Vuonna 2015 Volkswagenia valmistava VAG-konserni joutui myrskyn silmään, kun selvisi, että se oli vääristellyt dieselautojensa typen oksidi eli NOx -päästöjä. Aluksi huijauksen uutisoitiin rajautuvan Yhdysvaltoihin, mutta myöhemmin kävi ilmi, että myös eurooppalaiset autot olivat joutuneet manipuloinnin kohteeksi. Kokonaislasku huijauksesta oli VAG:lle miljardiluokkaa ja sitä maksetaan edelleen.

Myöhemmin vastaavia huijausoperaatioita on epäilty ja osittain paljastettu muillakin valmistajilla. Epäilyksen alla ovat tällä hetkellä mm. Fiat-Chysler -konserni ja Mercedes-Benziä valmistava Daimler. Näiden osallisuutta huijauksiin ei vielä ole todistettu.

Saksalaiset, älkää hankkiko dieselautoa

Heinäkuussa Saksan autoliitto ADAC julkaisi tiedotteen, jossa se kehotti kansalaisia pidättäytymään dieselauton ostamisesta. Ohjeistus perustui Saksan suurkaupunkeihin kaavailtuun ajokieltoon, jonka mukaan esimerkiksi Stuttgartissa ja Münchenissä ei saisi jatkossa ajaa diesel-käyttöisellä henkilöautolla.

Tämä on isku vasten kasvoja erityisesti kotipaikkaansa Münchenissä pitävälle BMW:lle, jonka Euroopan automyynnistä 70% on dieseleitä. Yhteensä Saksan teitä kansoittaa yli 15 miljoonaa dieselautoa, joten vaikutukset ovat laajoja. Mikäli rajoitukset tulisivat voimaan, se tarkoittaisi dieselautojen hinnan putoamista.

Kohuun on reagoitu Saksassa voimakkaasti ja elokuun toisena päivänä järjestetyssä dieselkokouksessa haettiin ratkaisua rajoituksiin autoteollisuuden ja saksalaisviranomaisten kesken. Sen tuloksena autovalmistajat panostavat takaisinkutsukampanjoihin ja päivittävät dieselmoottoreita Euro 6 -päästönormien mukaisiksi.

Vakavimmin tilanteen on ottanut BMW, joka tarjoaa vanhempien dieselautojen omistajille 2000€:n bonuksen vaihdossa vähempipäästöiseen autoon. Samaa ovat tekemässä myös Ford ja Toyota. Uuden dieselkohun hintalappu noussee Saksassa reippaaseen 500 miljoonaan euroon. Se kaatuu ensin autovalmistajien, mutta lopulta autoilevan kansan niskaan.

Voiko Saksan uusi dieselkohu aiheuttaa dieselautojen rajoituksia myös Suomessa?

– Asiaa kannattaa kyllä miettiä muutaman kerran, sillä yhtä korkeita typen oksidien arvoja (ilmansaasteita) ei meillä Suomessa ole. Saksassa päästöjä tulee autoilun lisäksi mm. teollisuudesta, kertoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Kieltämisen linjalle ei olla lähdössä myöskään Likenne- ja Viestintäministeriössä, joka vastaa liikenteen asetusten valmistelusta ja linjaa yleisesti liikenteeseen liittyviä asetuksia.

– Meillä ei ole vastaavia suunnitelmia, toteaa LVM:n Ylitarkastaja Eleonoora Eilittä.

Kaupunkikohtaiset kiellot eivät siis tule vaikuttamaan Suomeen, sillä ne perustuvat Euroopan suurissa kaupungeissa huonoon ilmanlaatuun. Toistaiseksi ilmanlaatu on Suomen suurissakin kaupungeissa kohtalainen, mutta paineita ekologisempaan liikenteeseen on olemassa myös meillä.

Diesel pitänyt pintansa Suomessa

Vaikka dieselmoottoreita on vedelty viime aikoina pahasti kölin alta, tuntuvat suomalaiset luottavan vähän polttoainetta kuluttaviin kulkupeleihin. Päästöt eivät tunnu olevan ensimmäisenä mielessä auton hankintaa suunnitellessa. Samaa tarinaa kertoo myös Autoalan Keskusliiton julkaisema ensirekisteröinneistä kertova tilasto.

Alkuvuoden 2017 tilastoista käy ilmi, että tammi-heinäkuussa Suomeen rekisteröitiin 73294 uutta henkilöautoa. Niistä reilut 30% oli dieselautoja. Ehdottomasti suurin kakku on kuitenkin perinteisellä bensalla, sillä sähkö- ja hybridiautojen määrä oli seitsemän prosenttia kaikista autoista.

Vaikka autoilun kehityssuunta on menossa voimakkaasti kohti sähköisempää tulevaisuutta, ymmärretään automaailmassa myös se, että siirtymävaiheesta on tulossa pitkä. Mm. Citroënia valmistavan PSA:n sähköautoista vastaava johtaja on todennut, että autot kulkevat bensiinillä ja dieselillä niin kauan kuin maan povesta löytyy öljyä.

Hieman samankaltaisia ajatuksia on Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Niemisellä, joka uskoo polttomoottorien pitävän pintansa vielä pitkään.

Romahtavatko dieseleiden hinnat?

Mikäli Saksan rajoitteet tulevat voimaan, saattavat dieselkäyttöisten autojen hinnat romahtaa Saksassa. Samalla se voi tarkoittaa käytettyjen dieselautojen virtaa Saksasta Suomeen. Tälläkin hetkellä käytettyjä autoja toki uitetaan Suomeen Saksan alemman hintatason vuoksi, mutta se voi hyvinkin kasvaa roimasti. Mikäli näin käy, onko suomalaisella dieselauton omistajalla käsissään tyhjä arpa?

– En usko, että hinnat laskevat kovin äkkiä vakka dieseleiden tarjonta lisääntyisi, rauhoittelee Autoliiton Pasi Nieminen.

Toki hintakehitys riippuu myös paljon siitä, miten verotusta muutetaan korkeampipäästöisten autojen kohdalla. Päätösvalta on ennen kaikkea poliittisten päättäjien käsissä. Vaikka Nieminen ei uskokaan dieseleiden kieltämiseen Suomessa, toivoo hän mahdollisiin rajoituksiin pitkiä siirtymäaikoja.

– Kotitalouden näkökulmasta liikenne on toiseksi suurin menoerä asumisen jälkeen. Meillä ei voida tehdä päätöksiä, jotka vievät ihmisiltä elintason alta, jyrähtää Nieminen.

Näyttää siis siltä, että dieselillä ajava suomalainen voi ainakin toistaiseksi nukkua yönsä rauhassa, sillä käyttörajoituksia ei näillä näkyminen ole luvassa. Eikä dieselauton arvon romahtamisestakaan tarvitse olla huolissaan. Ainakaan vielä.