Älypuhelimille on tarjolla runsaasti näppäriä sovelluksia, jotka tekevät autoilusta joustavampaa, mukavampaa ja turvallisempaa. Listasimme joukon kätevimpiä sovelluksia.

Kaikki listan sovellukset ovat ladattavissa sekä Android- että iOS -käyttöjärjestelmille.

1. Pysy tilanteen tasalla

Waze on näppärä sovellus, joka helpottaa tiellä liikkumista ja navigointia. Yhteisöpohjainen sovellus jakaa käyttäjille tietoa esimerkiksi liikenneruuhkista ja tietöistä. Visuaalinen kartta viestii selkeästi, minkä tyyppisiä esteitä matkan varrella on edessä.

Kelikamerat ja tiesää -sovellus tarjoaa ajantasaisen sääennusteen tien päälle. Sovellus välittää Liikenneviraston tiekamerakuvia, tiekohtaisen sääennusteen, tienpinnan lämpötilan sekä häiriötiedotteet.

2. Löydä ja maksa parkkipaikka kätevästi

ParkMan-sovellus auttaa löytämään ja maksamaan parkkipaikan kätevästi älypuhelimen avulla lähes kaikkialla Suomessa. Toteutuneen pysäköintiajan mukaan veloitetun maksun voi hoitaa joko pankki- tai luottokortilla. Parkkiaikaa voi tarvittaessa myös pidentää puhelimen avulla.

Barking-sovellus tunnistaa käyttäjän sijainnin ja ehdottaa lähintä parkkipaikkaa pääkaupunkiseudulla. Sovelluksen avulla voi myös ennakkoon varata parkkipaikan ja maksaa sen joko mobiilimaksuna tai luottokortilla. Palvelua usein käyttävän kannattaa ottaa käyttöön kuukausipassi.

3. Makeimmat maisemareitit

Moottoripyöräilijöille suunnattu Greatest Road Motorcycle Rider GPS sopii tietysti myös neljän pyörän päällä kulkeville. Sovellus suosittelee nopeimpien ja lyhyimpien reittien sijasta näyttävimmät maisemareitit. Käyttäjien suosittelemia reittejä on tarjolla yli 160 eri maasta.

CamOnRoad -sovellus muuntaa matkapuhelimen tallentavaksi videokameraksi, jolla voi ikuistaa lomamatkan hulppeita ajomaisemia, mutta myös kerätä todistusaineistoa mahdollisten onnettomuuksien varalta.

4. Turvaa tien päälle

112 Suomi -mobiilisovelluksella on jo reilut 1,5 miljoonaa käyttäjää. Sovellus välittää hätäpuhelun soittajan sijaintitiedon automaattisesti hätäkeskukseen ja nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Sovelluksesta on suunnattomasti apua, jos joutuu itse onnettomuuteen tai saapuu ensimmäisenä onnettomuuspaikalle.

5. Apua arjen pulmatilanteisiin

Find My Car -sovellus auttaa paikantamaan auton, jos kuski on unohtanut, minne tuli parkkeerattua. Maksuton sovellus neuvoo tien takaisin kulkuneuvolle, ja lisämaksusta etsintään saa lisätyn todellisuuden herkut päälle.

Toistaiseksi testiversiona saatava Trafi Autoilija -mobiilisovellus pitää ajokorttisi ja ajoneuvosi tiedot kätevästi mukana älypuhelimessa. Sovelluksen kaupallinen versio tullaan julkaisemaan myöhemmin tänä vuonna.

6. Sähköautoilijan sovellukset

Suomalaisen Liikennevirta Oy:n kehittämän Virta Global -sovelluksen avulla löydät nopeasti yli 300 sähköauton latauspistettä ympäri Suomea. Sovellus auttaa navigoimaan latauspisteelle. Latauspisteen voi myös varata ennakkoon ja maksaa sovelluksella.

Plugshare on puolestaan maailman kattavin sähköautojen latauspisteet paikantava mobiilisovellus. Sovellus kattaa yli 140 000 latauspistettä ympäri maailmaa. Sovellus auttaa myös suunnittelemaan ajoreitin latauspisteiden sijaintia hyödyntäen.

7. Porokello soimaan

Tunturi-Lapissa liikkuvien autoilijoiden kannattaa ottaa käyttöön Porokello-sovellus, joka hälyttää aina, kun saavutaan 750 metrin päähän paikasta, jossa on havaittu poroja. Sovelluksen avulla on saatu vähennettyä merkittävästi poro-onnettomuuksia.

Vuosittain Suomessa ajetaan noin 4000 porokolaria, mutta vuonna 2018 kolarien määrä laski noin tuhannella. Porokello-sovelluksen aktiivisen käytön lisäksi määrään vaikuttivat lämmin kesä ja vähäluminen alkutalvi.

Porokello-sovellusta on ladattu jo yli 60 000 kertaa. Porokellossa ammattikuljettajat varoittavat muita autoilijoita sovelluksen avulla. Varoitus on voimassa puoli tuntia.

Sovellus on osa Liikenneviraston Aurora-hankekokonaisuutta, joka kehittää älyliikenteen palveluja Tunturi-Lapin alueella. Porohälytysten lisäksi sovellus testaa ja auttaa parantamaan operaattoreiden verkon kuuluvuutta Lapin alueella.

Artikkelia on päivitetty 11.2.2019 Porokellon osalta. OP on mukana kehittämässä Porokelloa.

Sattuiko tien päällä vahinko? Vahinkoavusta löydät ohjeet vahinkotilanteisiin sekä sinua lähellä olevat OPn kumppanit.