Mitä sijoittajan pitäisi ajatella, jos Trumpin kausi päättyy ennen aikojaan?

Mitä Yhdysvaltain presidentin vaihtumisesta seuraisi ja miten se vaikuttaisi sijoitusmarkkinoihin? Millainen tyyppi on varapresidentti Mike Pence, ja millaista talouspolitiikkaa hän suosii?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on herättänyt kohua marraskuun vaalivoitostaan lähtien, mutta kuluneen kesän aikana uutisointi presidentin ympärillä on muuttunut suorastaan skandaalinkäryiseksi. Demokraattien kongressiedustaja Al Green ehti toukokuussa jo vaatia presidenttiä virkasyytteeseen tämän irtisanottua FBI:n johtajan James Comeyn epämääräisin perustein. Trumpin lähipiirin mahdollisten Venäjä-kytkösten tutkinta on jatkunut kiivaana.

Presidentin suosio kansan keskuudessa on laskenut samassa tahdissa kun luvatut reformit ovat jääneet toteuttamatta. Lisäksi ovi on käynyt Trumpin kabinetissa viime viikkoina hyvinkin tiuhaan tahtiin ja lähimpiä neuvonantajia on erotettu nopeammin kuin uusia on ehditty nimittää tilalle.

Monelle on varmasti tullut mieleen ajatus siitä, kuinka pitkään tämä voi jatkua. Tästä kertoo sekin, että vedonlyöntitoimistojen kertoimet antavat jo yli 50 %:n todennäköisyyden sille, että Trumpin kausi päättyy ennen aikojaan. Tästä syystä myös sijoittajan on järkevää miettiä asiaa ja sen mahdollisia markkinavaikutuksia hyvissä ajoin. Mitä Yhdysvaltain presidentin vaihtumisesta seuraisi ja miten se vaikuttaisi markkinoihin?

Yhdysvalloissa valtaan nousee aina varapresidentti, mikäli presidentin kausi päättyy ennen aikojaan. Tällä hetkellä varapresidenttinä on monelle vielä toistaiseksi melko tuntematon Mike Pence, joka edustaa republikaanien äärilaidalla olevaa ns. teekutsuliikettä. Penceä onkin usein kuvailtu vanhoilliseksi äärikonservatiiviksi, joka vaalii katolisia arvoja ja perinteitä.

Mielenkiintoisempaa kuitenkin on se, että perehdyttyäni Pencen takavuosina antamiin lausuntoihin, vaikuttaa hän olevan monessa keskeisessä talousasiassa täysin eri linjoilla Trumpin kanssa - tai oli ainakin ennen ryhtymistä varapresidentiksi. Toisin kuin Trump, on Pence esiintynyt muun muassa järkkymättömänä kansainvälisen yhteistyön, NATO:n, tiukan budjettikurin, globaalin kaupankäynnin ja Trumpin tyrmäämien vapaakauppasopimusten puolustajana.

Oikeastaan ainoa keskeinen talousasia, josta Pence vaikuttaa olleen samaa mieltä kun Trump, näyttääkin päällisin puolin olevan verokevennysten tarpeellisuus. Tosin Pencen mielipiteiden pohjalta näidenkin toteuttaminen olisi huomattavasti kestävämmällä pohjalla, kun veronkevennysten vastapainoksi olisi varmasti tarjolla julkisten menojen leikkauksia.

Mitä markkinoilla sitten tapahtuisi, jos Trump korvattaisiin uudella, mahdollisesti mielipiteitä jakavalla persoonalla? Varmaankin ensireaktio voisi olla jonkinasteinen hermostuneisuus, sillä USA:n sekava poliittinen tilanne mutkistuisi entisestään. Uskon kuitenkin vilpittömästi, että markkinat rauhoittuisivat nopeasti ja presidentti Pence otettaisiin positiivisesti vastaan. Kokeneena poliitikkona Pencellä olisi paremmat edellytykset johtaa läpi USA:n talouden kaipaamia uudistuksia ja kansainvälisten suhteiden hoitaminen helpottuisi merkittävästi.

Markkinoilla häviäjiä olisivat lähinnä amerikkalaiset metalli- ja rakennusyhtiöt, jotka saisivat lopullisesti unohtaa Trumpin puuhaamat julkiset infrastruktuurihankkeet – nämä eivät yksinkertaisesti mahdu teekutsuliikkeen miehen agendalle. Entäpä sitten suurimmat voittajat? Itse veikkaisin amerikkalaisten lääkeyhtiöiden puolesta, joiden ei enää tarvitsisi jännittää Trumpin uhoaman hintasääntelyn puolesta.

Tuoreimmat
Lohjan oma kaupunkiauto - nyt jokaisen varattavissa
Lohjan oma kaupunkiauto - nyt jokaisen varattavissa
Neljä uutta täyssähköistä yhteiskäyttöautoa kaupunkilaisille
Suomalaismiehet aikovat seilata Atlantin ylityksen Itämerellä: ”Se on raju haaste”
Suomalaismiehet aikovat seilata Atlantin ylityksen Itämerellä: ”Se on raju haaste”
Kuukauden mittainen urakka on raskain koskaan Suomen aluevesillä tehty purjehdus. Matka starttaa lauantaina 26.5. Helsingistä ja päättyy juhannuksena.
Pärjäätkö taloustaidoissa ysiluokkalaiselle? Katso Taloustaitokilpailun finaalin tehtävät täältä
Pärjäätkö taloustaidoissa ysiluokkalaiselle? Katso Taloustaitokilpailun finaalin tehtävät täältä
Taloustaitokilpailussa ysiluokkalaiset pääsevät testaamaan taloustaitojaan. Kovatasoiseen kilpailuun osallistui tänä vuonna liki 27 000 oppilasta yhteensä 384 koulusta eri puolilta Suomea.
Ennustajaeukoksi en rupea
Ennustajaeukoksi en rupea
Tänä vuonna hypättiin kevään yli suoraan kesään. Kesä pääsi yllättämään sekä luonnonelävät että luonnosta elävätkin. Kukat eivät kuki kalenterin mukaan, vaan sää ja lämpöolosuhteet ratkaisevat....

OP sosiaalisessa mediassa