Oxford on paljon muutakin kuin yliopistokaupunki

Juo cocktaileja entisessä kirkossa. Koe yliopiston akateeminen henki ja osallistu yleisöluennolle. Näe Winston Churchillin suvun kotipaikka, se on muuten yksi maan suurimpia rakennuksia. Kaupunki tarjoaa uteliaalle matkaajalle paljon muutakin kuin vain erinomaisia pubeja ja vanhan ajan henkeä.

Lifestyle
5.4.2018

Historian havinaa

Oxfordin yliopisto koostuu ympäri kaupunkia ripotelluista collegeista, joista lähes kaikkiin pääsee tutustumaan pientä pääsymaksua vastaan. Henrik VIII:n perustama ja Harry Potter -elokuvista tuttu Christ Church on yksi suurimmista, ja sen tiluksiin kuuluu upea viheralue. Rauhallisemmassa Worcesterissa voi kävellä pienen järven rantaa, ja Magdalenin Old Kitchen Bar -pubissa nauttia lounasta idyllisen Cherwell-joen penkalla.

Myös opintonsa taakse jättänyt voi nauttia Oxfordin akateemisesta hengestä osallistumalla yleisöluennoille. Toisinaan avautuu myös mahdollisuus kuunnella kuuluisuuksia Kofi Annanista Kanye Westiin. Tutustu tapahtumiin etukäteen ja varaa paikka Oxfordin yliopiston sivuilla. Jos erityisalaasi ovat talous ja bisnes, siirry suoraan Saïd Business Schoolin sivuille.

Tee päiväretki Woodstockin kylässä sijaitsevaan vaikuttavaan Bleinheimin palatsiin, joka on Winston Churchillin suvun kotipaikka ja yksi maan suurimmista rakennuksista. Palatsin lisäksi kannattaa kiertää myös sen jättimäisiä tiluksia, joihin kuuluu niin ruusutarha ja laiduntavia lampaita kuin metsäinen järvenrantakin. Paikallisbussilla pääset Blenheimiin alle puolessa tunnissa - tai vuokraa kaupungista pyörä ja aja kanavia pitkin.

Pubielämää

Oxfordissa pubeissa kannattaa pistäytyä paikallisten oluiden ja siiderien perässä, mutta myös herkullisen ruoan vuoksi. Rickety Press (67 Cranham St) on gourmet-hampurilaisten ystävien paratiisi. Kirjallisuusfanit viihtyvät C. S. Lewisin ja J. R. R. Tolkienin kantapubissa (The Eagle and Child, 49 St. Giles). The Bear -pubi - joka on laskenut olutta jo vuodesta 1242 - laskee sitä edelleen, vaikka nykyinen rakennus onkin 1600-luvulta (6 Alfred St). Pidempien turistien kannattaa varoa päätään.

Oxfordin persoonallisin cocktail-paikka on ehdottomasti Freud (119 Walton Street), jossa juomat nautitaan vuodelta 1836 peräisin olevassa entisessä kirkossa. Jos kaipaat illalle jatkoa, kävele katua alas: Raoul's Bar & Liquor Storen (32 Walton St) drinkkilista on todella kattava, ja siellä järjestetään myös maistajaisia sekä cocktail-kursseja.

Vehreä Oxford

Kaupungin keskustassa on paljon suuria puistoja, ja sitä ympäröi kaunis englantilainen maalaismaisema. Vuokraa tunniksi klassinen punt-vene tai polkuvene ja seikkaile Oxfordin rauhallisesti virtaavissa joissa ja kanavissa. Jaloittelua kaipaava suuntaa Port Meadow'n niitylle, ja näkee matkalla niin lehmiä ja hevosia, kuin joella harjoittelevia yliopistojoukkueiden soutajiakin.

Yksi kaupungin erikoisimmista nähtävyyksistä on keskellä asuinaluetta sijaitseva tunnelmallinen pieni St Sepulchren hautausmaa (Walton St). Vuonna 1848 perustettu hautausmaa poistettiin käytöstä jo toisen maailmansodan jälkeen. Istahda hetkeksi penkille ja tähyile puissa vilistäviä oravia.

Punt-vene

Klassinen punt-vene Oxfordin joella.

Herkkuja kulttuurin ystävälle

Oxford University Pressin kirjakaupan (116-117 High St) lisäksi Blackwell's-kirjakauppa (50 Broad St) on yksi maan kattavimmista. Viereisessä talossa palvelee levyihin ja nuotteihin erikoistunut Blackwell's Music. Kadun toisella puolella on Oxfordin yliopiston kirjasto Bodleian.

Vuonna 1683 avatun maailman vanhimman yliopistomuseon, Ashmoleanin (Beaumont St), kokoelmissa on runsaasti antiikin esineistöä ja vanhaa maalaustaidetta. Luonnonhistoriallinen museo (Parks Rd) tekee vaikutuksen satojen tuhansien esineiden kokoelman lisäksi valtavilla dinosaurusten ja valaiden luurangoilla.

Sulaudu paikallisten joukkoon ja käy elokuvissa pienessä Phoenix Picturehouse -korttelikinossa (57 Walton St), jossa pyörii joka sunnuntai vanhoja klassikoita. Rakennuksen ensimmäinen elokuvateatteri avautui jo vuonna 1913, ja se on avainroolissa myös yhdessä Komisario Morse -tarinassa.

Lue lisää
Luontoa videolinkin päässä

Luontoa videolinkin päässä

Suomen metsiin saapuu nyt yhä enemmän matkailijoita, jotka kaipaavat uudenlaisia palveluita luonnon kokemisen tueksi. Lappilainen Riitta Raekallio-Wunderink lähettää perhemetsästään videokuvaa...

Tilimalli ohjaisi tulonsiirrot niitä eniten tarvitseville

Tilimalli ohjaisi tulonsiirrot niitä eniten tarvitseville

Sosiaaliturvan uusi tilimalli kohdistaisi tulonsiirrot nykyistä selkeämmin ihmisille, jotka ovat pienituloisia koko elinkaaren tulojen perusteella. Malli vähentäisi julkisia menoja ilman tuloerojen...

Puhdasta ilmaa, kiitos - Eurooppalaiset vaativat ratkaisua ilmansaasteisiin

Puhdasta ilmaa, kiitos - Eurooppalaiset vaativat ratkaisua ilmansaasteisiin

Autojen päästöskandaalit ja kasvava tieteellinen todistusaineisto ilmansaasteiden luultua vakavimmista vaikutuksista ovat saaneet ihmisten mitan täyttymään ympäri Euroopan. Sekä kaupungeissa että...

Tuoreimmat

OP sosiaalisessa mediassa