Miten arjen pyöritys onnistuu opiskelijavaihdossa?

Vietin vastikään elämästäni neljä kuukautta Irlannissa opiskelijavaihdon merkeissä. Elämyksiähän vaihdosta lähdetään hakemaan, mutta ulkomailla arkeakin täytyy pystyä pitämään yllä yhtä lailla kuin kotona Suomessakin. Selvisin keväästä kyllä yhtenä kappaleena ja hyvillä mielin, mutta jälkikäteen on aina helppo jossitella: huomasin, että tietyt asiat olisi voinut tehdä paremmin. Mitä asioita siis kannattaa ulkomailla asuessa ottaa huomioon, jotta raha-asiat pysyvät mallillaan, elämä on huoletonta ja voi keskittyä itse kokemuksesta nauttimiseen?

Ennen lähtöä

Jotta elämä ulkomailla olisi turvattu, tulee vakuutukset hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen reissuun lähtöä. Riippuen kohdemaasta tapaturman tai vahingon sattuessa käytännöt voivat vaihdella radikaalistikin Suomeen verrattuna. Itse selvisin onnekseni neljä kuukautta ilman naarmun naarmua, matkatavarat päätyivät aina oikeaan paikkaan eikä puhelintani tai korttiani varastettu. Mutta kuka oikeasti tietää mitä voi tapahtua? Yhtenä aurinkoisena sunnuntai-iltapäivänä eräs hollantilainen kaverini nyrjäytti todella ikävästi nilkkansa loikatessaan rannalla kiveltä toiselle. Siis ihan totta. Kiveltä loikatessa. Siinä sitä sitten istuttiin ensiavussa kuusi tuntia odottamassa röntgeniä ja keppejä ja ihmeteltiin, että onneksi ei sattunut pahemmin. Ja onneksi oli vakuutukset kunnossa.

Ennen reissuun lähtöä asetin myös korttini turvarajat sopiviksi katoamisen tai väärinkäytösten varalta. Käteisnostoille, varmennettaville korttiostoille, verkkomaksamiselle sekä muille etämaksuille saa asetettua jokaiselle omat vuorokausikohtaiset turvarajat debit- ja credit-puolille erikseen. Asetin rajat melko mataliksi, sillä niitä saa tarpeen mukaan muokattua näppärästi esimerkiksi verkkopankissa tai OP-mobiilissa. Uudet rajat astuvat debit-puolen osalta heti voimaan, ja credit-puolellekin vain muutamassa tunnissa.

OP-mobiili, arjen sankari

Korvaamaton apu reissussa. En olisi etukäteen uskonut, mutta käytin mobiilipankkia todella paljon. Heti ensimmäisenä iltana sovellus tuli tarpeeseen, kun piti yllättäen maksaa asuntolalle koko kevään vuokra kerralla, vaikka etukäteen oli puhe kuukausieristä. Tein itselleni budjetin kevään ajalle, joten oli tietenkin tarkkailtava tilien rahatilannetta. Pidin käyttötilillä vain tietyn summan rahaa kerrallaan siltä varalta, että korttini varastetaan: siirsin tasaisin väliajoin OP-mobiilissa kortittomalta tililtä rahaa käyttötilille tarvittavan määrän kerrallaan. Joskus tämä tapahtui kaupan kassalla ja mietin samalla, että olisi jäänyt ostokset kassalle ilman älypuhelinta, nettiä ja mobiilipankkia. Niin ja kaikki laskut tulivat e-laskuina OP-mobiiliin, joten ei tarvinnut pelätä, että jokin niistä häviäisi matkan varrelle, vaikka postinsiirto Irlantiin olikin käytössä.

Pivo!

Mobiililompakko-sovellus Pivo kuuluu ”olisinpa tajunnut” –kategoriaan. Vaihtoajan talouden hallinnassa se olisi tullut tarpeeseen: budjetissa pysyminen oli nyt oman muistini varassa. Ei hyvä. Käytin Pivon sijaan sovellusta, joka kyllä näytti eri menoja kategorioittain ja kaavioissa – sen jälkeen, kun itse muisti joka ikisen ostoksen sovellukseen kirjata. Paitsi että Pivo kerää samat tiedot automaattisesti, kunhan maksukortti vain on liitetty sovellukseen, se myös näyttää koko kuukauden budjetin, kulutoteuman ja mihin on kulunut eniten rahaa sekä auttaa ennakoimaan mahdollisia tulevia menoja. Testailin Pivoa sitten palattuani Suomeen.

Luottokortti, mielellään kaksi

Reissasin vaihdossa ollessani paljon ympäri Irlantia sekä Iso-Britanniaa. Siinä sitten tuli vastaan hotellia, hostellia, airBnB:tä sekä autovuokraamoa, joissa jokaisessa täytyi jollain tapaa käyttää korttia, yleensä katevarauksen muodossa. Vaikka kaikki loppujen lopuksi sujui hyvin ja ilman suurempia ongelmia, olisi toinen credit-ominaisuudella varustettu kortti silti helpottanut elämää huomattavasti. Entä jos olisi käynyt esimerkiksi niin että OP Visa -korttini olisi hävinnyt tai varastettu? Olisin ollut pulassa - ja tällä hetkellä monta upeaa kokemusta köyhempi. Mahdollisuuksien mukaan, olisi ulkomaille pidemmäksi aikaa lähtevän hyvä kartoittaa siis vaihtoehtoa hakea toista luottokorttia.

Kyllähän sitä hengissä selviää reissun päällä vaikka minkälaisella setillä. Mutta jos olet lähdössä esimerkiksi vaihtoon tai työharjoittelua tekemään ulkomaille ja haluat hoitaa asiat niin ettei tarvitse jälkikäteen harmitella, nappaa vinkit haltuun. Jos siis nyt olisin vasta lähdössä, ottaisin ehdottomasti Pivon käyttöön ja hakisin sitä toista luottokorttia. Ihan vain koska ne tekisivät reissusta stressittömämmän ja arjesta sujuvamman. Ja jos joku nyt miettii kannattaako sinne ulkomaille lähteä? Ehdottomasti kannattaa!

Tuoreimmat
Sinilevää on nyt poikkeuksellisen runsaasti – myös pesu- ja löylyvedestä voi sairastua
Sinilevää on nyt poikkeuksellisen runsaasti – myös pesu- ja löylyvedestä voi sairastua
Lähes koko Suomenlahti on sinilevän peitossa, ja levää on paljon myös järvissä. Jos vesi on vihreää, uimaan ei pitäisi mennä – myös sinileväinen löylyvesi voi aiheuttaa hengitysoireita.
Mikä puhelin lapselle? Kiinnitä huomio kokoon ja hintaan
Mikä puhelin lapselle? Kiinnitä huomio kokoon ja hintaan
Lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi kannattaa hankkia keskihintainen laite ja suojata se kolhuja vastaan.
Kiitos! – omistaja-asiakkaat tekivät taas hyvää
Kiitos! – omistaja-asiakkaat tekivät taas hyvää
OP Pohjois-Savon Omistaja-asiakas tekee hyvää –kampanja päättyi vuoden 2017 loppuun ja kampanjan viimeiset lahjoitukset jaettiin huhtikuussa järjestetyissä lahjoitustilaisuuksissa.
Kesäduuni lasten liikuntaleirillä
Kesäduuni lasten liikuntaleirillä
Liikunnan parissa työskentely on kiinnostanut minua jo pitkään, ja etenkin ohjaajan roolissa oleminen. Esimerkiksi tanssituntia vetäessä itselle tulee onnistunut fiilis, kun ihmisistä näkee, miten...

OP sosiaalisessa mediassa