Asuntojen hinnat laskevat – alkavatko asunnonostajan juhlavuodet?

Asuntojen hintojen kehitys eriytyy, eli osassa Suomea asuntojen hinnat ovat jo kääntyneet laskuun. Onko asuntojen hintojen lasku ostajalle pelkästään hyvä asia?

OP:n ekonomistit ennustavat vuoden ensimmäisessä asuntomarkkinakatsauksessaan, että asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna 0-1 prosenttia. Osassa maata hinnat kuitenkin reaalisesti laskevat. On siis kuntia, joissa asunnoista ei saa enää myytäessä välttämättä samaa hintaa, jolla asunnon on aikanaan ostanut.

Suomalaisille omistusasunto on usein elämän suurin sijoitus, ja meillä on totuttu ajattelemaan, että asuntojen hinnat nousevat aina. Mitä markkinoilla oikein on tapahtunut, ekonomisti Joona Widgrén.

– Asuntojen hinnat kehittyivät alueellisesti pitkään hyvin samankaltaisesti, kunnes vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen kehitys muuttui. Hinnat alkoivat eriytyä, eli joillakin paikoin hinnat kääntyivät laskuun, toisaalla niiden nousu jatkui. Vain muutamassa maakunnassa hintojen nousu on ylittänyt inflaation, Widgrén aloittaa.

Kaupunkiseuduilla ja erityisesti kaupunkien keskustoissa hinnat ovat joko pysyneet hyvin vakaina tai jopa nousseet. Monin paikoin keskustojen ja kaupunkien ulkopuolella asuntojen hinnat kuitenkin ovat kääntyneet laskuun.

– Kaupunkiasunnoista ovat kiinnostuneita niin omaa asuntoaan ostavat kuin sijoittajaostajatkin. Sijoittajakysyntä on kohdistunut etenkin pienempiin asuntoihin, mikä näkyy kasvukeskusten yksiöiden hintojen kohoamisena. Eli hinnat eivät eriydy ainoastaan kuntien välillä tai kuntien sisällä, vaan myös eri kokoisten asuntojen hinnat eriytyvät toisistaan.

Asuntomarkkinoilla ostaja on usein myös myyjä

Normaalisti ostajalla koittavat kissanpäivät, kun hänen haluamansa tuotteen tai palvelun hinnat laskevat. Asuntojen kohdalla tilanne ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sanoo ekonomisti Widgrén.

– Asuntomarkkinoilla ostaja on usein myös myyjä. Mikäli ostaja on samoilla markkinoilla myös myyjänä, on oletettavaa, että myös sen asunnon hinta on laskenut, jota hän myy.

Ellei myyjä saa omasta asunnostaan haluamaansa hintaa, hän ei välttämättä ole enää kiinnostunut ostamaankaan asuntoa markkinoilta. Samalla hintojen lasku saattaa jäädä askarruttamaan.

Asuntoa ostamassa oleva voi miettiä, että jos hinnat laskevat nyt, onko syytä olettaa, että lasku loppuu tulevaisuudessa? Vai käykö niin, että nyt halvalta tuntuva asunto onkin parin vuoden päästä taas puolet halvempi, Widgrén sanoo.

Tässä tilanteessa monelle ratkaisu voi olla vuokralle muuttaminen.

Ehkä ainoat hintojen laskusta hyötyvät ostajat ovat ensiasunnon ostajat, sillä heidän kauppahaluihinsa aiemman asunnon arvo ei vaikuta. Myös ensiasunnon ostajia kuitenkin kiinnostaa asunnon arvon kehittyminen tulevaisuudessa.

Asunnolla on muutakin kuin taloudellista arvoa

Asuntojen arvojen muutoksista puhutaan tällä hetkellä paljon, ja keskustelu kodeista on keskittynyt paljolti asuntojen taloudellisen arvon määrittelyyn.

– Hieman ehkä liiankin pienelle huomiolle on jäänyt se, että asunnolla on kuitenkin aina käyttöarvoa. Perheen, joka asuu samassa asunnossa pitkään, ei käytännössä tarvitse miettiä asuntonsa markkina-arvoa. Toki sillä on vaikutuksia esimerkiksi silloin, jos asukas tarvitsee lainaa esimerkiksi remontteja varten, Widgrén muistuttaa.

Kaupungistumisen jatkuessa Suomen asuntomarkkinat muuttuvat. Siellä missä kysyntää riittää, hinnat jatkavat nousuaan, ellei asuntoja rakenneta huomattavasti lisää. Muuttotappioalueilla hintojen lasku voi jatkua. Kun suomalaisten varallisuudesta iso osa on sidottu asuntoihin, sillä on vaikutuksensa monen henkilökohtaiseen talouteen.

– Asuntojen arvon lasku vaikuttaa varallisuuteen. Jos kaikki säästöt ovat kiinni asunnossa, on arvon lasku tietenkin surullista, esimerkiksi eläkepäiviä varten ajatellut asunnon myynnistä saatavat rahat ovatkin kadonneet. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos talo tai asunto on tarkoitus pitää erittäin pitkään, jopa koko elämän, ei sen käyttöarvo muutu mitenkään hintojen muuttuessa Widgrén sanoo.

OP sosiaalisessa mediassa