Designkylän kahdet kasvot

Pieni kylä kolmostien varrella. Keskustassa lähikauppa, apteekki, pubi ja OP. Kaiken keskellä kohoaa Lasimäki, vieressään lasitehdas. Kuinka moni tietää jo, mistä paikasta on kyse?

Vierailen itse Iittalassa monen monta kertaa vuodessa mieheni perheen luona. Etenkin kesäisin se on minulle tietynlainen pakopaikka arjesta. Lempipaikassani Lepaanrannassa voin nauttia kesäpäivästä eväiden kera, päästää koirani pulikoimaan Vanajaveteen ja kuunnella itse linnun laulua laiturilla istuskellen. Voin vain olla.

Ennen kaikkea Iittala on kuitenkin kylänä osa suomalaisen muotoilun historiaa. Minulle siellä sijaitseva lasitehdas on ollut alusta asti olennainen osa kylän arjen ja ihmisten identiteettiä, mutta juuri siksi tulee kovin harvoin ajateltua sen todellista merkitystä. Kuinka moni voi sanoa asuvansa paikassa, jolla on 136 vuoden juuret suomalaisuuden symbolien luomisessa?

Ensimmäinen lasitehdas perustettiin Iittalaan jo vuonna 1881. Siitä asti tehtaan piiput ovat puskeneet savua ja sadat taidokkaat kädet työstäneet lasista mitä kauneimpia esineitä. Tiesittekö, että tehdas on yksi maamme harvoja toiminnassa olevia alan yrityksiä ja siellä valmistetaan edelleenkin perinteisellä puhallustaidolla muun muassa Aalto-maljakoita? Uskaltaisin väittää, että ne suomalaiset kodit, joiden kaapeista ei Iittalan lasia löydy, ovat harvassa.

Kuvassa mieheni veljen puhaltama paperipaino sekä Iittalan muita esineitä.

Iittala onkin brändinä vahvasti läsnä meidän suomalaisten elämässä, niin arjessa kuin juhlassa. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suosittelen viimeistään nyt tutustumaan myös tähän pieneen kylään, joka välittää edelleen maailmalle suurta suomalaista designia.

Lasimäeltä löytyy muun muassa Designmuseo Iittala, Naivistit Iittalassa-näyttely sekä Iittalan Outlet-myymälä. Lisäksi sieltä saa kesäisin myös ihania Kultasuklaan suklaamansikoita, nam! Ollaan ylpeitä omasta kotiseudusta!

Tuoreimmat
Oi aikoja, oi tapoja - high yield markkinan ilmiöitä
"Hey, is everybody out there nuts?" Kysyy Gordon Gekko puheessaan yliopistonuorille Wall Street, Money Never Sleeps -elokuvassa. Sama tulee välillä mieleen kun katsoo high yield -markkinaa ja...
Lohen fileointi – näin käytät kalan kokonaan
Lohifile, medaljongit ja kalaliemi – tee kaikki nämä yhdestä kokonaisesta lohesta ja säästä rahaa.
Suunnittele työuran jälkeinen elämäsi – lue eläköitymisvalmentajan vinkit
Piilaakso ei ole vain nuoria startup-yrittäjiä. Teknologialaaksoa rakentamassa olleet ovat nyt eläkeläisiä, jotka toteuttavat unelmiaan ja tekevät asioita, mihin työelämässä ei ollut aikaa. Kaiken...
Rahat kaverin tilille saman tien? Näin se onnistuu
Miten puhelinnumerolla maksaminen oikein toimii? Missä tilanteissa Siirto-palvelua kannattaa hyödyntää? Entä onko se nyt varmasti turvallista ja helppoa?