Ennen autoilijoiden oli vaihdettava talvirenkaat autoonsa joulukuun alussa ja pidettävä ne alla helmikuun loppuun, oli keli millainen tahansa. Nyt uusi tieliikennelaki edellyttää, että talvirenkaita aletaan käyttää jo marraskuun alusta, jos tiet ovat liukkaat ja lunta maassa.

– Talvirenkaiden käyttöä koskevaa lakia on uudistettu aiemmasta ajankohtavelvoitteesta olosuhdesidonnaiseksi. Tavoitteena on ollut ottaa huomioon koko maassa eri vuodenaikaan vallitsevat joskus hyvinkin erilaiset ajo-olosuhteet myös rengastuksen osalta, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.

Suomi on pitkä maa, jossa talviset kelit voivat vaihdella reippaasti. Pohjoisessa on jo lunta ja liukasta, kun etelässä vielä haravoidaan syksyn lehtiä eikä yöpakkasista tai talvesta ole tietoakaan.

– Nyt talvirenkailla ei ole pakko ajaa silloin, kun tiet ovat sulat ja lumettomat. Näin säästetään myös tienpintojen kulumista etenkin nastarenkaita käytettäessä ja vältytään turhalta nastojen irroittamalta tiepölyltä, Kalmakoski sanoo.

Nastat vai kitkat?

Moni autoilija pohtii talven lähestyessä, kannattaisiko nyt talvirenkaiden sijaan valita kitkarenkaat.

Kalmakosken mukaan nastalliset talvirenkaat ovat paras vaihtoehto, kun liikutaan jäisillä tienpinnoilla.

– Kitkarenkaat tuovat puolestaan joustoa vaihtoaikoihin ja ovat myös ympäristöystävällisempi, hiljaisempi ja mukavampi valinta. Kitkarenkaat vaativat autolta ajonvakauden hallintajärjestelmää ja kuljettajalta ennakoivaa ajotapaa. Fiksu kuljettaja jättää auton pihaan pahimmilla pääkallokeleillä, Kalmakoski sanoo.

Kuljettajille enemmän vastuuta

Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuutusten asiantuntija Mikko Pöyhönen pitää uudistettua tieliikennelakia aiempaa joustavampana talvirenkaiden käytön osalta.

– Talvirenkaiden käytön osalta autoilijan oma vastuu ja käyttäytyminen korostuvat liikenteessä. Kun ajaa turvallisella autolla ja turvallisella asenteella liikenteessä, huomioi vallitsevat keliolot ja käyttää oikeanlaisia renkaita, voi omalta osaltaan vähentää riskiä joutua onnettomuuteen, Pöyhönen sanoo.

Pöyhösen mukaan talvioloissa tapahtuvien onnettomuuksien osalta vakuutusyhtiö kiinnittää huomiota olosuhteisiin, joissa vahinko on tapahtunut.

– On mahdollista, että talvirenkaiden käytön osalta käsiteltäväksi tulee tapauksia, joissa on arvioitava, onko kesärenkailla tai muutoin huonokuntoisilla renkailla ajettu selkeästi talvisissa olosuhteissa. Jos tällaista huolimattomuutta havaitaan, voi se vaikuttaa korvauspäätökseen. Näin on tietysti menetelty aiemmankin lain voimassaoloaikana, Pöyhönen sanoo.

Vakuutusyhtiön näkökulmasta uusi tieliikennelaki ei merkitse muutosta aiempiin käytäntöihin. Vahingot korvataan sopimuksen mukaisesti eri vakuutusturvista. Liikennevakuutus korvaa muiden omaisuuden ja ihmiset. Vapaaehtoinen kaskovakuutus korvaa omaa omaisuutta.

– Kaskovakuutuksen laajuudesta riippuen korvataan kolari, jos asiakas on valinnut kolariturvallisen täyskaskon, Pöyhönen sanoo.

Pöyhösen mukaan jokainen vahinkotapahtuma arvioidaan jatkossakin yksilöllisesti vahinkoilmoituksen, vahinkotarkastuksen ja mahdollisen poliisiraportin tietojen perusteella.

Vaihda talvirenkaat ajoissa

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta suosittelee talvirenkaiden vaihtoa ajoissa, etteivät talviolot pääse yllättämään.

– Aamulla ei kannata lähteä kesärenkailla liukastelemaan, jos tietää kelin muuttuvan päivällä liukkaaksi. Silloinhan olisi laitonta ajella vaikkapa töistä kotiin, Ihalainen muistuttaa.

Hänen mukaansa renkaita ei kannata myöskään vaihdella edestakaisin kelien vaihtelujen mukaan.

– Vaihdetaan nastattomat tai nastalliset talvirenkaat ajoneuvon alle niin kuin aiempinakin talvina ja keväällä takaisin kesärenkaisiin, Ihalainen sanoo.

Poliisi valvoo talvirenkaiden käyttöä muun liikenteen valvonnan yhteydessä. Poliisit saivat aiheesta koulutuksen uuden tieliikennelain tultua voimaan.

– Poliisissa ei ole mitään erillistä laitteistoa kitkan mittaukseen. Jokaisessa poliisiautossa on video- tai kameralaitteisto, jolla autoilijoiden liukastelu voidaan dokumentoida, Ihalainen sanoo.

Jos talvirenkaita ei käytä, vaikka sääolot sitä edellyttäisi, voi laiminlyönnistä rapsahtaa sadan euron liikennevirhemaksu.

Onko autosi vakuutus ajan tasalla? Valitse käyttöösi sopiva vakuutus ja lakse hinta autosi vakuutukselle.

Lue myös:

Voiko kymmenen vuotta vanhoilla talvirenkailla vielä ajaa?

Nasta- vai kitkarenkaat? Näin löydät sopivimman vaihtoehdon