Oletko maltillinen vai erittäin tuottohakuinen sijoittaja? Testaa omaa sijoittajaprofiilisi

Siinä missä illallinen eksoottisessa katukeittiössä ei ole jokaisen toivelistalla, ei sijoittamisessakaan kannata kopioida kaverin tekemistä. Ennen vaurastumisen aloittamista on tärkeää selvittää juuri sinulle sopivin tapa sijoittaa.

Osalle meistä pienen budjetin reppumatka eksoottiseen maahan ja illalliset paikallisessa katukeittiössä ovat kauhistus, eivätkä niinkään tapa ladata akkuja ja rentoutua. Moni ajaa muutaman tunnin automatkan viikoittain päästäkseen kesämökille nauttimaan luonnon rauhasta. Usealle sen sijaan on helpotus kun viikonloppuna saa vain olla kotona rauhassa. Näiden valintojen välille mahtuu monenmoisia kullekin sopivimpia tapoja viettää viikonloppuja ja lomia.

Olemme sijoittajina yhtä lailla yksilöitä. Kun olet tehnyt päätöksen vaurastumisen aloittamisesta, on tärkeää selvittää sijoittajaprofiilisi. Voit selvittää sen kätevästi op.fi -palvelussa kirjauduttuasi ensin sisään verkkopankkiin. Jotta voimme tarjota sinulle parasta mahdollista palvelua, pyydämme tietoja taloudellisesta asemastasi, sijoitustavoitteistasi sekä sijoituskokemuksestasi ja –tietämyksestäsi. Nämä kysymykset auttavat konkretisoimaan tilanteesi, tavoitteesi ja siihen sopivimmat ratkaisut. Halutessasi voit tehdä sijoittajaprofiilin myös konttori-, puhelin- tai verkkotapaamisessa. Tietojen perusteella saat suosituksia sopivimmista tuotteista ja ratkaisuista.

Pitkäjänteisen sijoittajan kannattaa sijoittaa tuottohakuisesti

Kun tavoitteesi ovat pitkällä tulevaisuudessa kannattaa sinun hakea varoillesi mahdollisimman korkeaa tuottoa ja olla valmis sietämään matkan varrella varmuudella tapahtuvaa arvonvaihtelua. Pitkällä aikavälillä korkoa korolle -ilmiö huolehtii siitä, että raha tekee puolestasi töitä. Voit odottaa 10 vuoden aikavälillä keskimäärin noin kuuden prosentin vuosituottoa osakesijoitukselle. Jo kolme euroa päivässä eli noin 90 euroa kuukaudessa sijoittamalla sinulla on tällä tuotto-odotuksella koossa noin 180 000 euroa 40 vuoden päästä. Jos tuplaat säästösumman, summa nousee liki 350 000 euroon, josta tuoton osuus on huikeat 260 000 euroa.

Osakesijoittaminen on pitkän aikavälin sijoittajalle järkevintä. Riski hyvin hajautetun sijoituksen arvon laskusta kymmenien vuosien periodilla on pieni. Käytännössä toteutat hajautuksen helpoiten sijoittamalla osakerahastoon. Helppo pitkäjänteinen vaihtoehto on esimerkiksi OP Rohkea -rahastoon tai OPn osakeindeksirahastoon kuukausittain automaattisesti toteutettava sijoitus. Kyseiset rahastot ovat OP Rahastoyhtiön hallinnoimia.

Oma vaurastumisen suunnitelma viitoittaa suuntaa

Ilman pitkän aikavälin suunnitelmaa sijoittaja on hukassa. On varmaa, että vuosien varrella tulee vastaan isoja kurssinousuja ja –laskuja. Kun teet jo sijoittamista aloittaessasi oman vaurastumisen suunnitelmasi, auttaa se suhtautumaan tilanteisiin rauhallisesti ja katsomaan yli markkinamyllerrysten sekä keskenään ristiriitaisten ennustusten. Sijoittajan tavoitteet ovat vuosien päässä, eikä esimerkiksi sijoitusasuntoa tai pörssiosakkeita yleensä kannata ostaa muutaman vuoden tähtäimellä. Pelko ja ahneus voivat turhaan vaikuttaa sijoituspäätökseen, jos oma suunnitelmasi ei ole kirkkaana mielessäsi

Oman vaurastumisen suunnitelman voit tehdä osuuspankissasi tai verkkotapaamisessa asiantuntijan avustuksella. Ajan tapaamisen voit varata tästä. Vaurastumisen suunnitelma taskussasi päivittäinen osakekurssien tarkkailu ei ole tarpeen ja markkinamuutokset ovat hyödynnettävissä lisäostojen paikkana. Kurssilaskua voi hyvin verrata alennusmyyntiin ja hyödyntää ne ostamalla lisää rahasto-osuuksia tai osakkeita. Ei ole harvinaista, että saman päivän talouslehdissä ennustetaan kurssinousua ja –laskua. Kaikessa kohinassa kannattaa kuitenkin pitää oma pää kylmänä ja pitäytyä omissa tavoitteissa.

Tuoreimmat
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-kurssi opettaa taloustaitoja koululaisille
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-kurssi opettaa taloustaitoja koululaisille
Yrittäjyyskurssit opettavat lapsille ja nuorille paitsi yritteliäisyyttä myös talouden hallintaa ja rahan arvoa.
Vesa Ristikangas: ”Miten rakentaa yrityksen brändiä alalla, jolla toiminta on vahvasti henkilökeskeistä?”
Vesa Ristikangas: ”Miten rakentaa yrityksen brändiä alalla, jolla toiminta on vahvasti henkilökeskeistä?”
Henkilöbrändeistä yhteen yritysbrändiin siirtyminen vaatii systemaattista konseptin rakentamista.
Ei pelkkää pöhinää – Kaikilla olisi opittavaa kasvuyrittäjyydestä
Ei pelkkää pöhinää – Kaikilla olisi opittavaa kasvuyrittäjyydestä
Katariina Helaniemi ihastui kasvuyrityksiin jo työskennellessään Slush-tapahtumassa. Nyt hän on ollut mukana kirjoittamassa kirjaa, jonka tarkoituksena on avata, mitä pöhinä oikeasti tarkoittaa.
Käytetty auto – älä tingi näistä turvavarusteista
Käytetty auto – älä tingi näistä turvavarusteista
Moni ajokortin saanut nuori haaveilee omasta autosta, ja määrätietoisimmilla on jo rahatkin kasassa. Vanhemman sydäntä kylmää: millainen käytetty auto on turvallinen hankinta?

OP sosiaalisessa mediassa