Viisi talousvinkkiä 15-vuotiaalle – pidä mielessä ainakin nämä asiat

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Ekonomistina OP Ryhmässä. Talousasiat ihmisten näkökulmasta ovat lähellä sydäntäni.

Taloustaitojen kartuttaminen kannattaa aloittaa jo nuorena. Silti vain viidennes suomalaisnuorista kokee saavansa riittävästi talousopetusta. Myös opettajat ovat huolissaan. On päivänselvää, että rahapuhetta tarvitaan lisää. Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla jokainen nuori ottaa oman taloutensa hallintaan.

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Ekonomistina OP Ryhmässä. Talousasiat ihmisten näkökulmasta ovat lähellä sydäntäni.

1. Tolkkua tuloihin: Mieti mistä saat rahaa ja voitko kasvattaa summaa?

Moni 15-vuotias saa vanhemmiltaan säännöllisesti taskurahaa ja ehkä myös satunnaisempia summia sukulaisilta vaikkapa lukukausien päättyessä. Osalle saattaa kertyä jo tuloja esimerkiksi kesätöistä tai muista lyhytaikaisemmista työsuhteista.

Seuraa tulojasi 2-3 viikon ajan ja laske tulosi. Haluaisitko lisätä tulojasi? Löytyisikö jostain keikkatöitä tai voisitko saada enemmän taskurahaa kotitöitä tekemällä? Tai voisitko kehittää omaa liiketoimintaa kesäkahvilan muodossa tai esimerkiksi myymällä netissä jotain mitä osaat tehdä?

2. Menot hallintaan: Kuinka paljon kuukaudessa kuluu?

Kuluttaminen on helppoa ja monella on aika epämääräinen käsitys siitä, mihin omat rahat oikeasti menevät. Seuraa menojasi vaikkapa 2-3 viikon ajan ja laske menot. Kun tietää, mihin rahat oikeasti menevät, voi miettimään ovatko kohteet fiksuja. Tuleeko tehtyä paljon turhia heräteostoksia? Tuleeko ostettua semmoisia asioita, jotka oikeasti lisäävät hyvinvointiasi ja ovat omien arvojesi mukaisia?

3. Tulot ja menot tasapainoon: Harjoittele suunnitelmallisuutta raha-asioissa

Kun omat tulot ja menot ovat suurin piirtein selvillä, voit suunnitella rahojesi käyttöä tulevaisuudessa. Tee itsellesi budjetti vaikkapa kuukaudeksi eteenpäin ja yritä pysyä siinä. Se vaatii usein kurinalaisuutta ja menojen priorisointia. Kannattaa siis miettiä, mikä on itsellesi oikeasti tärkeää. Jos käyttää rahaa johonkin, on se jostain toisesta paikasta pois.

Alaikäiset eivät pääsääntöisesti saa vielä velkaa, mutta kavereiden kesken vippailu on yleistä. Hyvä ohjenuora on se, että älä tuhlaa enemmän kuin tienaat. Maksa velkasi kavereille takaisin, se lisää myös luottamusta teidän välillenne. Jos on joku velkaa sinulle, muista pyytää rahat takaisin, vaikka se voi kiusallista ollakin. On hyvä oppia, että ilmaista rahaa ei ole ja velat pitää maksaa takaisin.

4. Suunnittele säästöt: Jos mahdollista, jätä myös vähän säästöön

Aikuisena säästöt tuovat taloudellista turvaa, kun yllättävät menot eivät syökse omaa taloutta kaaokseen. Säästämistä voi harjoitella jo nuorena. Mieti joku itsellesi tärkeä kohde ja säästä sitten rahaa sen saavuttamiseksi.

Jos aiot käyttää säästösi 1-2 vuoden sisällä, tili on usein paras paikka säästöille. Jos kuitenkin säästät jo pitkäjänteisemmin, voit vanhempiesi suostumuksella miettiä myös tuottavampia kohteita, kuten rahastoja tai osakkeita.

5. Unelmoi! Mikä sinusta tulee isona?

15-vuotiaana olet isojen kysymysten äärellä peruskoulun päättyessä. Jatkokoulutuspaikkaa miettiessä kannattaa pohtia omia kiinnostuksen kohteita ja vahvuuksia. Mitä haluat tehdä työksesi aikuisena? Onko omalle toivealalle helppo työllistyä? Suunnitelmat voivat toki muuttua matkan varrella, mutta sekään ei haittaa. Työelämä on murroksessa ja nykyään ei enää ole samanlaisia uraputkia kuin aiemmin. Monipuolisuus ja avoimuus uuden oppimista kohtaan ovat valttia tulevaisuuden työmarkkinoilla. Unelmointi kuuluu erityisesti nuoruuteen ja antaa virtaa arjessa. Kaikkien unelmien toteuttaminen ei tarvitse rahaa. Mutta jos sinun unelmasi sitä vaatii, kannattaa lukea kohdat 1-5 uudelleen.

OP puhuu nuorten kanssa rahasta ja viettää European Money Weekin kunniaksi taloustaitojen teemaviikkoa maaliskuussa 2019. Osuuspankit ympäri Suomen jalkautuvat kouluihin ja opettavat pelillisin menetelmin OPxRahapuhetta -opetustuokioissa nuorille taloustaitoja. Puhutaan rahasta #rahapuhetta. Lue lisää!

OP sosiaalisessa mediassa