Asuntomarkkinoiden monet kasvot - mietitkö sinäkin, mistä asunto kannattaa ostaa?

Jo vuosia Suomen asuntomarkkinoilla on nähty hintojen eriytymistä. Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat nousseet nopeammin kuin muualla Suomessa. Oheinen kuva on ainakin itselleni liimautunut verkkokalvolle, niin paljon sitä on Tilastokeskuksen sivulta ja lehtien palstoilta tullut tuijoteltua.

Kuvan taakse kätkeytyy kuitenkin monivivahteisempi maailma. Hintojen eriytymistä tapahtuu monella rintamalla, ei pelkästään pääkaupunkisedun ja muun Suomen välillä. Suomesta löytyy pääkaupunkiseudun ulkopuolelta muitakin kaupunkeja, joissa osakeasuntojen hinnat ovat nousussa. Turussa, Tampereella, Porissa ja Vaasassa osakeasuntojen hinnat ovat keskimäärin nousseet sitten vuoden 2010. Omakotitalojen hintamuutoksissa ei sen sijaan ole tapahtunut merkittävää repeytymistä pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä, pääkaupunkiseudulla omakotitalojen hinnat ovat nousseet vain hieman muuta Suomea enemmän vuodesta 2010.

Kaupunkien sisälläkin erot hintakehityksessä ovat suuria. Esimerkiksi Helsingissä keskusta-alueen hinnat ovat nousseet selvästi kaupungin reuna-alueita enemmän vuodesta 2010 lähtien. Helsinki 4* -alueella hinnat ovat nousseet suurin piirtein saman verran kuin Lappeenrannan keskustassa tai vähemmän kuin Jyväskylän keskustassa. Suomesta löytyy myös monta kaupunkia, joissa hinnat ovat kokonaisuutena laskeneet, mutta tietyissä osissa kaupunkia (tyypillisesti keskusta-alueella) hinnat ovat nousset. Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta ja Oulu.

Koti vai sijoitus?

Keskustelupalstoilla pyörii usein kysymyksiä ja vastauksia siitä, mistä oma asunto kannattaa tai ei kannata ostaa. Kuten taloudellisiin kysymyksiin yleensäkin, tähänkään ei ole yksiselitteistä oikeaa vastausta. Asiaan vaikuttaa moni tekijä. Loppupeleissä ratkaisu tehdään omien asumistoiveiden ja taloudellisten tekijöiden ristipaineessa.

Oman kodin näkeminen puhtaasti sijoituskohteena on usein ongelmallista. Sijoittamiseen liittyy tietyt perussäännöt: sijoitukset kannattaa tehdä hajautetusti useampaan kohteeseen ja myös ajallinen hajautus on fiksua – eli ei sijoiteta kaikkia varoja yhdellä hetkellä. Oman kodin ostaminen harvan kohdalla täyttää nämä kriteerit; yleensä asuntoja omistetaan yksi (ja sekin velkarahalla hankittuna) ja myöskään ajallinen hajauttaminen ei onnistu. Omaan kotiin liittyvät tarpeet kumpuavat enemmän elämäntilanteesta kuin talouden suhdanteesta. Ja jossain on aina asuttava.

Omat asumistoiveet ovatkin isossa roolissa asuntoa ja asuinaluetta valittaessa – ja hyvä niin. Siinä kun yksi haluaa asua Helsingin ydinkeskustassa palveluiden äärellä, niin joku toinen nauttii pikkukaupungin verkkaisemmasta sykkeestä ja kolmas taas maaseudun rauhasta. City-urbaanin kannalta asuntojen kysyntänäkymät ovat valoisammat, mutta asunnot ovat kalliita. Maaseudun rauhaan halajavalle asuntojen hintojen eriytyminen voi tarjota hyviä mahdollisuuksia: esimerkiksi ns. kehyskunnista** saa nyt omakotitalon keskimäärin samaan hintaan kuin 2010. Mutta hänenkin kannattaa asumismieltymystensä lisäksi huomioida se, että asunnon myyminen voi olla työläämpää jos tarve vaihtaa kotia tulee.

Kaupungistuminen on megatrendi, joka muovaa asuntomarkkinoita nyt ja tulevaisuudessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kategorinen jako pääkaupunkiseutuun ja muuhun Suomeen antaisi kattavan kuvan asuntomarkkinoiden kehityksestä. Asuntomarkkinoilla -kuten myös ihmisten asumistoiveilla- on monet kasvot.

Tutustu OPn ekonomistien asuntomarkkinakatsaukseen.

*Alueeseen kuuluu Suomenlinna, Sörnäinen, Torpparinmäki, Pihlajamäki, Tapanila, Siltamäki, Puistola, Suurmetsä, Jakomäki, Roihuvuori, Santahamina, Roihupelto, Itäsalmi, Puotinharju, Puotila, Myllypuro, Marjaniemi Itäkeskus, Kontula, Vartioharju, Vuosaari, Mellunkylä, Aurinkolahti

**Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Riihimäki, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula ja Vihti

Tuoreimmat
Rahat pankkitililtä sijoituksiin – ”Suomalaisten tileillä makaa 87 miljardia euroa”
Rahat pankkitililtä sijoituksiin – ”Suomalaisten tileillä makaa 87 miljardia euroa”
Nollakorkoisten pankkitilien sijaan rahat kannattaa sijoittaa tuottavampiin kohteisiin, sillä pankkitileillä makuuttaessa jo inflaatio syö osan säästöjen arvosta. Toisin kuin moni mieltää...
Viljakaupan ostajat ja myyjät kohtaavat nyt verkossa
Viljakaupan ostajat ja myyjät kohtaavat nyt verkossa
Viljatori.fi tuo viljakaupan verkkoon ja auttaa ostajia ja myyjiä löytämään toisensa entistä helpommin. Tarkoituksena on, että yhdestä paikasta saisi hyvän katsauksen kauppatilanteeseen.
Kolme vaatekomeroa, kuraeteinen ja ”liikaa” säilytystilaa – OPn Kotoisa rakennetaan lapsiperheen tarpeisiin
Kolme vaatekomeroa, kuraeteinen ja ”liikaa” säilytystilaa – OPn Kotoisa rakennetaan lapsiperheen tarpeisiin
Juha Kartastenpään ja Sanna Kuusikarin nelihenkinen perhe rakentaa OPn Kotoisaa Porin asuntomessualueelle. Perhe on osallistunut rakentamiseen paljon, mutta myös ammattilaisten apuun luotetaan.
Työterveyshuollon tärkein tehtävä ei ole sairauslomalappujen kirjoittaminen
Työterveyshuollon tärkein tehtävä ei ole sairauslomalappujen kirjoittaminen
Työterveyden tärkein tehtävä on ennaltaehkäisy.

OP sosiaalisessa mediassa