Kuinka suurella osalla kuukausipalkasta kannattaa lyhentää asuntolainaa? Katso kolme laskelmaa

Kuukausittaisen lyhennyksen määrä on sopiva, kun elämiseen ja säästöön jää riittävästi rahaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että lainan hoitoon ei menisi kolmannesta enempää omista säännöllisistä nettotuloista.

– Hyvä lainamäärä on sellainen, että siitä selviytymistä ei tarvitse arjessa erikseen miettiä tai pohtia. Lainan määrä ei saa olla niin tiukka, että se estää tai rajoittaa muuta elämää. Pitää olla varaa harrastaa, lomailla ja tehdä muita mukavia asioita, pohtii asiantuntijapäällikkö Hanna Salmijärvi OP Helsingistä.

Lainanhoitomenojen lisäksi muut asumismenot, kuten vastike, sähkö ja vesi, vievät myös tietyn kiinteän osan kuukausittaisista nettotuloista. Sopivan kuukausierän määrää laskettaessa pankki huomioi myös muut säännölliset kulut, kuten ruokakulut, harrastusmaksut, vakuutukset ja päiväkotimaksut.

Miksi budjettiin kannattaa jättää pelivaraa?

Hanna Salmijärven mukaan lainanlyhennyksen tulee olla sen suuruinen, että rahaa on varaa laittaa myös säästöön. Säästöjä tarvitaan sekä unelmien toteuttamiseen että mahdollisten yllätysten varalle.

– Voi jopa ajatella niin, että jos lainanmaksun jälkeen ei jää yhtään laitettavaksi säästöön, on lainalyhennyksen määrä vedetty liian tiukalle tai lainamäärä on hiukan liian suuri.

Lisäksi kannattaa varautua korkojen nousuun – joko säästöillä tai esimerkiksi korkosuojauksella. Pankki käy jokaisen lainanhakijan kanssa keskustelun siitä, mitä tapahtuu lainan kuukausierälle, jos korot nousevat kuuteen prosenttiin.

– Kuusi prosenttia ei ole realistinen koron määrä ihan lähivuosina, mutta pari-kolme prosenttia voi olla. Lainanottajan on tärkeä miettiä, mikä on se kipuraja jonka yli ei halua maksaa korkoa. Korkosuojathan antavat tähän vakuutuksenkaltaisen ratkaisun, eikä korkojen nousua tarvitse sitten murehtia.

Lainanottohetkellä ostetaan asuntoa, mutta ostos muuttuu nopeasti kodiksi. Kodista luopuminen on paljon isompi juttu, jos siihen joutuu yllättäen. Salmijärvi kehottaakin jokaista pohtimaan, mikä on oman talouden suurin riski – mikä on se yllättävä tekijä, joka voi tuoda haasteita lainan takaisinmaksuun.

– Usein nämä ovat elämän muutostilanteita: työttömyys, avioero, vakava sairastuminen tai puolison menehtyminen. Moneen näistä tilanteista on mahdollista saada lisäturvaa pankin tuotteiden avulla. Pelkän lainan lisäksi asiakkaan talouden kokonaistilanne on tärkeää käydä läpi.

Tiukassa tilanteessa ota ajoissa yhteyttä pankkiisi

– Asiakkaan kannattaa lähestyä pankkia ajoissa, jos huomaa että lainanhoitokustannukset tuntuvat liian suurilta omaan elämäntilanteeseen nähden, neuvoo Hanna Salmijärvi.

Taloutta voi tarvittaessa tasapainottaa muun muassa lainalle tehtävien maksujärjestelyiden avulla. Esimerkiksi jos jää hoitovapaalle lapsen kanssa, voi lyhennysvapaa auttaa hetkellisesti pienentyneiden tulojen kanssa pärjäämisessä.

Kolme esimerkkilaskelmaa:

Laske itsellesi sopiva laina lainalaskurilla.

Lue myös: Haetko ensimmäistä asuntolainaa? Opettele nämä termit ennen neuvotteluja

Laskelmat ovat viitteellisiä. Lainan lyhennys on laskettu nykykorkotasolla (1/2018). Lainan määrä on laskettu olettaen, ettei taloudessa ole muita velkoja.

Tuoreimmat
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizza oli ensimmäinen laadukkaan pikaruuan eli fast casual -alan yritys, joka listautui Helsingin pörssiin. Toimitusjohtaja ja pankin edustaja kertovat, miten listautumisprosessi sujui.
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Finanssiala on ollut viime ajat voimakkaan muutoksen kourissa. Digitalisaatio, lisääntynyt sääntely ja uudet palveluntarjoajat ovat muuttaneet toimialaa voimakkaasti. Useiden asiantuntija-arvioiden...
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Jos haluat haistella pääsiäisenä kevättuulia jossain muualla kuin kotimaassa, kannattaa toimia nopeasti. Näihin kohteisiin saat vielä kohtuuhintaiset lennot ja majoituksen kuumimpaan sesonkiaikaan.
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Vielä voi nauttia lumisista päivistä, sillä pakkanen paukkuu yhä lähipäivinä.

OP sosiaalisessa mediassa