Verkko-ostoksia tekevä: Tiedätkö, onko korttisi turvaraja satoja, tuhansia vai kymmeniätuhansia euroja?

Verkkokaupassa alkavat vilkkaat ajat Black Fridayn ja lähestyvän joulun myötä. Maksukortteja käyttävän kannattaakin tarkastaa, kuinka paljon omalla maksukortilla voi tehdä ostoksia vuorokauden aikana. Asiantuntijan mukaan maksuja määrittelevät turvarajat on syytä pitää alhaalla, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Kuluttajat voivat määritellä käyttämilleen maksukorteille turvarajan, joka määrittelee sen summan, jolla verkko-ostoja voi tehdä vuorokauden aikana. Jos turvarajaa ei ole määritellyt, joillakin maksukorteilla voi tehdä verkko-ostoja vuorokaudessa kymmenientuhansien eurojen edestä.

– Marraskuun lopulla käynnistyy verkkokaupan vilkas ostosviikko Black Fridayn myötä. Nyt onkin hyvä hetki varmistaa, että ainakin luottokortin verkko-ostoja koskevat turvarajat ovat kohdallaan. Turvarajojen muokkaaminen onnistuu helposti niin OP-mobiilissa kuin verkkopalvelussakin, ja asiakas voi säätää turvarajoja niin usein kuin haluaa, sanoo OP:n korttiliiketoiminnasta vastaava johtaja Teemu Korte.

Jos kortinhaltija ei tee lainkaan verkko-ostoksia, voi verkko-ostosten turvarajan määrittää nollaan euroon.

Aseta rajat myös käteisnostoille ja kivijalkaliikkeiden korttiostoille

Verkko-ostosten lisäksi maksukortille voi asettaa turvarajan myös käteisnostoille vuorokauden aikana. Useimmat kortinkäyttäjät ovat määritelleet käteisnostoille melko alhaiset turvarajat. Siitä huolimatta jopa 52 prosentilla OP:n maksukorttiasiakkaista turvaraja on asetettu niin, kortilla voi nostaa 1 000 euroa käteistä vuorokaudessa. Noin 19 000 korttikäyttäjällä päivittäisten käteisnostojen turvaraja on maksimissaan, eli kortilla saa nostettua käteistä peräti 6 000–10 000 euroa vuorokaudessa.

Maksukortissa voi määritellä myös vuorokausittaisen maksimisumman niin sanotuille varmennettaville korttiostoille, eli ostoille kivijalkakaupoissa ja ravintoloissa. Noin 36 prosenttia OP:n maksukorttien omistajista on määritellyt tällaisten ostojen enimmäismääräksi 1 000 euroa vuorokaudessa. Jopa 19 prosentilla myös korttiostojen turvaraja on kuitenkin yli 5 000 euroa vuorokaudessa.

– Harva pitää lompakossaankaan 5 000 euroa tai ostaa kortilla kaupoista ja ravintoloista tuhansilla euroilla päivittäin. Vastuullisen kortinkäyttäjän kannattaakin ottaa turvarajojen päivittäminen rutiiniksi, Korte kannustaa.

Turvarajojen säätäminen turvaa asiakkaan varoja tilanteessa, jossa luottokortti häviää, tai sitä yritetään käyttää väärin.

– Kortin kadottua asiakkaan kannattaa soittaa välittömästi kortin sulkupalveluun vahinkojen välttämiseksi. Korttiaan huolellisesti käyttänyt ei ole vastuussa väärinkäytöstä, mutta turvarajat on syytä pitää alhaalla. Ainoa, joka korkeista turvarajoista hyötyy, on rikollinen, Korte toteaa.

Haluatko muuttaa korttisi turvarajaa? Tutustu yksinkertaisiin ohjeisiin op.fi-sivuilla.

Lue myös:

Credit vai debit? Näissä tilanteissa kannattaa aina maksaa luotolla

OP sosiaalisessa mediassa