Rahala-Blogi – Näin teet lapsistasi miljonäärejä

Teorian mukaan vanhemmat voivat tehdä lapsistaan miljonäärejä säästämällä ja sijoittamalla muksunsa rahat syntymästä eläkeikään. Kuulostaa diililtä, jota ei kannata ohittaa.

Ajatus miljoonan euron potin kasvattamisesta yhden ihmisen elinikänä on oikeasti houkutteleva ajatus. Se perustuu yksinkertaiseen ilmiöön nimeltään korkoa korolle. Sen mukaan pääoma tuottaa oikein sijoitettuna noin kuuden prosentin vuotuisen tuoton.

Kun vuodet muuttuvat vuosikymmeniksi, alkaa korkoa korolle –ilmiö tehdä tehtäväänsä. Mekanismi on varsin yksinkertainen: Jos saat 5000 euron sijoitukselle vuodessa 6% korkoa, se kasvattaa pääomaasi 300 eurolla vuodessa.

Kun tuo ”ilmainen” 300€ lisätään olemassa olevaan pääomaan, kasvaa syntynyt korko uudelleen korkoa. Tästä syntyy termi korkoa korolle. Sitä voisikin sanoa automaatiksi, joka loihtii rahaa ilman mitään toimenpiteitä.

Kun ilmiö kertaantuu vuosikymmenten saatossa lukuisia kertoja, kasvaa pääoma kovaa vauhtia ja erityisesti viimeisinä vuosina. Jos vanhemmat sijoittavat lapsilisien verran (n. 100€) rahastoon kuukaudessa ja antavat niiden kasvaa korkoa lapsen eläkeikään saakka, on omaisuuden arvo 65-vuoteen mennessä karkeasti miljoona euroa. Houkuttelevaa, eikö?

Toki 65 vuoden aikana on edessä monta sudenkuoppaa. Kun lapsi saa varallisuuden käyttöönsä täysi-ikäisenä, saattavat varat huveta äkkiä parempiin suihin. Onneksi omien lasten kohdalla on 18 vuotta aikaa opettaa järkevää rahankäyttöä.

Miljonääriprojekti on pitkä, mutta eittämättä palkitseva. Se vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitä tuntuu harvalta löytyvän. Pienillä sijoituksilla nopeita voittoja ei ole luvassa ja siksi säästämisessä ja vaurastumisessa tähtäin on pakko olla todella pitkällä.

Itse aloitin säästämisen toden teolla lähes nelikymppisenä. Tie miljonääriyteen on jo noussut kohdallani pystyyn, vaikka uskon sen olevan edelleen mahdollista toteuttaa. Se vain vaatisi liian suuria uhrauksia. Mutta lasteni kohdalla tilanne on edelleen auki.

Jos saisin tässä vaiheessa valita, olisivatko vanhempani säästäneet lapsilisäni rahastoihin sen sijaan, että olisin saanut itselleni muodikkaita vaatteita, valitsisin todennäköisesti ensimmäisen. Lapsena mieli tosin olisi saattanut ollut toinen.

Sanotaan, että raha ei tee onnelliseksi. No ei toki, mutta kyllä se tekee kurjuudesta hieman siedettävämpää. Ja rahan onnellisuutta tuova vaikutus perustuu siihen, mitä kaikkea taloudellinen riippumattomuus mahdollistaa.

Taloudellinen epävarmuus leimaa tällä hetkellä monen ihmisen elämää. Työelämän murros ja eläkejärjestelmän mahdollinen murtuminen aiheuttavat tunteita, joita en haluaisi oman jälkikasvuni kokevan. Siksi ajatus taloudellisen riippumattomuuden järjestäminen omille lapsille tuntuu varsin houkuttelevalta ajatukselta. Ja oikeasti se on ihan mahdollista.

Tuoreimmat
”Tulevaisuuden jännittäminen takaa parhaan lopputuloksen” – näin Kivikylän Kotipalvaamosta tuli alansa johtava brändi
”Tulevaisuuden jännittäminen takaa parhaan lopputuloksen” – näin Kivikylän Kotipalvaamosta tuli alansa johtava brändi
Yhden miehen pajasta lähes 300 hengen yritykseksi kasvanut Kivikylän Kotipalvaamo on palkittu useaan otteeseen liha-alan johtavana brändinä Suomessa. Makkaranmuotoisesta myymälästään tunnettu...
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italian uuden hallituksen lupauksiin kuuluu veronkevennyksiä ja menojen lisäyksiä, joiden rinnalla Trumpinkin toimet kalpenevat. Pitäisikö tästä huolestua?
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn lasten- ja nuorten kuvataidekilpailu järjestettiin yhteistyössä kuvataideopettajien ja koulujen kanssa Suomessa jo 42. kerran. Kilpailun pääteemana oli ”Keksinnöt muuttavat maailmaamme”....
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Auton sisälämpötila nousee hetkessä 50 asteeseen ja hellepäivänä jopa 80 asteeseen. Koiraa ei saa jättää tulikuumaan autoon hetkeksikään.

OP sosiaalisessa mediassa