Pistävä tuoksu pihapiirin perimmäisessä nurkassa oli takavuosina varma merkki ”hotelli helpotuksen” sijainnista.

Tänä päivänä mökkivessassa ei enää tarvitse nyrpistää nenäänsä, eikä tarpeistakaan ole pakko suoriutua mahdollisimman nopeasti, sillä kompostoivat kuivakäymälät ovat parhaimmillaan täysin hajuttomia. Tyhjennys sujuu sivistyneesti, sillä lopputuotteena on joskus vain muutama lapiollinen kompostin raaka-ainetta tai pieni möhkäle pakastejätettä.

Mutta kuinka lähteä liikkeelle ja millaisia asioita perinteisen ulkohuussin modernisoinnissa kannattaa huomioida? Päätimme kysyä asiaa Suomen ympäristökeskuksen suunnitteluinsinööriltä ja myös Käymäläseura Huussi ry:n hallitukseen kuuluvalta Johanna Kalliolta.

Kompostoiva kuivakäymälä on kätevä vaihtoehto

Ensimmäinen askel on kartoittaa mökkivessan todellinen käyttötarve ja käyttäjämäärä. Jos mökillä ollaan lähinnä kesäaikaan, enimmäkseen oman perheen kesken ja harvoin useampaa viikkoa yhteen menoon, on riittävän isosäiliöinen kompostoiva kuivakäymälä hyvä ja kohtuuhintainen perusvaihtoehto.

Sen saa varsin vähällä vaivalla sovitetuksi myös vanhaan käyttökelpoiseen huussirakennukseen.

– Hajuttomuus verrattuna perinteiseen avosäiliöön tulee rakenteesta. Kompostoivassa kuivakäymälässä istuin ja astia ovat yksi kokonaisuus, josta johdetaan suora ilmanvaihtoputki esimerkiksi huussin katolle tai ulkoseinään, Johanna Kallio selvittää.

Mallitarjontaa ja hintahaarukkaa löytyy muutamasta satasesta tuhannen euron tuntumaan. Sopivaa vaihtoehtoa valittaessa kannattaa miettiä myös tyhjentämistä sekä virtsan erottelumahdollisuutta. Jos koko huussirakennus kaipaa uusimista, kompostoivan kuivakäymälän voi hankkia yhtenä valmiina pakettina.

Sähkövessa sopii saman katon alle

Kuivakäymälöitä löytyy myös sähkökäyttöisinä. Tällä tekniikalla jätteet poltetaan joko tuhkaksi tai pakastetaan kimpaleiksi. Molemmissa tapauksissa lopputuote on hajutonta ja helposti käsiteltävää. Tyhjennysväli on pienen säiliön vuoksi selvästi perinteistä kuivakäymälää tiheämpi.

Kallion mukaan sähkötoiminen kuivakäymälä kannattaa sijoittaa mökin lisäsiipeen tai vaikkapa saunarakennuksen yhteyteen, jos sinne tulee sähköä. Nopeasti suosiotaan kasvattanut ”sähkövessa” on varteenotettava vaihtoehto myös perinteiselle mummonmökille. Pakastavan käymälän voi tuoda jopa asuintiloihin.

– Tuhkaavan mallin WC-istuinta ei sen sijaan kannata tuoda asuintilojen yhteyteen eikä esimerkiksi eteiseen, sillä ilmanvaihtoputkesta ja pienestä tuulettimesta huolimatta vessasta tulee hieman hajua. Ja tietysti pitää aina huomioida myös sähkökatkot. Silloin ei vessakaan toimi, Kallio muistuttaa.

Sähkö- tai akkukäyttöisten kuivakäymälöiden hinnat lähtevät liikkeelle vajaasta tuhannesta eurosta ja valinnanvaraa riittää myös monin verroin kalliimpiin malleihin.

Vesivessa voi vaatia isot investoinnit

Moni mökillä enemmän aikaa viettävä voi miettiä myös perinteisen vesivessan hankintaa. Kuivakäymälöitä moninkertaisesti kalliimpaa ja mittavampaa investointipäätöstä miettivän kannattaa ensin olla yhteyksissä mökkikunnan rakennusvalvontaan ja selvittää paikalliset jätevesimääräykset.

Jos tontille on rakennettava kiinteistökohtainen jätevesien käsittelyjärjestelmä tai umpisäiliö, kannattaa samalla miettiä myös muun jäteveden käsittelyä esimerkiksi keittiötiloista.

WC-istuimeksi Kallio valitsisi painetta hyödyntävän ns. laivamallin, joka huuhtoutuu muutamalla desilitralla.

– Vesivessan kohdalla on tietysti huolehdittava, etteivät vesijohdot jäädy talvipakkasilla. Sähkökatko puolestaan pysäyttää vesipumpun, mikä sekin estää vessan käytön. Perinteinen ulkohuussi voikin olla ihan järkevää säästää hätävarana jossain päin tonttia, Kallio neuvoo.

Asiantuntija pitää vesivessaa jo hieman vanhanaikaisena ratkaisuna, sillä kuivakäymälät kehittyvät kysynnän ja yleisen ympäristötietoisuuden kasvaessa kiihtyvää vauhtia. Samalla niistä on tullut varteenotettava vaihtoehto ympärivuotiseen käyttöön etenkin haja-asutusalueilla.

– Verkkokaupoissa ja alan erikoisliikkeissä tarjontaa on jo varsin runsaasti, perinteisissä rautakaupoissa sen sijaan niukemmin. Vertailu kuitenkin kannattaa, ja myös mökkivessa kannattaa hankkia omiin tarpeisiin sopivaksi.

Lisätietoa ja neuvontaa kesämökkien ja vapaa-ajan asuntojen kuivakäymälöistä tarjoaa Käymäläseura Huussi ry, http://www.huussi.net/.