Myös sijoittajapersoonat ovat heränneet siihen, että osakemarkkinoilla on todella tapahtunut asioita muutaman viime päivän aikana. Taviksesta menestyväksi sijoittajaksi noussut Merja Mähkä julisti Twitterissä osakesalkustaan sulaneen viimeisen viikon aikana 16 000 euroa. Ei mikään pikkusumma.

– Tilanne ei toki ole sama kuin se, että tililtä häviäisi moinen summa. Arvonnousu tai –lasku ei ole oikeaa rahaa ennen kuin se realisoituu. Mutta kyllä tällainen kuuluu sijoittamisen luonteeseen, että salkun arvo sahaa ylös ja alas, pohtii Merja Mähkä.

Vaikka talousmediat julistavat pörssiromahdusta ja tulevaa katastrofia, suhtautuu myös OP:n strategi Patrik Moring asiaan rauhallisemmin. Asiat on hyvä laittaa mittasuhteisiin kun puhutaan pörssin romahduksesta.

– Tässä on enemmänkin kyseessä korjausliike tai sopeutuminen, ei pörssiromahdus. Tämä on pörssien tapa reagoida siihen, että korot nousevat ja riskiä pitää tarkastella uudelleen. Tämä oli kyllä odotettavissa, sanoo OP:n Patrik Moring.

Kaikki alkoi jälleen Yhdysvalloista

Kuten aiempi korjausliike helmikuussa, lähti homma tälläkin kertaa liikenteeseen Yhdysvalloista. Sen taustalla ovat poliittiset epävakaudet Jenkkien ja Kiinan välillä. Sapeleita on kalisteltu kauppasodalla puolin ja toisin jo pidemmän aikaa ja nyt homma konkretisoituu osakemarkkinoiden laskuna.

Yhdysvalloissa osakemarkkinat ovat laskeneet lokakuun aikana noin neljä prosenttia ja Euroopassa viisi. Tämän vuoksi on liioiteltua puhua romahduksesta. Se vaatisi suurempia laskuja, joita toki voi olla luvassa jatkossa.

– Täytyy tunnustaa se, että hyvä sijoitussykli on kestänyt pitkään ja on saatu hyviä tuottoja. Vastaaviin tuottoihin ei osakemarkkinoilla välttämättä ole enää mahdollista päästä, pohtii Patrik Moring.

Nousua on vauhdittanut juuri alhainen korkotaso, jonka vuoksi osakkeiden hinta on päässyt nousemaan korkealle. Sitä seurannut korkojen korjausliike on saanut osakkeet laskemaan ja varmasti monet tuoreet sijoittajat painamaan paniikkinappulaa. Se ei kuitenkaan ole Patrik Moringin eikä Merja Mähkän mukaan oikea tapa reagoida. Kilpikonnapuolustus on aina hyvä ratkaisu, mutta lasku tuo myös uusia mahdollisuuksia ostaa.

– Yleisellä tasolla voisi sanoa, että suurimmat virheet tehdään juuri tällaisissa tilanteissa. Myydään osakkeet paniikissa ja hankitaan sitten takaisin kalliimmalla hinnalla. Minun reaktioni oli se, että ostin vähän lisää osakkeita, sanoo Merja Mähkä.

Osakkeiden hankkiminen ei ole edelleenkään hölmö ajatus

OP:n Patrik Moringinkaan mielestä ajatus osakkeiden ostamisesta tällä hetkellä ei ole tyhmä. Tällaiset nopeat liikkeet voivat olla erittäin hyviä tilaisuuksia salkun rakentamiseen. Toisaalta kukaan ei voi oikeasti tietää oikeaa hetkeä osakkeiden ostamiselle. Se selviää aina vasta jälkikäteen.

Samalla Moring muistuttaa, että nyt nähty korjausliike ei varmasti ole viimeinen. Uusia laskuja on mitä ilmeisemmin luvassa jatkossakin ja siksi oman osakesalkun rakentamista kannattaa tehdä pikkuhiljaa ja ajan kanssa. Jos aikoo pysytellä osakkeissa, kannattaa panostaa laatuun ja yhtiöihin, jotka pystyvät ylläpitämään kasvua ja maksamaan osinkoa.

– Yksi hyvä lisä salkkuun ovat toki kiinteistösijoittaminen ja metsäsijoittaminen. Ne tuovat salkkuun vakautta ja vuokratuotto hyvää kassavirtaa. Ne eivät heilahtele samalla tavalla kuin osakemarkkinat, toteaa Patrik Moring.

Paniikin sijaan Moring ja Mähkä tarjoavat ratkaisun, joka löytyy varmasti jokaisesta sijoitusoppaasta: ajallisen hajauttamisen.

– Koska pörssin alennusmyynnissä on hemmetin vaikea onnistua, on parempi edetä sijoittamisessa säännöllisesti. Teen itse niin, että sijoitan joka kuukausi, oli nousua tai laskua, toteaa Merja Mähkä.