7 erilaista autovahinkoa – korvaako vakuutus ja tippuvatko auton bonukset?

Ajat vahingossa asfaltissa olevaan reikään, jolloin rengas ja vanne rikkoutuvat. Kuka korvaa vahingon? Asiantuntija kertoo vastauksen tähän ja kuuteen muuhun autoilijaa askarruttavaan kysymykseen.

1. Tulen kaupasta autolleni ja huomaan, että oveen on tullut kolhu toisesta autosta. Korvaako vakuutus korjauksen?

Jos vahingon aiheuttaja jää tuntemattomaksi eikä korvausta voida hakea aiheuttajan liikennevakuutuksesta, auton oma kasko tulee hätiin. Kolhuja korvataan törmäysturvan sisältävästä vakuutuksesta (Superkasko, Isokasko ja Kevytkasko) tai tällaisen laajemman kaskon yhteyteen otetulla lisäturvalla (Pysäköintiturva). Korvauksesta vähennetään 150 euron omavastuu. Mikäli korvaus maksetaan Pysäköintiturvasta, siitä ei seuraa bonusmenetyksiä.

2. Ajan leppoisasti moottoritiellä ja pidän huolta turvavälistä. Äkkiä tuulilasiin napsahtaa irtokivi ja lasiin jää ikävä kiveniskemä. Korvaako vakuutus lasinvaihdon?

Mikäli autossa on lasivakuutuksen sisältävä kaskovakuutus tai erillinen lasivakuutus, vakuutus kattaa kiveniskemän korjauksen. Vie auto OPn sopimuskumppaniverkostoon kuuluvalle korjaamolle, ja homma hoituu ilman ylimääräisiä kuluja. Jos koko tuulilasi menee vaihtoon, maksat vakuutuksen omavastuuosuuden, joka on yleensä 150 euroa. Lasivakuutuksessa ei ole bonusta, joten kummassakaan tapauksessa vakuutusmaksu ei nouse korvatun vahingon johdosta.

Jos lasiturvaa ei ole otettu, myös kolarointiturva korvaa vahingon omavastuun ylittävältä osalta. Tällöin korvaus vaikuttaa alentavasti kolarointiturvan bonukseen.

Sopimuskumppaniverkosto löytyy OP Vahinkoavun verkkosivuilta, ja sopivan korjaamon yhteystiedot saat myös OPn asiakaspalvelusta.

3. Asfaltissa on reikä, jota en huomaa ajoissa, eikä siitä ole myöskään varoitusmerkkiä. Rengas ja vanne rikkoutuvat ja iskunvaimennin vaurioituu. Korvaako vakuutus korjauksen?

OPn Osakasko korvaa ajokin hinauksen vahinkopaikalta lähimpään korjaukseen, mutta auton korjauskulut jäävät omistajan tai haltijan maksettavaksi. Mikäli tien kunnossa on vakavia puutteita, korvausta voi hakea myös tienpitäjältä.

Osakaskoa kattavampi Isokasko tai Kevytkasko sen sijaan kattaa myös yllä kuvatun kaltaiset vahingot. Asiakas tekee vahinkoilmoituksen, jonka jälkeen auto hinataan lähimmälle sopimuskorjaamolle. Korjauksesta on maksettava vakuutuskirjaan merkitty omavastuuosuus. Myös bonus pienenee hieman.

Vakuutus korvaa julkisen liikenteen matkakulut takaisin kotiin vakuutusturvasta riippuen 200 tai 500 euroon asti.

4. Mökkitie on painunut talven jäljiltä, ja auton pohja ottaa kiinni tien keskikohtaan. Pahaksi onneksi kohdalla on kivi, joka rikkoo pakoputken. Korvaako kaskovakuutus vahingon?

Jos pakoputki rikkoutuu kiveen törmäämisen seurauksena, törmäysturvan sisältävä kaskovakuutus (Superkasko, Isokasko, Kevytkasko) korvaa välittömästä törmäyksestä aiheutuneen vahingon. Korvauksesta vähennetään 150 euron omavastuu ja bonus putoaa, kun vakuutusta käytetään.

Vakuutuksesta korvataan myös hinaus lähimmälle korjaamolle sekä kuljettajan ja matkustajien matkanjatkokuluja vakuutusturvasta riippuen 200 tai 500 euroon asti. Suppeammassa eli Osakaskossa korvataan vain hinauskulut korjaamolle sekä matkanjatkokuluja.

5. Naapurin lemmikkikoira juoksee autoni eteen. Törmäyksestä selvitään ajovalon vaurioitumisella ja eläinlääkärin reissulla. Onko vahinko rinnastettavissa hirvi- tai peurakolariin?

Kyllä on. Eläinkolarit sisältyvät kaikkiin OP-kaskoihin. Nimensä mukaisesti ne korvaavat ajoneuvon vahingot myös muissa kuin vain hirvieläinkolareissa. Lampun korjauksesta jää maksettavaksi 150 euron omavastuu ilman bonusmenetyksiä.

6. Auton takaoven lasi on rikottu ja autoon on murtauduttu. Sisältä on viety stereosoitin ja muuta tavaraa. Mikä vakuutus kattaa vahingot?

Mikäli lukittuun ajoneuvoon murtaudutaan ja sitä vaurioitetaan, kaskovakuutuksiin sisältyvä Varkausvakuutus korvaa auton vahingot ja stereosoittimen. Muista varastetuista tavaroista voi hakea korvausta kotivakuutuksesta. Omavastuu on 150 euroa.

7. Mitkä ovat yleisimmät pulmat vapaaehtoisissa autovakuutuksissa?

Eniten on epäselvyyttä teknisen vian ja varsinaisen liikennevahingon välillä. Aika usein vakuutuksen oletetaan korvaavan myös ajoneuvon rikkoutumisen tien päällä. Teknisten vikojen sattuessa korvataan hinaus ja matkan jatkuminen.

Joskus sekin unohtuu, että pakollinen liikennevakuutus kattaa kolaritilanteessa vain vastapuolen vahingot sekä oman auton kuljettajan ja matkustajien henkilövahingot. Oman auton vahingot on sen sijaan maksettava itse, ellei vapaaehtoista kaskovakuutusta ole.

Jos vahinko sattuu, OPn Vahinkoavusta löydät ohjeet eri tilanteisiin. Vahinkoapu on käden ulottuvilla myös OP Mobiilin Vakuutukset-osiossa.

Jutun asiantuntija: OPn vakuutusasiantuntija, prosessipäällikkö Eeva Pieti

Jos vahinko sattuu, OPn Vahinkoavusta löydät ohjeet eri tilanteisiin. Vahinkoapu on käden ulottuvilla myös OP Mobiilin Vakuutukset-osiossa. Lisätietoa autovakuutuksesta saat tutustumalla OP:n autovakuutukseen op.fi-palvelussa.

OP sosiaalisessa mediassa