Suomi – miljoonien veronpalautusten maa

Veronpalautukset tuovat käyttöömme joulun alla satoja miljoonia euroja enemmän kuin viime vuonna. Katso kartastamme, saatko veronpalautuksia tai mätkyjä enemmän kuin naapurisi keskimäärin.

Joulukuun 5. päivä lähes 3,7 miljoonaa suomalaista saa veronpalautuksia. Palautusten yhteissumma on noin 2,6 miljardia euroa. Summa sisältää veronpalautuksille maksettavan 0,5 prosentin koron.

Veronpalautukset kasvoivat viime vuodesta yli 10 prosenttia, ja jäännösveroja eli mätkyjä maksetaan reilut 5 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Joulukaupalle yhtälö tietää hyvää:

– Kotitalouksilla on joulun alla käytettävissään noin 300 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten, sanoo pääanalyytikko Aki Savolainen Verohallinnosta.

Veronpalautukset ja jäännösverot 2011–2016

Jäännösveroja kerätään 680 000 suomalaiselta yhteensä 1,1 miljardia euroa, eli 60 miljoonaa euroa (5,2 %) vähemmän kuin edellisvuonna.

Aki Savolaisen mukaan yksi syistä on, että Verohallinto nosti työttömyyskorvausten ennakonpidätysprosentteja vuodelle 2016.

– Aikaisemmin ne oli aliarvioitu, ja tästä syystä työttömille tuli jäännösveroja maksettavaksi.

Mätkyjä on hänen mukaansa vähentänyt myös se, että omaisuuden myynnistä syntyneiden luovutustappioiden vähennysoikeutta laajennettiin lainsäädännössä vuodelle 2016.

Mikäli kuulut mätkyjen maksajiin, olet saanut jäännösveron tilisiirrot Verohallinnolta verotuspäätöksen mukana. Verovuoden 2016 jäännösveron ensimmäinen erä maksetaan 29.11.2017 ja toinen erä 1.2.2018.

Alle 10 000 euron mätkyistä maksetaan korkoa 0,5 %, ja 10 000 euroa ylittävältä osalta 2 % (korkoprosentti tarkistetaan vuosittain). Käytännössä joudut maksamaan verovuoden 2016 mätkyillesi korkoa, jos jäännösverojesi määrä ylittää noin 4 788 euroa, sillä lasketusta jäännösveron korosta vähennetään aina 20 euroa.

Vertailu: veronpalautukset ja mätkyt alueittain

Saatko sinä enemmän palautuksia tai mätkyjä kuin naapurisi keskimäärin? Katso tästä:

Veronpalautukset maksetaan tileille 5.12.2017. OP toimii valtion maksuliikkeen päävälittäjänä ja välittää veronpalautukset suomalaisten tileille.

Lue seuraavaksi: Säästöön, kulutukseen vai laskujen maksuun? Kuinka suomalaiset käyttävät veronpalautusrahansa

Tuoreimmat
Rahat pankkitililtä sijoituksiin – ”Suomalaisten tileillä makaa 87 miljardia euroa”
Rahat pankkitililtä sijoituksiin – ”Suomalaisten tileillä makaa 87 miljardia euroa”
Nollakorkoisten pankkitilien sijaan rahat kannattaa sijoittaa tuottavampiin kohteisiin, sillä pankkitileillä makuuttaessa jo inflaatio syö osan säästöjen arvosta. Toisin kuin moni mieltää...
Viljakaupan ostajat ja myyjät kohtaavat nyt verkossa
Viljakaupan ostajat ja myyjät kohtaavat nyt verkossa
Viljatori.fi tuo viljakaupan verkkoon ja auttaa ostajia ja myyjiä löytämään toisensa entistä helpommin. Tarkoituksena on, että yhdestä paikasta saisi hyvän katsauksen kauppatilanteeseen.
Kolme vaatekomeroa, kuraeteinen ja ”liikaa” säilytystilaa – OPn Kotoisa rakennetaan lapsiperheen tarpeisiin
Kolme vaatekomeroa, kuraeteinen ja ”liikaa” säilytystilaa – OPn Kotoisa rakennetaan lapsiperheen tarpeisiin
Juha Kartastenpään ja Sanna Kuusikarin nelihenkinen perhe rakentaa OPn Kotoisaa Porin asuntomessualueelle. Perhe on osallistunut rakentamiseen paljon, mutta myös ammattilaisten apuun luotetaan.
Työterveyshuollon tärkein tehtävä ei ole sairauslomalappujen kirjoittaminen
Työterveyshuollon tärkein tehtävä ei ole sairauslomalappujen kirjoittaminen
Työterveyden tärkein tehtävä on ennaltaehkäisy.

OP sosiaalisessa mediassa