Koskenkorvaa, Jaloviinaa, Renault-konjakkia… Kaikkia näitä tuotteita on maaliskuun jälkeen voinut ostaa myös pörssistä, kun alkoholijuomayhtiö Altia listautui. Mutta onko Altia ollut hyvä sijoituskohde? Miten valtion entisen viinatehtaan taival pörssiyhtiönä on alkanut?

OP:n osakeantien ja listautumisien yksikönpäällikkö Pekka Suhonen sanoo, että Altian pörssitaipaleen alku on ollut kaksijakoinen. Ensin sijoittajat innostuivat osakkeesta ja se kallistui nopeasti. Altian osakkeen merkintähinta oli 7,50 euroa ja se kävi korkeimmillaan jopa 9,50 eurossa.

Alkuhuuman jälkeen kurssi on kuitenkin laskenut ja on nyt suunnilleen sama kuin merkintähinta.

– Kaikilla listautuvilla yhtiöillä on omat erityispiirteensä, joten ei saa yleistää, mutta viime aikoina on nähty kehityskulkuja, että kurssi kehittyy aluksi suotuisasti ja muutaman kuukauden jälkeen kurssi kääntyy laskuun, Suhonen sanoo.

Altia raportoi elokuussa hieman odotuksia maltillisemman tuloksen, mikä osaltaan voi selittää sen, miksi sen kurssi kääntyi laskuun. Suhonen muistuttaa myös, että menneen kesän poikkeuksellisen kovat helteet vaikuttivat jonkin verran ohrasatoon.

– Se vaikuttaa kustannuspaineena keskeisissä raaka-aineissa, hän toteaa.

Valtio on edelleen suurin omistaja

Altian juuret ovat 1800-luvun lopulla Rajamäellä perustetussa hiivatehtaassa. Yhtiönä Altia Oy on ollut olemassa vuodesta 1999. Käytännössä Suomen valtio omisti sen sataprosenttisesti lähes 100 vuotta.

Viimekeväisen listautumisen jälkeen valtio on edelleen Altian suurin omistaja 36 prosentin omistuksella. Seuraavaksi suurimmat omistajat ovat työeläkeyhtiöitä, mutta Altiaa ovat ostaneet myös tuhannet yksityiset suomalaiset.

Suhonen ymmärtää sijoittajien kiinnostuksen. Valtionyhtiöitä ei viedä joka vuosi pörssiin. Kun joku valtionyhtiö sitten listautuu, se saa automaattisesti paljon huomiota osakseen.

Hän huomauttaa, että varsinkin Altian kohdalla näkyvyys on ollut melkoinen.

– Esimerkiksi Pohjanmaalla yhtiötä kohtaan on ollut paljon intressejä arvoketjun vuoksi. Valtio-omistus on yksi syistä, miksi yhtiöstä kuoriutui kansanosake.

Koska Altia on niin sanottu osinkoyhtiö, se tietenkin kiinnostaa niitä sijoittajia, jotka ovat osinkojen perään. OP ennustaa Altian maksavan ensi keväänä 0,39 euron osinkoa, joka tarkoittaisi nykykurssilla laskettuna noin 5 prosentin tuottoa.

Joulu on tärkein sesonki

Altian ensimmäinen kurssinousu ei kestänyt montaa kuukautta. Suhonen muistuttaa, että Altian lopullista menestystä pörssissä on vielä aikaista arvioida. Takana ei ole vielä ensimmäistä kokonaista vuottakaan. Edessä on esimerkiksi joulu, joka on Altian tärkein sesonki.

Se voidaan kuitenkin jo todeta, että valtiolle Altian vieminen pörssiin oli hyvä diili.

Ensinnäkin, kun valtio myi osakkeitaan listautumisen yhteydessä, se sai niistä suoraan 170 miljoonaa euroa. Lisäksi valtio saa yhtiön suurimpana omistajana vuosittain hyvät osingot. Jos osinkoennuste pitää paikkansa, ensi keväänä valtio voi odottaa saavansa osinkoja noin 5 miljoonaa euroa.

– Listautumisesta saaduista varoista ja osingoista hyötyy jokainen suomalainen, Suhonen sanoo.

Tutustu OPn sijoittamisen palveluihin.

Lue myös:

Mikä on osakeanti?