6 syytä lähteä Minskiin

Valko-Venäjältä kuuluu lähinnä poliittisen järjestelmän kipukohtia käsitteleviä uutisia. Se ei kerro maasta kaikkea. Pääkaupunki Minsk on matkailijalle ystävällinen ja yllättävä kokemus.

Lifestyle
4.12.2017

Minskissä on käynnistynyt vastaava kehityskulku, joka on jo muuttanut monet entis¬ten neuvostotasavaltojen pääkaupungit, kuten Tallinnan ja Riian, kiinnostaviksi matkailu¬kohteiksi.

Ensimmäiset kahvilat ilmestyivät Minskiin muutamia vuosia sitten. Nyt keskustassa on jo vilkas baarialue.

Kaupungissa on paljon tyhjilleen jääneitä teollisuustiloja, joita otetaan nyt laajasti uuteen käyttöön. Taidegallerioita, työtiloja ja erilaisia tapahtuma¬tiloja syntyy juuri nyt kaikkialle kaupunkiin.

Vaurastuva keskiluokka ja erityisesti kukoistavan IT-alan nuoret työntekijät tuovat uusiin tiloihin eloa ja kysyntää. Lisäksi ulkomaisten matkailijoiden määrä Minskissä kasvaa kohisten.

1. Minsk on lähellä

Kuka nyt nauttisi pitkistä lentomatkoista? Vain tunti ja vartti koneessa, niin olet perillä. Valkovenäläinen Bellavia-lentoyhtiö vie Helsingistä suoraan Minskiin. Lennolla tarjotaan muhkeita kolmioleipiä. Liput saa reippaasti alle kahdella sadalla eurolla.

2. Saat tuntuman neuvostoarkkitehtuuriin

Minsk tuhoutui toisessa maailmansodassa pahoin ja se jälleenrakennettiin 1940- ja 50-luvuilla. Stalinin aika näkyy. Kaupungissa on runsaasti neuvostoarkkitehtuuria, laajoja aukioita, leveitä väyliä, mutta monen keskustakorttelin rokokoomainen keveys yllättää.

Minskin ilmettä pehmentävät myös upea jokilaakso, lukuisat puistot ja vanhat kirkot. Uuden arkkitehtuurin häkellyttävin luomus on pallonmuotoinen, yli sata metriä korkea kansalliskirjasto.

3. Ruoka, ruoka, ruoka

Hapankaalit, kurkut, valkosipulit. Minsk on hapatetuista herkuista pitävän unelma. Niiden rinnalle on pääasiassa tarjolla lihaa sekä perunaa. Perunalettuset eli drainikit ovat paikallinen spesialiteetti. Kokeile niitä esimerkiksi smetanan kanssa. Varsinainen kasvissyöjien paratiisi maa ei ole. Makujen tarjontaan voi tutustua esimerkiksi Svislatsjoen rinteiden ravintolatiheikössä.

4. Niin halpa, että heikottaa

Minsk on käsittämättömän edullinen – ainakin suomalaisen mittapuun mukaan. Joissakin paikoissa lounas irtoaa muutamalla eurolla, oluttuopin saa yhdellä eurolla. Julkiset liikennevälineet ja kulttuuritarjonta ovat puoli-ilmaisia.

5. Supersiisti

Missään ei näy kulkukoiria, kerjäläisiä tai roskia. Tien varressa ei lepata edes yksinäistä paperinpalaa tai muovipussia. Mitä ihmettä? Ihmisten päähän on näköjään taottu se, että ympäristöä ei saa roskata.

6. Vältät turistimassat

Jo vuonna 1067 perustettu Minsk ei ole monen muun vanhan pää¬kaupungin tavoin matkailijoiden ylikansoittama. Se antaa mukavaa väljyyttä liikkumisen. Eikä valtion taidemuseossa tarvitse jonottaa nähdäkseen maassa syntyneen Marc Chagallin näyttelyn.

Jos aikaa jää, nappaa pikkubussi ja köröttele Vitebskiin (valkovenäläisittäin Vitsebsk), sillä se on Chagallin kotikaupunki. Tiet ovat kaikkialla varsin hyväkuntoisia, moottoritiet tip top. Vitebskistä löytyy taiteilijan vanha tiilestä rakennettu kotitalo sekä pikkuruinen museo. Chagallin maalauksista tuttuja puutaloalueita on yhä jäljellä. Väinäjoen risteily avarine näkymineen viilentää mukavasti kuumalla ilmalla.

Lue lisää
Luontoa videolinkin päässä

Luontoa videolinkin päässä

Suomen metsiin saapuu nyt yhä enemmän matkailijoita, jotka kaipaavat uudenlaisia palveluita luonnon kokemisen tueksi. Lappilainen Riitta Raekallio-Wunderink lähettää perhemetsästään videokuvaa...

Tilimalli ohjaisi tulonsiirrot niitä eniten tarvitseville

Tilimalli ohjaisi tulonsiirrot niitä eniten tarvitseville

Sosiaaliturvan uusi tilimalli kohdistaisi tulonsiirrot nykyistä selkeämmin ihmisille, jotka ovat pienituloisia koko elinkaaren tulojen perusteella. Malli vähentäisi julkisia menoja ilman tuloerojen...

Puhdasta ilmaa, kiitos - Eurooppalaiset vaativat ratkaisua ilmansaasteisiin

Puhdasta ilmaa, kiitos - Eurooppalaiset vaativat ratkaisua ilmansaasteisiin

Autojen päästöskandaalit ja kasvava tieteellinen todistusaineisto ilmansaasteiden luultua vakavimmista vaikutuksista ovat saaneet ihmisten mitan täyttymään ympäri Euroopan. Sekä kaupungeissa että...

Tuoreimmat

OP sosiaalisessa mediassa