Mari Pantsar

Mari Pantsar

Kirjoittaja luotsaa Sitrassa Hiilineutraali kiertotalous -teemaa ja kirjoittaa vieraskynää OPn näkemysmedia Chydeniukseen.

Puheenvuorot
5.12.2017

Uusi talous tarvitsee uusia työkaluja

Rahoitusala on tärkeässä roolissa kiertotalouden mahdollistajana, kirjoittaa Sitran johtaja Mari Pantsar.

Kiertotalous herättää innostusta – ja syystä. Päivittämällä talousjärjestelmämme voimme ratkaista kestävyyskriisiä ja samalla luoda lisäarvoa: kustannussäästöjä, työpaikkoja ja vientimahdollisuuksia.

Kiertotalous herättää myös hämmennystä. Sana tuo helposti mieleen kierrätyksen, vaikka kyse on paljon enemmästä.

Kiertotaloutta on esimerkiksi se, että jätteen syntymistä ehkäistään myymällä ylijäämäruokaa edullisesti tai siirtymällä uudelleen käytettäviin pakkauksiin verkkokaupassa. Samasta ilmiöstä on kyse silloin, kun käytettyjä työkoneita kunnostetaan – alan kielellä uudelleenvalmistetaan – liisattaviksi uuden veroisina edelleen.

Kiertotalouden alle voi lukea myös yhteiskäytön ja jakamistalouden. Niihin kuuluvat esimerkiksi asuntojen jakaminen AirBnB:ssä tai DriveNow:n kaltaiset autojen yhteiskäyttöpalvelut. Yhdenlaista kiertotaloutta on sekin, kun luonnonvaroja säästetään korvaamalla tavaroita palveluilla – vaikkapa vaihtamalla levyjen ostaminen musiikin suoratoistoon verkosta.

Kiertotaloudesta on siis moneksi. Tähän mennessä olemme nähneet ehkä vasta murto-osan mahdollisuuksista. Arjen kannalta siirtyminen kiertotalouteen merkitsee monia parannuksia.

Vanha talousmalli on perustunut pitkälle pakko-omistamiseen. Jos tarvitsee sähköporaa, moni on joutunut hankkimaan sen itselle. Kiertotaloudessa vuokrataan, lainataan ja jaetaan tavaroita, mikä sitoo vähemmän omia varoja.

"Kiertotalous merkitsee kuluttajalle myös valinnanvaraa. "

Mari Pantsar

Nykymallissa omaisuutemme on varsin tehottomassa käytössä. Paraatiesimerkki on auto, jota käytetään aktiivisesti yleensä vain joitakin prosentteja vuorokaudesta. Kiertotalous tarkoittaa vähemmän hukkaa ja enemmän hyötykäyttöä, mikä säästää rahaa ja vapauttaa tavaroihin sitoutuneita pääomia.

Kiertotalous merkitsee kuluttajalle myös valinnanvaraa. Vanhat toimintatavat tuskin häviävät kokonaan, mutta niiden rinnalle tulee uusia vaihtoehtoja. Ehkä selvimmin tämä näkyy liikenteessä, jossa kyydin pohjimmiltaan samanlaisessa autossa voi hankkia monin eri keinoin.

Kaikki vanhat työkalut eivät välttämättä palvele uutta talousmallia. Hyvä esimerkki on rahoitus.

Perinteisesti vaikkapa pesukonekauppa on ollut suoraviivaista: kodinkoneliike hankkii koneita, joita myydään edelleen kuluttajille. Kun kaupat on tehty, laite siirtyy ostajan omaisuudeksi.

Kiertotaloudessa kiinnostava malli voi olla pesukoneen tarjoaminen palveluna. Kun laite pysyy yrityksen omistuksessa, on sen etu huolehtia pitkäikäisyydestä, kestävyydestä ja korjattavuudesta. Tämä tehostaisi luonnonvarojen käyttöä, koska pesukonetta ei tarvitsisi ostaa uutena muutaman vuoden välein.

Yrityksen rahoituksen hankinnan näkökulmasta tämä voi tosin olla haaste, sillä firman pitää hankkia laitteet kerralla, mutta tuloja kertyy vasta pieninä virtoina vuosien kuluttua. Toisaalta palvelumalli voi parhaimmillaan pienentää riskejä ja vähentää kassavirran vaihtelevuutta. Olennaista onkin lainoittajien kyky hahmottaa tulovirtojen rakennetta ja jaksotusta.

Kiertotaloutta on myös se, jos yritys hyödyntää metalliteollisuuden sivuvirtoja omassa prosessissaan. Molemmat hyötyvät: myyjä säästää jätekuluissa ja ostaja saa edullisen raaka-aineen.

Yleensä hukkaan menneille materiaaleille ei kuitenkaan ole kunnon markkinoita. Jos sivuvirran saanti ehtyy tai jos raaka-ainetta ei enää tarvitakaan, vaihtoehdot ovat vähissä. Kuinka korkeaksi rahoittaja hinnoittelee riskin tällaisessa tapauksessa?

Kiertotaloudessa sovelletaan uusia liiketoimintamalleja ja ansaintatapoja. Pankit ovat luonnostaan – ja ymmärrettävästi – varovaisia. Jos bisnesmallista ei ole vielä kokemuksia ja markkinat ovat vasta nupullaan, lainaluukulla voi vastaukseksi saada eioota.

Uusi talousmalli voikin edellyttää uusia työkaluja ja toimintatapoja. Rahoitusala on tärkeässä roolissa kiertotalouden mahdollistajana.

Mari Pantsar, @MariPantsar

Mari Pantsar luotsaa Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teemaa. Hänellä on parinkymmenen vuoden kokemus cleantech-liiketoiminnan kehittämisen johtotehtävistä niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla ja useissa hallituksissa. Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori. Pantsar toimii dosenttina Helsingin yliopistossa ja Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Lisää blogeja
Mari Pantsar
Mari Pantsar
5.12.2017

Uusi talous tarvitsee uusia työkaluja