Vielä joitain vuosia sitten turkulainen Mari Hietala olisi kuvaillut shoppailua yhdeksi harrastuksekseen. Hänellä oli omasta mielestäänkin paljon vaatteita, mutta jostain syystä niitä teki jatkuvasti mieli ostaa lisää.

– Joitain vaatteita saatoin käyttää kerran tai pari ennen kuin tuli taas uutta tilalle. Se oli sellainen shoppailua harrastavan ihmisen kierre.

Kesäkuussa 2019 Hietala oli kesälomareissulla ja törmäsi sosiaalisessa mediassa kiertäneeseen vuosi ilman uusia vaatteita -haasteeseen. Hän päätti välittömästi aloittaa itsekin vuoden pituisen vaatteiden ostolakon.

Alkuun ajatus ostolakosta hermotutti ja edessä oleva vuosi tuntui pitkältä ajalta. Nyt lakkoa on kuitenkin takana jo reilut kahdeksan kuukautta, ja Hietala sanoo jopa yllättyneensä siitä, miten hyvältä muutos on tuntunut.

– Aika pian huomasin pärjääväni ihan hyvin niillä vaatteilla, joita minulle jo on. Minulle on myös muodostunut paljon selvempi kuva omasta tyylistäni, kun olen oppinut yhdistelemään vaatteitani paremmin, hän sanoo.

Kaupoille lähteminen on tapa

Hietalan ostolakkoa ajoi ennen kaikkea järki: erityisesti muuttojen yhteydessä hän sanoo tulleensa kiusallisen tietoiseksi siitä, kuinka paljon vaatetta oli kertynyt kaappeihin.

– Periaatteessa minusta olisi ihanaa elää sellaista elämää, että vaatteeni mahtuisivat kahteen matkalaukkuun.

Hän ajatteli, että täysi stoppi vaatteiden ostamisesta olisi hyvä tapa tutkiskella ja muuttaa omia kulutustottumuksia. Kokeilu on jo osoittanut esimerkiksi sen, että ”kaupoille lähteminen” on tapa, josta on helppo irrottautua.

– Aika pian huomasin, ettei enää tee mieli mennä kuluttamaan ostoskeskuksiin aikaan. Samalla on pitänyt kehittää uusia tapoja, kun aikaa on vapautunut shoppailulta.

Nyt Hietala viettää enemmän aikaa esimerkiksi ulkona poikaystävänsä kanssa retkeillen.

Vuoteen mahtuu kolme myönnytystä

Vuosi ilman vaatteita -haasteeseen sisältyy myös muutamia myönnytyksiä. Vuoden aikana saa ostaa yhteensä kolme uutta vaatetta, ja alusvaatteet ovat sallittuja ostoksia.

Hietala on jo käyttänyt kaksi kolmesta sallitusta ostoksesta. Ensimmäinen oli alennuksessa oleva, ihanan värinen juoksupaita, jota Hietala oli himoinnut jo pitkään.

– Siinä oli ehkä kyse enemmän haluamisesta kuin tarvitsemisesta. Toinen ostos taas oli vaellushousut, jotka ihan oikeasti tarvitsin.

Kolmatta ostostaan Hietala panttailee vielä, mutta arvelee käyttävänsä sen kotimaisen Marimekon neuleeseen, joka kestää toivottavasti loppuelämän.

Vaatteista on helppo nipistää säästöjä

Toinen tärkeä motivaattori ostolakolle oli raha. Hietala tiedosti käyttävänsä vaatteisiin helposti paljon enemmän kuin rahaa kuin oikeastaan piti järkevänä.

– Shoppailu on aika kallista harrastus. Kun kaupoille lähtee kiertelemään muuten vaan, mukaan tarttuu helposti kaikkea turhaa.

Kahdeksan kuukauden aikana Hietala on huomannut, että säästöjä todella syntyy. Keskimäärin hän arvelee säästävänsä noin 150 euroa kuukaudessa. Esimerkiksi ruoasta pihistelyyn verrattuna vaatteiden ostamatta jättäminen on helppo tapaa säästää, Hietala toteaa.

Kerätyt säästöt ovat osoittautuneet yllättävänkin tarpeellisiksi. Tammikuussa 2020 Hietalan auto hajosi, ja korjauksiin meni lähemmäs tuhat euroa.

– Se tietenkin harmitti. Samalla tajusin, että ilman ostolakon takia säästyneitä rahoja olisin jäänyt korjausmaksujen jälkeen ihan tyhjäkätiseksi.

Lakko opettaa harkintaa ostamisen suhteen

Hietala myöntää, että täysin irti shoppailusta hän ei ole päässyt. Joulukuussa hän osti useampia korvakoruja, jotka eivät kuulu ostolakon piiriin.

– Olen myös tuhlannut rahaa villalankoihin. Kun en osta vaatteita, olen päättänyt neuloa itselleni puseron.

Kun virallinen ostolakko päättyy kesällä 2020, Hietala ei aio palata vanhoihin tapoihinsa.

Hän on oppinut nauttimaan ajatuksesta, että jokaista vaateostosta kannattaa harkita hetki jos toinenkin – harvaa asiaa tarvitsee juuri nyt, ja ostoksia voi myös siirtää eteenpäin. Jos jokin kauppaan jäänyt vaate jää vaivaamaan viikoiksi, se saattaa olla ostamisen arvoinen.

– Ostolakko on ollut todella virkistävä kokemus. Ajattelen, että ihmiselle tekee hyvää ottaa vähän etäisyyttä tiettyihin käyttäytymismalleihin. Sitä kautta niistä on helpompi päästää irti.