Tämä kesälomaostos kannattaa aina tehdä luottokortilla – ja 5 muuta luottokorttivinkkiä

Suomalaiset maksavat yhä suuremman osan ostoksistaan kortilla myös ulkomaanreissuissa. OPn asiakkaiden ulkomailla tekemien korttiostojen määrä on viime vuosina kasvanut 20 prosenttia vuosittain. Asiantuntijamme listasivat 5 hyvää täsmävinkkiä, joiden avulla voi lisätä omaa turvallisuuttaan luottokorttimaksamisessa.

1. Jos varaat matkan luottokortilla, olet turvassa järjestäjän konkurssilta

Pakettimatkojen, lentolippujen ja hotellien varaamiseen saa lisäturvaa, jos varauksen maksaa luottokortilla eli kortin credit-puolella. Jos maksun vastaanottaja sattuisi esimerkiksi menemään konkurssiin ennen matkaa, luottokorttiyhtiö korvaisi menetyksesi. Kun luottokorttilaskun maksaa heti pois, kortin käytöstä ei synny mitään lisäkuluja.

2. Hilaa kortin turvarajaa alemmas – vaikka vain viikoksi

Luottokortin turvarajat määrittävät sen, kuinka suurella summalla kortilla voi tehdä ostoksia tai nostaa käteistä automaatista vuorokauden aikana. Turvarajoja on todella helppoa säätää itse, ja verkko-ostoksille voi asettaa eri rajan kuin käteisostoille. Esimerkiksi OPn asiakkaat voivat hoitaa asian muutamalla näpäytyksellä verkkopankissa tai OP-mobiilissa. Kannattaa harkita, olisiko turvaraja hyvä säätää tavallista alemmaksi lomareissun ajaksi – raja kun rajoittaa myös rikollisia.

3. Tallenna kortin sulkunumero kännykkään

Jos kortti varastetaan, vastuu sillä tehdyistä ostoksista siirtyy muiden harteille sillä hetkellä kun ilmoitat aiheesta kortin sulkupalveluun. Kaikkien suomalaisten pankkien asiakkaat voivat ilmoittaa kortin katoamisesta samaan numeroon +358 20 333. Numero kannattaa tallettaa valmiiksi omaan kännykkään – eikä haittaisi vaikka se olisi tallessa myös hotellihuoneessa matkalaukun sivutaskussa siltä varalta, että kännykkäkin sattuisi katoamaan.

4. Oikein säilytetty varakortti voi säästää monelta murheelta

Kokeneemmat matkailijat tietävät, että matkalla kannattaa varmuuden vuoksi olla mukana eri luottokorttiyhtiön korttia – esimerkiksi Visa ja MasterCard. Näin useimmissa tilanteissa toimii jokin kortti. Tarkimmat säilyttävät varakortin hotellihuoneen turvalokerossa, jotta lompakon kadotessa jäljelle jää toinen korteista.

5. Säilytä korttiasi kuin setelinippua

Jos luottokorttisi luottoraja on 3000 euroa, korttia kannattaa säilyttää samalla huolellisuudella kuin vastaavansuuruista käteissummaa. Jättäisitkö kolmea tonnia rantapyyhkeen alle siksi aikaa, kun käyt uimassa?

+1 Aina ei tarvitse maksaa luotolla – reissussakaan

Myös ulkomaanreissussa voi maksaa nykyään kortin debit-puolella eli ”pankkikortilla”, aivan samoin kuin Suomessakin. Silloin ostos laskutetaan pankkitililtäsi – viive tosin voi olla hieman suurempi kuin Suomessa maksaessa. Maksaminen on yhtä turvallista sekä credit- että debit-puolilla. Myös debit-kortin päiväkohtaiset turvarajat kannattaa säätää sopiviksi reissun ajaksi.

Tuoreimmat
Rahala-blogi – Miten minusta tuli sijoittaja
Sijoittaminen ei kuulu vain harvoille ja valituille massimiehille. Se on jokaisen naisen ja miehen perusoikeus, sillä vaurastumisesta hyötyy niin ihminen itse kuin ympäröivä maailmakin.
Suomalainen viljelytekniikka voi auttaa viemään perunan avaruuteen
Ilmaperuna oli aluksi pelkkä humoristinen heitto. Kahdeksassa vuodessa Suomen Siemenperunakeskus on kuitenkin kehittänyt siitä vakavasti otettavan tuotteen.
Valtio tukee sähköauton ostoa ja tuo romutuspalkkion takaisin – Lue miten pääset osalliseksi rahapotista
Romutuspalkkio ja sähköautojen hankintatuki astuivat voimaan vuoden vaihteessa. Ympäristöystävällisempää autoilua tuetaan yhteensä 14 miljoonalla eurolla neljän vuoden aikana.
Lompakko kesäkuntoon – vältä rahariidat parisuhteessa
Rahankäyttö on yksi tyypillisimpiä parien riidanaiheita. Kun keskustelette avoimesti näistä neljästä rahankäyttöön liittyvästä asiasta, on helpompi olla reilu puolin ja toisin jo reilusti ennen kesää.

OP sosiaalisessa mediassa