Pyörämatkalla näkee ihmisten ja maiden ystävällisimmän puolen

Pyöräretki autojen luvatussa maassa, saapuminen Jäämerelle, pyörän hajoaminen keskellä ei mitään – yhteinen harrastus puolison kanssa ja halu kokea matkailu uudella tavalla, ovat puskeneet sarjakuvataitelija Kaisa Lekaa mitä ihmeellisimpiin seikkailuihin.

Lifestyle
19.10.2018

– Olimme päässeet jo Iisalmeen asti. Kuuliin korvissani rautatieaseman kuulutuksen junasta Helsinkiin. Mietin joitain minuutteja – jos nyt hyppäisin pyörän selästä, ottaisin lompakon ja juoksisin – kerkeäisin lähtevään junaan, Kaisa Leka kertoo heikoimmasta hetkestään ensimmäisellä pidemmällä pyörämatkalla Porvoosta Jäämerelle. Tuolloin elettiin vuotta 2007.

Leka ei kuitenkaan hypännyt junaan, vaikka mieli olisi tehnyt. Hän tiesi mielensä halajavan sohvalle katsomaan sarjoja ja syömään sipsejä. Leka on oppinut pyörämatkoilla ainakin sen, että matkanteko ei ole kilpailu ja heikoin lenkki on mieli, ei ruumis.

Kaisa Leka, pyöräily, retki

Välillä renkaiden alla ei ole asfaltti, vaan hiekkapolku.

Megalomaanikko ja innostuja

Leka innostui pyörämatkailusta alun perin entisen kilpapyöräilijäystävänsä sekä puolisonsa kautta. Hän ei halunnut perinteistä parisuhdejakaumaa, jossa toinen harrastaa ja toinen jää kotiin viikkaamaan vaatteita. Kahden maailman eriyttäminen tuntui hullunkuriselta.

Pyörämatkat olivat aluksi lyhyitä. Pariskunta teki ensimmäisen yhteisen pyörämatkansa Ruotsinpyhtään ruukille vuonna 2006. Tuolloin kilometrejä tuli yhteensä noin 150. Matkalla yövyttiin ja seikkailun tuntu oli läsnä.

– Jo parin päivän pyöräreissulla tuntuu, että tapahtuu paljon enemmän kuin normaalissa arjen viikossa tai kahdessa, Leka kiteyttää.

Hyvin menneen ensimmäisen reissun jälkeen alettiin suunnitella seuraavaa. Lekan puoliso, suuruudenhullu-Christoffer Leka mietti Jäämerta ja Kaisa Ahvenanmaan kiertämistä. Sellainen lyhyt polkaisu vain, muistelee Leka miettineensä.

Toisin kävi. Jäämerelle lähdettiin, vaikka Lekaa pelotti ja hirvitti. Jopa ystävät suhtautuivat epäuskoisesti siihen, että pariskunta selviäisi. Heitä ei tunnettu suurina atleetteina ja retkeilykään ei ollut oikein heidän juttunsa. Vetinen 1980-luvun partio oli jättänyt Lekaan lähtemättömät traumat. Älyttömän pyörämatkan ainoana, mutta ehdottomana vaatimuksena oli, ettei matkan aikana yövyttäisi teltassa.

– Niin me sitten pyöräilimme vuonna 2007 Jäämerelle. Jo aivan matkan alussa saimme kokea mainioita kohtaamisia ihmisten kanssa. Esimerkiksi yhden kerran puhelimessa sanottiin, kun olimme varaamassa yösijaa, että talossa ei ole ketään kotona, mutta jättäkää rahat kirjekuoreen ja avaimet löytyvät postilaatikosta.

Juuri ihmisten luottamus toisiinsa ja heidän avuliaisuus, ovat aukaisseet Lekan silmät. Vaikka pyörämatkojen pituudet ovat kasvaneet – on käyty pyöräilemässä Suomesta Nizzaan, Japanissa, menty Amerikan mantereen yli – niin perimmäinen sisäinen kokemus pyörämatkailusta on pysynyt samana.

Leka, pyöräily

Christoffer Leka paikkaan pyörän rengasta.

