Designkylän kahdet kasvot

Pieni kylä kolmostien varrella. Keskustassa lähikauppa, apteekki, pubi ja OP. Kaiken keskellä kohoaa Lasimäki, vieressään lasitehdas. Kuinka moni tietää jo, mistä paikasta on kyse?

Vierailen itse Iittalassa monen monta kertaa vuodessa mieheni perheen luona. Etenkin kesäisin se on minulle tietynlainen pakopaikka arjesta. Lempipaikassani Lepaanrannassa voin nauttia kesäpäivästä eväiden kera, päästää koirani pulikoimaan Vanajaveteen ja kuunnella itse linnun laulua laiturilla istuskellen. Voin vain olla.

Ennen kaikkea Iittala on kuitenkin kylänä osa suomalaisen muotoilun historiaa. Minulle siellä sijaitseva lasitehdas on ollut alusta asti olennainen osa kylän arjen ja ihmisten identiteettiä, mutta juuri siksi tulee kovin harvoin ajateltua sen todellista merkitystä. Kuinka moni voi sanoa asuvansa paikassa, jolla on 136 vuoden juuret suomalaisuuden symbolien luomisessa?

Ensimmäinen lasitehdas perustettiin Iittalaan jo vuonna 1881. Siitä asti tehtaan piiput ovat puskeneet savua ja sadat taidokkaat kädet työstäneet lasista mitä kauneimpia esineitä. Tiesittekö, että tehdas on yksi maamme harvoja toiminnassa olevia alan yrityksiä ja siellä valmistetaan edelleenkin perinteisellä puhallustaidolla muun muassa Aalto-maljakoita? Uskaltaisin väittää, että ne suomalaiset kodit, joiden kaapeista ei Iittalan lasia löydy, ovat harvassa.

Kuvassa mieheni veljen puhaltama paperipaino sekä Iittalan muita esineitä.

Iittala onkin brändinä vahvasti läsnä meidän suomalaisten elämässä, niin arjessa kuin juhlassa. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suosittelen viimeistään nyt tutustumaan myös tähän pieneen kylään, joka välittää edelleen maailmalle suurta suomalaista designia.

Lasimäeltä löytyy muun muassa Designmuseo Iittala, Naivistit Iittalassa-näyttely sekä Iittalan Outlet-myymälä. Lisäksi sieltä saa kesäisin myös ihania Kultasuklaan suklaamansikoita, nam! Ollaan ylpeitä omasta kotiseudusta!

Tuoreimmat
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizza oli ensimmäinen laadukkaan pikaruuan eli fast casual -alan yritys, joka listautui Helsingin pörssiin. Toimitusjohtaja ja pankin edustaja kertovat, miten listautumisprosessi sujui.
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Finanssiala on ollut viime ajat voimakkaan muutoksen kourissa. Digitalisaatio, lisääntynyt sääntely ja uudet palveluntarjoajat ovat muuttaneet toimialaa voimakkaasti. Useiden asiantuntija-arvioiden...
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Jos haluat haistella pääsiäisenä kevättuulia jossain muualla kuin kotimaassa, kannattaa toimia nopeasti. Näihin kohteisiin saat vielä kohtuuhintaiset lennot ja majoituksen kuumimpaan sesonkiaikaan.
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Vielä voi nauttia lumisista päivistä, sillä pakkanen paukkuu yhä lähipäivinä.

OP sosiaalisessa mediassa