa digitaalisissa kanavissa, uusilla tavoilla. Siellä mekin haluamme olla – auttamassa heitä arjessa tai tarjoamassa ratkaisuja ongelmiin. Ja kyllä, mediamme on myös markkinointia. Teemme tätä sitouttaaksemme asiakkaitamme ja parantaaksemme mielikuvaa OPsta.

Mitä olemme oppineet muutosmatkallamme printistä digiin? Ainakin sen, että todellinen uudistuminen vaatii koko viestintäkulttuurin ja toimintatavan muuttamista. Eikä se ole helppoa. Uutta mediaa luodessa olemme joutuneet pohtimaan, millaista asiantuntemusta tarvitsemme, ja miten uudet toimintatavat limittyvät perinteisemmän osaamisen kanssa työpaikalla. Mikkihiiri-paitainen tuottajamme varmasti erottuu toimitilojemme minimalistisessa ilmeessä omalaatuisuudellaan, mutta on nopeasti ansainnut paikkansa ryhmän rautaisena sisältöguruna. Koska tekemisemme on erittäin tavoitteellista, pyrimme organisoimaan toimintamme niin, että voimme mahdollisimman ketterästi valjastaa datamme ja asiantuntemuksemme käyttöön asiakkaiden hyödyksi sujuvassa yhteistyössä sisäisten ja ulkoisten kumppaneidemme kanssa.

Itse olin muutoksemme tuoksinassa noin vuoden vanhempainvapaalla katsomassa hankettamme sivusta. Palasin takaisin syksyn alussa enkä voi muuta kuin olla iloinen tiimini aikaansaamista tuloksista. Vuonna 2014 op.median edeltäjänä toiminut Taloudessa.fi valittiin vuoden parhaaksi yritysblogiksi ja lukijoita oli vuoden aikana 250 000. Nykyään tavoitamme saman määrän lukijoita yhden viikon aikana. Emme elä enää mutu-tuntuman varassa siitä, miten sisällöt toimivat ja tuottavat lisäarvoa vaan voimme rohkeasti kokeilla erilaisia tapoja viestiä. Jos ne eivät toimi, ne kuopataan.

On ollut huikea nähdä, miten pitkät perinteet omaavassa, säännellyssä finanssiliiketoiminnassa somet, analytiikat, datan käyttö ja A/B-testaukset ovat jo muodostuneet viestintäosastomme arkipäiväksi. Uudistuksessa meitä kaikkia auttoi ylin johto, joka sitoutui toimintatapaamme ja antoi vapauksia rikkoa rajoja. Nopealla sykkeellä toimivassa ympäristössä opitaan koko ajan uutta. Sillä muutoshan on ennen kaikkea uuden oppimista.

Tuoreimmat
Rahat pankkitililtä sijoituksiin – ”Suomalaisten tileillä makaa 87 miljardia euroa”
Rahat pankkitililtä sijoituksiin – ”Suomalaisten tileillä makaa 87 miljardia euroa”
Nollakorkoisten pankkitilien sijaan rahat kannattaa sijoittaa tuottavampiin kohteisiin, sillä pankkitileillä makuuttaessa jo inflaatio syö osan säästöjen arvosta. Toisin kuin moni mieltää...
Viljakaupan ostajat ja myyjät kohtaavat nyt verkossa
Viljakaupan ostajat ja myyjät kohtaavat nyt verkossa
Viljatori.fi tuo viljakaupan verkkoon ja auttaa ostajia ja myyjiä löytämään toisensa entistä helpommin. Tarkoituksena on, että yhdestä paikasta saisi hyvän katsauksen kauppatilanteeseen.
Kolme vaatekomeroa, kuraeteinen ja ”liikaa” säilytystilaa – OPn Kotoisa rakennetaan lapsiperheen tarpeisiin
Kolme vaatekomeroa, kuraeteinen ja ”liikaa” säilytystilaa – OPn Kotoisa rakennetaan lapsiperheen tarpeisiin
Juha Kartastenpään ja Sanna Kuusikarin nelihenkinen perhe rakentaa OPn Kotoisaa Porin asuntomessualueelle. Perhe on osallistunut rakentamiseen paljon, mutta myös ammattilaisten apuun luotetaan.
Työterveyshuollon tärkein tehtävä ei ole sairauslomalappujen kirjoittaminen
Työterveyshuollon tärkein tehtävä ei ole sairauslomalappujen kirjoittaminen
Työterveyden tärkein tehtävä on ennaltaehkäisy.

OP sosiaalisessa mediassa