Haluavatko pohjimmiltaan kaikki ihmiset toisilleen hyvää?

– Pyöräilypäivät ovat hyvin intensiivisiä: tapahtuu paljon, näkee koko ajan uusia paikkoja ja tapaa ihmisiä. Olen kokenut, että pyörämatkalla ihmiset ja maat näyttävät aina parhaimmat puolensa. Ne ystävällisimmät kasvonsa.

Erityisesti ihmisten hyvyys konkretisoitui Pohjois-Amerikassa, jossa pariskunta oli pyöräilemässä vuonna 2016 yhteensä 6 300 kilometriä. Matkan aikana syntyi myös Sarjis-Finlandian voittanut sarjakuvakirja Imperfect.

Pelot ja ennakkoluulot, joiden kanssa pyöräilijöiden ei tarvinnut enää Euroopassa matkaillessaan painiskella, leimahtivat pintaan Jenkki-matkaa suunnitellessa. Leka koki, että uutiset Pohjois-Amerikasta olivat joko absurdeja, älyttömiä, suututtavia tai naurettavia. Rasismin ja väkivallan pelko oli todellinen.

– Mietimme etukäteen paljon sitä, kuinka meihin suhtauduttaisiin, kun pyöräilisimme mitä erikoisimpien alueiden läpi, autojen luvatussa maassa. Kaikki pelot osoittautuivat turhiksi. Koimme saman tunteen, kuin mitä olimme kokeneen ensimmäisellä pyörämatkallamme – maailma on lopulta hyvä ja ihmiset pohjimmiltaan rakastavaisia.

USA, pyöräily, matka, Kaisa Leka

Lekan pariskunta kohtasi Pohjois-Amerikasta sydämellisyyttä ja auttavaisuutta.

Vaikka maailmassa on Lekan mielestä paljon synkkää, niin loppuen lopuksi ihmiset haluavat auttaa tosiaan. Se onkin ollut kaikkien pyörämatkojen arvokkain oppi. New Yorkista San Franciscoon pyörämatkan aikana pariskunta koki suurta sydämellisyyttä. Heille tarjottiin auton ikkunasta vesipulloja, kutsuttiin kotiin yöksi ja osallistumaan perhejuhliin.

– Olen paljon miettinyt sitä, kuinka ikinä voin antaa sen kaiken hyvyyden ja auttamisen takaisin maailmalle, joka on meille suotu näillä reissuilla. Aina välillä toki tulee pyörämatkailijoiden Warmshowers-sivuston kautta mahdollisuus majoittaa omalle sohvalle matkan päällä olija.

Tämä ei kuitenkaan Lekan mielestä ole riittävä tapa auttaa. Hänen mielestään pitäisi olla tuntosarvet pystyssä myös kaupungilla kävellessä, eikä vain olla omassa kuplassa. Pyrkisi havainnoimaan ympäristöään ja tarjoamaan apua, vaikka sitä ei aina lähtökohtaisesti osattaisikaan pyytää.

– Jenkeissä tämä kulttuuri on silmiinpistävää verrattuna mihinkään muihin maihin, missä olimme sitä ennen pyöräilleet. Siellä tultiin usein kysymään, tarvitsemmeko apua.

Pohjois-Amerikka, pyöräily, matka, Kaisa Leka

Kaisan ja Christofferin tyypillinen päivämatka pyörän selässä on noin 80-100 kilometriä.

Maailma rakastaa seikkailijoita

Jokainen perusterve ihminen pystyy Lekan mielestä tekemään pyörämatkoja, kunhan ei tapata innostusta liian pitkillä päivämatkoilla tai vauhdilla. Lekan pariskunta pitää kunnostaa huolta lähinnä kuntosalilla, kävelemällä ja joogaamalla.

– Olosuhteet vaikuttavat todella paljon siihen, kuinka paljon päivän aikana voi taittaa matkaa. Esimerkiksi Islannissa vastatuuli oli kuin seinä, joka vaikutti siihen, ettemme pystyneet pyöräilemään sinä päivänä kuin 40 kilometriä.

