Ilmastonmuutos kiihtyy, sijoittajat entistä aktiivisempia

Joudumme lukemaan päivä päivältä yhä huolestuttavampia asioita ilmastonmuutoksesta. Sijoittajat, joilla on mahdollisuus vaikuttaa yhtiöihin, lisäävät samalla kierroksiaan.

Pariisissa julkaistiin joulukuussa uusi sijoittajien yhteisvaikuttamisohjelma Climate Action 100+. OP Varallisuudenhoito on mukana ohjelmassa alusta alkaen.

Aloitusvaiheessa mukana on 225 sijoittajaa, joiden hallinnoitavat varat ovat yhteensä yli 26 triljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Ohjelmassa vaikutetaan yli sataan yritykseen, joiden kasvihuonekaasupäästöt ovat kaikkein suurimpia. Listan yhtiöt koostuvat muun muassa öljy- ja kaasusektorin yhtiöistä, sähköntuottajista sekä kuljetussektorin yhtiöistä. Yhtiöiden tunnistamisessa on käytetty CDP:n tuottamaa ja keräämää päästödataa. Päästöissä on huomioitu suorat ja epäsuorat päästöt. Climate Action 100+ vaikuttamisohjelma on kestoltaan viisi vuotta.

Vaikuttamisella on kolme erillistä tavoitetta. Tavoitteista ensimmäinen on saada yrityksiin hallintojärjestelmä, joka tuo selkeästi esiin yrityksen hallituksen vastuun ja valvonnan ilmastonmuutoksen vaikutuksista yrityksen toimintaan.

Toinen ohjelman tavoite on saada yritykset vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä koko arvoketjussaan Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti. Tällä pyritään tietenkin saamaan Pariisin sopimuksen tavoitteet käytäntöön mahdollisimman nopeasti.

Sijoittajat tarvitsevat informaatiota analyysinsä ja sijoituspäätösten tueksi. Ohjelman kolmas tavoite onkin saada yritykset tuottamaan tietoa ilmastoriskeistään ja -vaikutuksista niin, että meillä sijoittajilla on mahdollisuus arvioida yrityksen kohtaamia, ilmastonmuutokseen liittyviä, uhkia ja mahdollisuuksia mahdollisimman kattavasti.

Vaikuttamisen tehoa mitataan vuosittain julkaistavalla yhtiökohtaisella arviointiraportilla. Mikäli yritys etenee omistajien vaatimusten täyttämisessä tavoitellusti, voidaan vaikuttaminen lopettaa ja yritys poistetaan listalta ohjausryhmän päätöksellä jo ennen viiden vuoden määräaikaa.

Tähänastisista sijoittajien yhteisaloitteista Climate Action 100+ on mielestäni konkreettisin, kunnianhimoisin ja vakavimmin otettava toimenpide ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Voit tutustua OP Varallisuudenhoidon vastuullisen sijoittamisen periaatteisiin, OP-Rahastoyhtiön omistajapolitiikkaan, vaikuttamisen periaatteisiimme ja moniin muihin vastuullisen sijoittamisen julkaisuihin op.fi-sivuilla.

Tuoreimmat
Lohjan oma kaupunkiauto - nyt jokaisen varattavissa
Lohjan oma kaupunkiauto - nyt jokaisen varattavissa
Neljä uutta täyssähköistä yhteiskäyttöautoa kaupunkilaisille
Suomalaismiehet aikovat seilata Atlantin ylityksen Itämerellä: ”Se on raju haaste”
Suomalaismiehet aikovat seilata Atlantin ylityksen Itämerellä: ”Se on raju haaste”
Kuukauden mittainen urakka on raskain koskaan Suomen aluevesillä tehty purjehdus. Matka starttaa lauantaina 26.5. Helsingistä ja päättyy juhannuksena.
Pärjäätkö taloustaidoissa ysiluokkalaiselle? Katso Taloustaitokilpailun finaalin tehtävät täältä
Pärjäätkö taloustaidoissa ysiluokkalaiselle? Katso Taloustaitokilpailun finaalin tehtävät täältä
Taloustaitokilpailussa ysiluokkalaiset pääsevät testaamaan taloustaitojaan. Kovatasoiseen kilpailuun osallistui tänä vuonna liki 27 000 oppilasta yhteensä 384 koulusta eri puolilta Suomea.
Ennustajaeukoksi en rupea
Ennustajaeukoksi en rupea
Tänä vuonna hypättiin kevään yli suoraan kesään. Kesä pääsi yllättämään sekä luonnonelävät että luonnosta elävätkin. Kukat eivät kuki kalenterin mukaan, vaan sää ja lämpöolosuhteet ratkaisevat....

OP sosiaalisessa mediassa