Kuvassa hymyilevät CFO Maria Alahuhta (vas.) ja OP:n asiakkuusjohtaja Outi Multanen.

Oululainen KNL Networks on ottanut harteilleen ison tehtävän: merenkulun digitalisoimisen. Merenkulku on pysynyt syrjässä lukemattomia toimialoja myllertävästä digitalisaatiosta, mutta nyt tilanne on muuttumassa.

KNL Networksin CEO Toni Lindén sanoo, että monet tekijät ajavat merenkulun digitalisaatiota eteenpäin. Taloudelliset syyt eivät ole näistä vähäisimpiä.

– Kehitys etenee vaiheittain. Tulevaisuudessa häämöttää etäohjattu tai jopa kokonaan autonomisesti liikkuva alus, hän hahmottelee.

Toimitusjohtaja Lindén huomauttaa, että merenkulun digitalisaatio vaatii luotettavaa ja kattavaa tietoliikenneverkkoa – ja sellaisen KNL Networks on kehittänyt ja rakentanut. Iso yllätys lienee monille, että Oulun Linnanmaalta hallitaan maailmanlaajuista tietoliikenneverkkoa.

– Yllätys se oli myös Monacon ruhtinaalle Albertille, joka tutustui toimintaamme syyskuussa, naurahtaa KNL Networksin CFO Maria Alahuhta.

Satelliiteista riippumaton

KNL Networksin tietoliikenneverkko on satelliiteista riippumaton. Se on hybridi, joka perustuu vanhan lyhytaaltoteknologian ja nykyaikaisen digitaaliteknologian yhdistämiseen. Talousjohtaja Alahuhdan mukaan kysymyksessä on maailman johtava satelliiteista riippumaton verkko, joka yltää navalta navalle.

Käytännössä KNL Networksin verkko – jossa liikkuu dataa, ei puhetta – kattaa maapallon jokaisen neliökilometrin. Verkossa kulkeva tieto on sotilastasoisesti salattu.

Tietoliikenneverkko ei kuitenkaan vielä riitä merenkulun digitalisoimiseen. Tarvitaan myös päätelaitteet. KNL Networks on kehittänyt laivoihin asennettavat älykkäät radiot, jotka pitävät sisällään kaikki tarvittavat ratkaisut.

– Radiosta rakennetaan kytkennät ja integraatiot laivan eri järjestelmiin, selvittää Toni Lindén.

Talousjohtaja Alahuhta täydentää, että jokaisessa laivassa on 70–150 sellaista toimintoa, joista voidaan kerätä dataa välitettäväksi verkossa. Hyvä esimerkki on laivan moottori, jonka kuntoa ja toimintaa voidaan tarkkailla ja ohjata verkon välityksellä.

KNL Networksin verkon palvelutaso on sitä parempi, mitä enemmän sillä on käyttäjiä, sillä MESH-teknologiaa hyödyntävässä verkossa kaikki käyttäjät välittävät dataa. Satamassa tai rannikon lähellä ollessaan laiva toimii tukiasemana kaukana kulkeville aluksille ja tarjoaa yhteyden pakettikytkentäiseen verkkoon. Alusten välinen etäisyys voi olla jopa 10 000 kilometriä. Asiakkaitaan KNL Networks laskuttaa verkossa kulkevan datan määrän mukaan.

Vahva ja itsenäinen yritys

Talousjohtaja Maria Alahuhta sanoo KNL Networksin päämääränä olevan asema vahvana itsenäisenä yrityksenä, jolla on tuhansia asiakkaita ja jonka palveluksessa on satoja ihmisiä.

Tällä hetkellä yrityksen palveluksessa on 45 henkeä. Määrä kasvaa jatkuvasti. Pääkonttori sijaitsee Oulussa, missä myös tuotekehitys tapahtuu. Myyntitoimintonsa KNL Networks on keskittänyt Kööpenhaminaan.

– Oulu on loistava paikka tuotekehitykselle, mutta kansainvälisten asiakkaiden tavoittaminen sujuu Kööpenhaminasta kätevämmin. Lisäksi meillä on toimistot Helsingissä, Oslossa ja Lontoossa ja perusteilla Saksaan ja Singaporeen, mainitsee Alahuhta.

KLN Networksin toisen tärkeän asia kasryhmän muodostavat pelastus- ja turvallisuusviranomaiset. Myös tällä sektorilla näkymät ovat lupaavat.

Hyvät kansainväliset pankkipalvelut

Oulun Osuuspankki on KNL Networksin pääpankki. Maria Alahuhta kehuu osuuspankin tarjonneen hyvät rahoitusratkaisut. Lisäksi kansainväliset rahasiirrot toimivat sen kautta kitkatta, mikä on maailmanmarkkinoilla toimivalle yritykselle tärkeää. Apuna on kätevä OP eFX -valuuttakaupankäyntisovellus.

– Olemme saaneet Oulun Osuuspankin kautta myös Euroopan investointipankin innovatiivisille yrityksille tarkoitetun takauksen.

Talousjohtaja Alahuhta tykkää myös Oulun Osuuspankin asenteesta:

– Pankissa on paljon halua tukea meidän toimintaamme.

Myös KNL Networksin vakuutukset ovat OP Ryhmässä.

Juttu on julkaistu myös OP Oulun Yrityslehden numerossa 2/2018.