Välillä tie heittää eteen ongelmia: tulee työmaa, tai pyörää täytyy taluttaa vuoristotietä pitkin. Soratiet vaikeuttavat vauhdinpitoa, iso asfalttitie osoittautuukin kinttupoluksi, tai matkanteko tyssää moottoritiehen. Kaikkeen täytyy varautua ja pitää uskaltaa improvisoida. Se onkin Lekan mielestä yksi matkanteon suola. Ikinä et voi tietää mihin päädyt. Juuri silloin, kun kaikki suunnitelmat menevät uusiksi, voi seuraavan tien päästä löytyä maailman sydämellisin ihminen tai hyvä lounaspaikka.

– Välillä tuntuu, että tie järjestää eteemme jekkuja.

Tästä hyvä esimerkki oli, kun Lekan pariskunta oli kavereidensa kanssa pyörämatkalla Muurmanskissa. Yhden pyörä hajosi todella pahasti. He olivat keskellä ei mitään.

– Saimme lopulta kyydin rekalta seuraavan hotellille, jossa ajattelimme olla yön ja miettiä, mitä pyörälle voisi tehdä. Lopulta kävi ilmi, että samassa hotellissa oli turistiryhmä, jota veti paikallinen taksikuski. Tämän poika oli huippumaantiepyöräilijä, jonka ystävä oli puolestaan pyörämekaanikko. Taksikuski ajoi ystävämme ja rikkinäisen pyörän vielä samaisena iltana naapurikaupunkiin. Aamulla pyörä oli kunnossa ja raha ei vaihtanut omistajaansa. Eihän näin vain tapahdu, että täysin mahdoton tilanne kääntyy parhain päin, Leka ihmettelee.

Pohjois-Amerikka, pyöräily, Kaisa Leka

Pohjois-Amerikassa pariskunta myös telttaili.

Kaisa ja Christoffer Lekan pyörämatkat:

2007 Porvoo–Mehamn, 1700 kilometriä

2008 Porvoo–Nizza, 3000 kilometriä

2010 Islannin ympäri, tie numero 1, 1400 kilometriä

2011 Porvoo–Murmansk, 2200 kilometriä

2012 Porvoo–Odessa, 3300 kilometriä

2012 Costa Rica coast to coast, 700 kilometriä

2013 Vienan Karjala, 500 kilometriä

2013 Puola–Saksa–Tanska–Ruotsi -kierros, 2500 kilometriä

2014 Japani, 2000 kilometriä

2015 Pohjoismaat-kierros, Ruotsi–Tanska–Islanti–Färsaaret–Norja–Ruotsi–Ahvenanmaa, 2400 kilometriä

2016 USA, coast to coast, 6300 kilometriä

2017 Kemi–Kiiruna–Lofootit–Tromssa–Kemijärvi–Rovaniemi, 2200 kilometriä

2018 Marokko, Tizi n'Test, 300 kilometriä

2018 Porvoo–Tallinna–Riika–Tukholma–Porvoo, 600 kilometriä

Kaisa Leka, pyöräily

Lekan seuraava pyörämatka on jo suunnitteilla.

Lue lisää
Puurakentamisessa on pula osaajista

Puurakentamisessa on pula osaajista

Puurakentamisen suuri kasvupotentiaali on kerrostaloissa, julkisessa rakentamisessa, korjausrakentamisessa ja infrarakentamisessa. Puun käytön yleistyminen kerrostaloissa edellyttää muun muassa...

Ilmastohuoli näkyy ruokainnovaatioissa

Ilmastohuoli näkyy ruokainnovaatioissa

Juustotytöt kehittivät hitiksi nousseen vegaanisen juuston, kun kaupan hyllyiltä ei löytynyt tarpeeksi hyvää tuotetta. Sosiaalinen media voi nostaa myös pienet elintarvikeyritykset nopeasti...

Startupista vauhtia isojen yritysten osaajille

Startupista vauhtia isojen yritysten osaajille

Löytyykö liiketoimintaan uutta kasvua, kun pannaan yhteen startup-yrittäjät ja suuryrityksien johtajat? Ainakin halu oppia toisiltaan on suuri.

Tuoreimmat

OP sosiaalisessa mediassa