Mitä lapsuudenkodissasi opetettiin rahasta?

Lapsuudenkodissani opin säästäväisyyttä ja sitä, että tavaroiden pitäisi olla kunnollisia. Olen syvästi jälleenrakentamiskauden kasvatti - jopa synnyin rintamamiestalon kammariin! Maaseudulta muuttaneet vanhempani olivat duunareita. Isäni työskenteli linja-auton kuljettajana, äitini oli pienen postikonttorin hoitaja. Meillä oli sillä tavalla vaatimaton koti, että tavaraa ei ollut paljon. Välillä muistan, että mietin, että olisihan meillä rahaa leluihin ja urheilukamppeisiin, joita olisin toivonut. Mutta ei sitä ääneen lausuttu. Isäni kuoli, kun olin vähän toisella kymmennellä, sen jälkeen itselle tuli vastuullisuus rahankäytöstä. Puberteettihölmöilyihin ei ollut varaa.

Mihin käytit ensimmäiset kesätyörahasi?

Ensimmäinen kesätyöpaikkani oli hautausmaalla 15-vuotiaana. Leikkasin ruohoa ja pensasaitoja sekä kaivoin ja täytin hautoja. Palkkapäivänä kävelin Outokummussa paikalliseen muotikauppaan ja ostin tummansiniset samettifarkut, kauluspaidan ja vaalean neuleen.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

En tuhlaa, mutta teen isojakin hankintoja nopeasti, tuskaa tuntematta. Minulle on tärkeää vapauden illuusio rahan suhteen; teoriassa voisin lopettaa päivätyöni ja keskittyä kirjoittamaan kirjoja, jos karsisin kulujani.

Mihin kannattaa aina investoida?

Kannattaa aina investoida tuottaviin kohteisiin. Työelämäni kaksoisrooli on sillä tavalla turvallinen, että uutistyöstä minulle kertyy eläkettä. Kirjailijana saadut palkkiot olen sijoittanut osakkeisiin, sillä kirjailija ei saa eläkettä, ellei itse sitä säästä. Tykkään myös sijoittaa aikaa ja rahaa omaan metsäpalstaan. Maata ei enää valmisteta. Ajattelen, että se on lähtökohtaisesti tuottava investointi. Se on myös hupaisa harrastus, ja tykkään riehua sen parissa.

Paljonko lempiherkkusi maksaa ruokakaupassa?

Fazerin sininen maksaa jotain 2-3 euron paikkeilla. Käyn itse kaupassa ja olen kyllä tietoinen hinnoista. Ruuan osuus kulutuksestani on kuitenkin aika pieni, eikä sinällään kovin merkittävä isossa kuvassa.

Paljonko on paljon rahaa?

Rahan arvo on hämärtynyt, kun käteistä ei käytä enää juuri laisinkaan. Toisaalta, jos 20 euron seteli putoaisi taskusta, niin se harmittaisi. Mutta en esimerkiksi voisi kuvitella ostavani henkilöautoa uutena, ja laittavani siihen 30-40 tuhatta. Se olisi paljon rahaa, jos saan halvemmalla vanhan mersun.

Milloin tingit viimeksi?

Autokaupassa viime keväänä, kun vanhoin mersun toiseen vanhaan mersuun. Pyrin käyttämään asuinalueeni lähipalveluita Pohjois-Helsingissä ja tukea siellä pienyrittäjiä. Esimerkiksi rengaskaupassa hinta neuvotellaan etukäteen ja luotan siihen, että se kohtuullinen.

Maksaako jokainen ravintolassa oman laskun vai jaetaanko se tasan?

Minusta on äärimmäisen inhottava tilanne, jos ravintopöydässä joku vetää kännykän esiin ja alkaa laskemaan sentilleen. En pröystäile, mutta ravintolakäyttäytymiseen kuuluu lievä suurpiirteisyys. Jokainen pyöristää vähän ylöspäin ja lasku maksetaan sillä.

Voiko tehdä raha onnelliseksi?

Ei voi, eikä tavaraan kannata kiintyä. Mutta täydellinen rahattomuus voi olla ahdistavaa.

Millaiset talousuutiset herättävät oman mielenkiintosi?

Kaikki talousuutiset ovat tällä hetkellä heijasteisia koronalle. Olen niin syvällisesti uutismies, että en voi sanoa, että positiiviset uutiset tekisivät näin. Mutta kansalaisena toivon, että meillä olisi näköpiirissä nousun viriämistä ja uudelleen kasvuun pääsyä, jotta pyörät pysyisivät pyörimässä.

Matti Rönkä, 61, on pitkän linjan uutistoimittaja ja YLE TV1:n uutisankkuri. Rönkä kirjoittaa parhaillaan 11. romaaniaan, jonka on tarkoitus ilmestyä ensi syksynä.