6 syytä lähteä Minskiin

Valko-Venäjältä kuuluu lähinnä poliittisen järjestelmän kipukohtia käsitteleviä uutisia. Se ei kerro maasta kaikkea. Pääkaupunki Minsk on matkailijalle ystävällinen ja yllättävä kokemus.

Lifestyle
4.12.2017

Minskissä on käynnistynyt vastaava kehityskulku, joka on jo muuttanut monet entis¬ten neuvostotasavaltojen pääkaupungit, kuten Tallinnan ja Riian, kiinnostaviksi matkailu¬kohteiksi.

Ensimmäiset kahvilat ilmestyivät Minskiin muutamia vuosia sitten. Nyt keskustassa on jo vilkas baarialue.

Kaupungissa on paljon tyhjilleen jääneitä teollisuustiloja, joita otetaan nyt laajasti uuteen käyttöön. Taidegallerioita, työtiloja ja erilaisia tapahtuma¬tiloja syntyy juuri nyt kaikkialle kaupunkiin.

Vaurastuva keskiluokka ja erityisesti kukoistavan IT-alan nuoret työntekijät tuovat uusiin tiloihin eloa ja kysyntää. Lisäksi ulkomaisten matkailijoiden määrä Minskissä kasvaa kohisten.

1. Minsk on lähellä

Kuka nyt nauttisi pitkistä lentomatkoista? Vain tunti ja vartti koneessa, niin olet perillä. Valkovenäläinen Bellavia-lentoyhtiö vie Helsingistä suoraan Minskiin. Lennolla tarjotaan muhkeita kolmioleipiä. Liput saa reippaasti alle kahdella sadalla eurolla.

2. Saat tuntuman neuvostoarkkitehtuuriin

Minsk tuhoutui toisessa maailmansodassa pahoin ja se jälleenrakennettiin 1940- ja 50-luvuilla. Stalinin aika näkyy. Kaupungissa on runsaasti neuvostoarkkitehtuuria, laajoja aukioita, leveitä väyliä, mutta monen keskustakorttelin rokokoomainen keveys yllättää.

Minskin ilmettä pehmentävät myös upea jokilaakso, lukuisat puistot ja vanhat kirkot. Uuden arkkitehtuurin häkellyttävin luomus on pallonmuotoinen, yli sata metriä korkea kansalliskirjasto.

3. Ruoka, ruoka, ruoka

Hapankaalit, kurkut, valkosipulit. Minsk on hapatetuista herkuista pitävän unelma. Niiden rinnalle on pääasiassa tarjolla lihaa sekä perunaa. Perunalettuset eli drainikit ovat paikallinen spesialiteetti. Kokeile niitä esimerkiksi smetanan kanssa. Varsinainen kasvissyöjien paratiisi maa ei ole. Makujen tarjontaan voi tutustua esimerkiksi Svislatsjoen rinteiden ravintolatiheikössä.

4. Niin halpa, että heikottaa

Minsk on käsittämättömän edullinen – ainakin suomalaisen mittapuun mukaan. Joissakin paikoissa lounas irtoaa muutamalla eurolla, oluttuopin saa yhdellä eurolla. Julkiset liikennevälineet ja kulttuuritarjonta ovat puoli-ilmaisia.

5. Supersiisti

Missään ei näy kulkukoiria, kerjäläisiä tai roskia. Tien varressa ei lepata edes yksinäistä paperinpalaa tai muovipussia. Mitä ihmettä? Ihmisten päähän on näköjään taottu se, että ympäristöä ei saa roskata.

6. Vältät turistimassat

Jo vuonna 1067 perustettu Minsk ei ole monen muun vanhan pää¬kaupungin tavoin matkailijoiden ylikansoittama. Se antaa mukavaa väljyyttä liikkumisen. Eikä valtion taidemuseossa tarvitse jonottaa nähdäkseen maassa syntyneen Marc Chagallin näyttelyn.

Jos aikaa jää, nappaa pikkubussi ja köröttele Vitebskiin (valkovenäläisittäin Vitsebsk), sillä se on Chagallin kotikaupunki. Tiet ovat kaikkialla varsin hyväkuntoisia, moottoritiet tip top. Vitebskistä löytyy taiteilijan vanha tiilestä rakennettu kotitalo sekä pikkuruinen museo. Chagallin maalauksista tuttuja puutaloalueita on yhä jäljellä. Väinäjoen risteily avarine näkymineen viilentää mukavasti kuumalla ilmalla.

Lue lisää
Vastuullisuus siirtyy lakipykäliksi - yritysvastuun itsesääntelyn aika on ohi

Vastuullisuus siirtyy lakipykäliksi - yritysvastuun itsesääntelyn aika on ohi

Yritysvastuun sääntelyä suunnitellaan nyt sekä Suomessa että maailmalla. Tavoitteena on saada kaikki yritykset samalle viivalle, mutta globaalisti toimivia yrityksiä kehitys huolestuttaa.

Puhdas pallo kaikille - Näin Eurooppa irtautuu päästöistä vuoteen 2050 mennessä

Puhdas pallo kaikille - Näin Eurooppa irtautuu päästöistä vuoteen 2050 mennessä

Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen on ihmiskunnan kohtalonkysymys. EU-komission uusi strategia näyttää, kuinka Euroopasta saadaan ilmastoneutraali. Se vaatii järeitä toimia, paljon rahaa ja...

Tekoja säälin sijasta

Tekoja säälin sijasta

Sosiaalisen median aikakaudella kehitysjärjestöjen varainhankintakampanjoiden pitää herättää vahva tunnereaktio sekunneissa. Yhä useammat järjestöt kuitenkin miettivät, kuinka esittää inhimillinen...

Tuoreimmat

OP sosiaalisessa mediassa