Rahala-Blogi – Näin teet lapsistasi miljonäärejä

Teorian mukaan vanhemmat voivat tehdä lapsistaan miljonäärejä säästämällä ja sijoittamalla muksunsa rahat syntymästä eläkeikään. Kuulostaa diililtä, jota ei kannata ohittaa.

Ajatus miljoonan euron potin kasvattamisesta yhden ihmisen elinikänä on oikeasti houkutteleva ajatus. Se perustuu yksinkertaiseen ilmiöön nimeltään korkoa korolle. Sen mukaan pääoma tuottaa oikein sijoitettuna noin kuuden prosentin vuotuisen tuoton.

Kun vuodet muuttuvat vuosikymmeniksi, alkaa korkoa korolle –ilmiö tehdä tehtäväänsä. Mekanismi on varsin yksinkertainen: Jos saat 5000 euron sijoitukselle vuodessa 6% korkoa, se kasvattaa pääomaasi 300 eurolla vuodessa.

Kun tuo ”ilmainen” 300€ lisätään olemassa olevaan pääomaan, kasvaa syntynyt korko uudelleen korkoa. Tästä syntyy termi korkoa korolle. Sitä voisikin sanoa automaatiksi, joka loihtii rahaa ilman mitään toimenpiteitä.

Kun ilmiö kertaantuu vuosikymmenten saatossa lukuisia kertoja, kasvaa pääoma kovaa vauhtia ja erityisesti viimeisinä vuosina. Jos vanhemmat sijoittavat lapsilisien verran (n. 100€) rahastoon kuukaudessa ja antavat niiden kasvaa korkoa lapsen eläkeikään saakka, on omaisuuden arvo 65-vuoteen mennessä karkeasti miljoona euroa. Houkuttelevaa, eikö?

Toki 65 vuoden aikana on edessä monta sudenkuoppaa. Kun lapsi saa varallisuuden käyttöönsä täysi-ikäisenä, saattavat varat huveta äkkiä parempiin suihin. Onneksi omien lasten kohdalla on 18 vuotta aikaa opettaa järkevää rahankäyttöä.

Miljonääriprojekti on pitkä, mutta eittämättä palkitseva. Se vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitä tuntuu harvalta löytyvän. Pienillä sijoituksilla nopeita voittoja ei ole luvassa ja siksi säästämisessä ja vaurastumisessa tähtäin on pakko olla todella pitkällä.

Itse aloitin säästämisen toden teolla lähes nelikymppisenä. Tie miljonääriyteen on jo noussut kohdallani pystyyn, vaikka uskon sen olevan edelleen mahdollista toteuttaa. Se vain vaatisi liian suuria uhrauksia. Mutta lasteni kohdalla tilanne on edelleen auki.

Jos saisin tässä vaiheessa valita, olisivatko vanhempani säästäneet lapsilisäni rahastoihin sen sijaan, että olisin saanut itselleni muodikkaita vaatteita, valitsisin todennäköisesti ensimmäisen. Lapsena mieli tosin olisi saattanut ollut toinen.

Sanotaan, että raha ei tee onnelliseksi. No ei toki, mutta kyllä se tekee kurjuudesta hieman siedettävämpää. Ja rahan onnellisuutta tuova vaikutus perustuu siihen, mitä kaikkea taloudellinen riippumattomuus mahdollistaa.

Taloudellinen epävarmuus leimaa tällä hetkellä monen ihmisen elämää. Työelämän murros ja eläkejärjestelmän mahdollinen murtuminen aiheuttavat tunteita, joita en haluaisi oman jälkikasvuni kokevan. Siksi ajatus taloudellisen riippumattomuuden järjestäminen omille lapsille tuntuu varsin houkuttelevalta ajatukselta. Ja oikeasti se on ihan mahdollista.

Tuoreimmat
Mitä väliä, jos opintolainalla bilettää? Nuorten maksuhäiriömerkinnät ovat kasvussa kahdesta syystä
Mitä väliä, jos opintolainalla bilettää? Nuorten maksuhäiriömerkinnät ovat kasvussa kahdesta syystä
Opintolaina voi olla tuottava sijoitus tulevaisuuteen, mutta kaikki lainat eivät sitä ole. Miksi yhä useammalla nuorella aikuisella on maksuhäiriömerkintöjä, ja voisiko asialle tehdä jotain?...
Tilitoimiston valinta voi olla myös arvokysymys
Tilitoimiston valinta voi olla myös arvokysymys
Kahden hengen suunnittelutoimistolle oli tärkeää, että myös tilitoimisto on pieni. Sen sijaan esimerkiksi maantieteellisellä sijainnilla ei ollut väliä, sillä kaiken voi hoitaa digitaalisesti.
Vuosikymmenten vientiponnistelut tuottivat tulosta – ”Vienti on Miilukankaan tärkeä syömähammas tällä hetkellä"
Vuosikymmenten vientiponnistelut tuottivat tulosta – ”Vienti on Miilukankaan tärkeä syömähammas tällä hetkellä"
Vuosikymmenten ponnistelut vientitoiminnan edistämiseksi ovat tehneet raahelaisesta Miilukankaasta kansainvälisen yrityksen.
Kehittyvien markkinoiden helmasynti inflaatio
Kehittyvien markkinoiden helmasynti inflaatio
Kehittyvien talouksien helmasynti on ollut inflaation karkaaminen käsistä nousukauden huipulla. Viimeisen vuosikymmenen aikana keskeinen kehittyviä markkinoita vakauttava tekijä on ollut inflaation...

OP sosiaalisessa mediassa