Asuntomarkkinoiden monet kasvot - mietitkö sinäkin, mistä asunto kannattaa ostaa?

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Ekonomistina OP Ryhmässä. Talousasiat ihmisten näkökulmasta ovat lähellä sydäntäni.

Jo vuosia Suomen asuntomarkkinoilla on nähty hintojen eriytymistä. Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat nousseet nopeammin kuin muualla Suomessa. Oheinen kuva on ainakin itselleni liimautunut verkkokalvolle, niin paljon sitä on Tilastokeskuksen sivulta ja lehtien palstoilta tullut tuijoteltua.

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Ekonomistina OP Ryhmässä. Talousasiat ihmisten näkökulmasta ovat lähellä sydäntäni.

Kuvan taakse kätkeytyy kuitenkin monivivahteisempi maailma. Hintojen eriytymistä tapahtuu monella rintamalla, ei pelkästään pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä. Suomesta löytyy pääkaupunkiseudun ulkopuolelta muitakin kaupunkeja, joissa osakeasuntojen hinnat ovat nousussa. Turussa, Tampereella, Porissa ja Vaasassa osakeasuntojen hinnat ovat keskimäärin nousseet sitten vuoden 2010. Omakotitalojen hintamuutoksissa ei sen sijaan ole tapahtunut merkittävää repeytymistä pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä, pääkaupunkiseudulla omakotitalojen hinnat ovat nousseet vain hieman muuta Suomea enemmän vuodesta 2010.

Kaupunkien sisälläkin erot hintakehityksessä ovat suuria. Esimerkiksi Helsingissä keskusta-alueen hinnat ovat nousseet selvästi kaupungin reuna-alueita enemmän vuodesta 2010 lähtien. Helsinki 4* -alueella hinnat ovat nousseet suurin piirtein saman verran kuin Lappeenrannan keskustassa tai vähemmän kuin Jyväskylän keskustassa. Suomesta löytyy myös monta kaupunkia, joissa hinnat ovat kokonaisuutena laskeneet, mutta tietyissä osissa kaupunkia (tyypillisesti keskusta-alueella) hinnat ovat nousset. Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta ja Oulu.

Koti vai sijoitus?

Keskustelupalstoilla pyörii usein kysymyksiä ja vastauksia siitä, mistä oma asunto kannattaa tai ei kannata ostaa. Kuten taloudellisiin kysymyksiin yleensäkin, tähänkään ei ole yksiselitteistä oikeaa vastausta. Asiaan vaikuttaa moni tekijä. Loppupeleissä ratkaisu tehdään omien asumistoiveiden ja taloudellisten tekijöiden ristipaineessa.

Oman kodin näkeminen puhtaasti sijoituskohteena on usein ongelmallista. Sijoittamiseen liittyy tietyt perussäännöt: sijoitukset kannattaa tehdä hajautetusti useampaan kohteeseen ja myös ajallinen hajautus on fiksua – eli ei sijoiteta kaikkia varoja yhdellä hetkellä. Oman kodin ostaminen harvan kohdalla täyttää nämä kriteerit; yleensä asuntoja omistetaan yksi (ja sekin velkarahalla hankittuna) ja myöskään ajallinen hajauttaminen ei onnistu. Omaan kotiin liittyvät tarpeet kumpuavat enemmän elämäntilanteesta kuin talouden suhdanteesta. Ja jossain on aina asuttava.

Omat asumistoiveet ovatkin isossa roolissa asuntoa ja asuinaluetta valittaessa – ja hyvä niin. Siinä kun yksi haluaa asua Helsingin ydinkeskustassa palveluiden äärellä, niin joku toinen nauttii pikkukaupungin verkkaisemmasta sykkeestä ja kolmas taas maaseudun rauhasta. City-urbaanin kannalta asuntojen kysyntänäkymät ovat valoisammat, mutta asunnot ovat kalliita. Maaseudun rauhaan halajavalle asuntojen hintojen eriytyminen voi tarjota hyviä mahdollisuuksia: esimerkiksi ns. kehyskunnista** saa nyt omakotitalon keskimäärin samaan hintaan kuin 2010. Mutta hänenkin kannattaa asumismieltymystensä lisäksi huomioida se, että asunnon myyminen voi olla työläämpää jos tarve vaihtaa kotia tulee.

Kaupungistuminen on megatrendi, joka muovaa asuntomarkkinoita nyt ja tulevaisuudessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kategorinen jako pääkaupunkiseutuun ja muuhun Suomeen antaisi kattavan kuvan asuntomarkkinoiden kehityksestä. Asuntomarkkinoilla -kuten myös ihmisten asumistoiveilla- on monet kasvot.

Tutustu OPn ekonomistien asuntomarkkinakatsaukseen.

*Alueeseen kuuluu Suomenlinna, Sörnäinen, Torpparinmäki, Pihlajamäki, Tapanila, Siltamäki, Puistola, Suurmetsä, Jakomäki, Roihuvuori, Santahamina, Roihupelto, Itäsalmi, Puotinharju, Puotila, Myllypuro, Marjaniemi Itäkeskus, Kontula, Vartioharju, Vuosaari, Mellunkylä, Aurinkolahti

**Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Riihimäki, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula ja Vihti

OP sosiaalisessa mediassa