Oma asunto on ollut myynnissä jo pitkään, eikä kauppoja kuulu. Onko tilanne tuttu?

Ei ole olemassa aikarajaa sille, milloin kodin myynnissä pitäisi alkaa pohtia uusia vaihtoehtoja. Keskustayksiön myyminen Helsingissä on eri asia kuin omakotitalon myyminen Iisalmessa. Olennaista on tietää, että kun oman asunnon myyminen alkaa painaa, kauppoja voi edistää monella tapaa.

Tärkeintä on hinta

Oman kodin myyntihinta pitää saada oikealle tasolle heti asunnon mennessä myyntiin. Jos hinnalla ei päästä lähellekään kauppoja, sitä on hyvä arvioida uudelleen yhdessä kiinteistönvälittäjän kanssa.

Välittäjä on asuntomarkkinoiden asiantuntija. Ammattitaitoinen välittäjä ei lupaa liikoja, eikä perusta hinta-arviotaan alueen muihin myymättömiin kohteisiin. Välittäjän on perehdyttävä alueella toteutuneisiin kauppoihin ja juuri kyseiseen kohteeseen, esimerkiksi taloyhtiön kuntoon.

Myyjän kannattaa kuunnella välittäjää, mutta hänen hintaehdotukseensa ei tarvitse tyytyä ilman perusteluita. Jos välittäjä lupaa muita vastaavia kohteita kovemman hinnan, myyjän on syytä olla varovainen.

Asunnon myymiselle on merkittävästi paremmat edellytykset silloin, kun hinta on kohdallaan. Ylihinnoittelu voi karkottaa sen ainoan ostajan, joka omalle kodille voisi löytyä esimerkiksi muuttotappioalueella.

Myös pienillä asioilla on merkitystä

Aivan kuten hinta, myös myynti-ilmoituksen kuvat ja tekstit pitää saada kohdalleen alusta asti. Jos näin ei myyjän mielestä ole, niiden muuttamisesta kannattaa keskustella välittäjän kanssa.

Kuvien pitää olla laadukkaita ja näyttää asunnon parhaimmat puolet potentiaalisimpien ostajien kannalta. Tekstin pitää kertoa kohteesta tarkasti ja saada samalla ostajat innostumaan.

Myös stailaus eli asunnon sisustuksen muuttaminen ostajien houkuttelemiseksi on hyvä tehdä ennen asunnon myyntiä. Näin siksi, että kaikilla kohteilla on eniten katsojia myynnin ensimmäisinä päivinä, eikä stailauksella ole myöhemmin samanlaista merkitystä.

Yleensä asuntoa ei kannata remontoida kesken myynnin. On riski, että remontin jäljet näkyvät asunnossa vieraileville ja ostajat luulevat kohteessa olevan jotain vikaa. Tai saattaa olla, että remontin lopputulos ei miellytä kohteesta kiinnostuneita.

Asunnon selkeät viat on kuitenkin hyvä korjauttaa. Remontin tarvetta ja laajuutta kannattaa harkita tapauskohtaisesti yhdessä välittäjän kanssa.

Jos välittäjä on valittu oikein, vaihto ei kannata

Kiinteistönvälittäjän on tarjottava lisäarvoa oman kodin myynnille ja ostamiselle. Asunnon myymistä ei edistä se, että välittäjän välityspalkkio on mahdollisimman pieni ja hänen hinta-arvionsa kohteesta mahdollisimman suuri.

Välittäjän on perehdyttävä paitsi oikeaan hintatasoon ja kohteen kuntoon, myös siihen, missä sijaitsevat kaikki alueen palvelut. Myyjän kannattaa arvioida, onko välittäjä oikeasti kiinnostunut auttamaan myös uuden asunnon etsimisessä.

Jos nämä asiat ovat kunnossa, asunnon myymistä ei välttämättä nopeuta se, että vaihtaa välittäjää.

Välittäjän työtä voi itse tarkastella joka viikko. Yksi parhaista tavoista tähän on käydä avointa keskustelua siitä, mitä asunnon myynnissä on tapahtunut.

Joskus myynti kannattaa keskeyttää

On tilanteita, joissa kohde on hyvä ottaa pois myynnistä. Näin kannattaa toimia esimerkiksi silloin, jos taloyhtiössä on tulossa valtavia muutoksia. Kukaan ostaja ei halua hankkia kohdetta, jossa suunnitellaan esimerkiksi peruskorjausta, mutta vielä ei tiedetä tarkkaan minkälaista ja millä hinnalla.

Myynnin lopettamisesta kannattaa keskustella yhdessä oman välittäjän kanssa.

Pidä asenne positiivisena

Vaikka asunnonvaihto on vakava asia ja se voi herättää huolta, muista, että kyse on myös iloisesta tapahtumasta. Oman kodin myymistä ei kannata pelätä. Siihen kannattaa suhtautua iloisesti ja realistisesti.

Jokainen koti on Suomessa mennyt kaupaksi. Tilanne asuntomarkkinoilla ei ole niin huono kuin otsikot antavat ymmärtää.

Asiantuntijana OP Kodin kiinteistövälitysjohtaja Max Meder.

Kaipaatko apua asunnon myynnissä? OP Koti auttaa asunnon myynnissä ja vaihtamisessa.