– Se oli pelottavaa, ahdistavaa ja hermostuttavaa, ja vaikutti yrityksen toimintaan sataprosenttisesti, kertaa espoolaisen My Body & Balance -hyvinvointistudion omistaja Tiina Veijonen koronapandemian alkuhetkiä Suomessa. My Body & Balance järjestää ohjattuja pienryhmätunteja, hyvinvointipäiviä ja tekee yksilöohjausta studiollaan Espoossa. Merkittävä liiketoiminta-alue on myös hyvinvointimatkat, joita Veijonen kumppaneineen järjestää Italiaan.

– Koko kevät oli buukattu täyteen. Lähes kolmen vuoden uurastuksen jälkeen olin saanut bisneksen kannattavaksi, ja sitten kaikki kaatui yhdessä yössä, Veijonen toteaa.

Ensin huoli, sitten toiminta

Pari ensimmäistä päivää Veijonen otti vastaan peruutuksia ja pohti itkeskellen, onko yritystä kohta enää olemassa. Saman viikon lopussa Veijonen oli kävelyllä puolisonsa kanssa. Pariskunta pohti, millä peruuntuneiden ohjausten ja matkojen aiheuttama mielipaha voitaisiin korvata.

– Päätin alkaa tarjota livetreenejä asiakkailleni. Kutsuin heitä Facebook-ryhmään, ja kerroin, että järjestämme ainakin muutaman treenin. Poikkeusaikanakin on tärkeää liikkua ja kohdata ihmisiä, vaikka sitten virtuaalisesti.

Ryhmässä oli aluksi vajaa 200 jäsentä, ja ensimmäisessä harjoituksessa oli mukana 80 prosenttia kutsutuista.

– Palaute treenistä oli huikeaa. Moni kertoi, ettei ollut saanut koskaan kotitreenistä noin hyvää fiilistä. Ihmiset alkoivat pyytää, että saisivat kutsua tuttujaan mukaan. Aloin aavistella, että tempauksestamme saattaa tulla jotain mahtavaa, vaikka en sitä vielä koko mittakaavassa silloin ymmärtänytkään, Veijonen sanoo.

Nyt vajaan kolmen kuukauden jälkeen ryhmässä on 72 000 jäsentä. Alun liittymistahti on rauhoittunut, mutta uusia jäseniä tulee pari sataa päivässä, eikä porukka lähde pois.

Maksutonta, mutta ei ilmaista

Veijonen halusi pitää treenit kuluttajille maksuttomina, mutta jostain piti saada kassavirtaa valmentajien palkkoihin ja yrityksen kuluihin. Veijosen mieleen tuli, että monilla brändeillä oli kumppanuus jonkin kesätapahtuman kanssa, joka nyt oli peruttu. Veijonen alkoi soitella pitkän tapahtumamarkkinointiuransa aikana syntyneitä kontakteja läpi, ehdotti yritysten markkinointipäättäjille yhteistyötä ja kertoi ideastaan. Siten brändeillä olisi mahtava tapa erottua, saada näkyvyyttä ja jakaa hyvää mieltä.

– Seitsemän kahdeksasta kontaktoinnistani innostui tulemaan mukaan. Toki kontaktit olivat jo olemassa ja olin vuosien aikana rakentanut heihin luottamuksen. Mukaan innostuneiden yritysten ansiosta pystymme nyt järjestämään kuluttajille maksutonta liikuntaa, Veijonen toteaa.

Vaikka koronapandemia saattaa olla helpottamassa, MyBnB Live -verkkotreenit jatkuvat maksuttomina ainakin läpi syksyn. Syksyllä mukaan tulee hyväntekeväisyyskulma, jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä paitsi liikkumaan myös auttamaan.

– Moni tyytyväinen treenaaja on sanonut, että haluaisi maksaa treeneistä, joiden pyörittämiseen raha tulee Suomessa toimivilta yrityksiltä. Olimme jo miettineet hyväntekeväisyyttä, kun Nenäpäivä otti yhteyttä. Syksyllä tavoitteenamme on kerätä merkittävä summa rahaa maailman köyhimmille lapsille, ja näin ollen lisätä yhteisöllisyyttä ja jakamisen iloa, Veijonen kertoo.

Boksin ulkopuolella kannattaa käydä

Veijonen toteaa, että kaikki eivät yllättävissä muutoksissa pysty viemään toimintaansa verkkoon kuten he, mutta vaihtoehtojen avoin pohtiminen on aina hyvä.

– Jos ei pysty jatkamaan yritystoimintaa tutulla tyylillä, asioista kannattaa puhua rohkeasti ääneen, pohtia niitä muiden ihmisten kanssa ja miettiä asioita boksin ulkopuolelta.

Veijonen on saanut jonkin verran maksullista toimintaa tarjoavilta kollegoiltaan kritiikkiä siitä, että My Body & Balance -yhteisön treenit ovat ilmaisia. Veijonen korostaa, että näinhän asia ei ole, mutta kuluttajien sijaan yritykset maksavat kulut. Livetreenit eivät ole myöskään syöneet studion henkilökohtaisen ohjauksen tarjontaa, vaan päinvastoin maksavia valmennusasiakkaita on tullut jopa lisää, kun he ovat ensin innostuneet kotonaan livetreeneistä.

– Treenaaminen kotona on osaksi meidän ansiotamme noussut yhdeksi kevään positiivisimmista puheenaiheista. Tämä nostaa liikuntavalmennusta uuteen kiinnostukseen, ja tekee koko alalle hyvää, Veijonen uskoo.

Muutoksia jo ennen koronaa

Savonlinnalaisen Muotitalo Pukin omistajat Jaana ja Pekka Kinnunen tekivät jo viime syksynä muutoksia liiketoimintaansa.

– Karsimme kuluja, neuvottelimme vuokrasta ja vaihdoimme kaksitasomyymälätilan katutason liiketilaan. Kulut pienenivät jo tuolloin radikaalisti, Jaana Kinnunen kertoo.

Alkutalvesta Kinnunen aloitti digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä -opinnot, ja helmikuussa Muotitalo Puki pisti pystyyn verkkokaupan.

– Kaikki nämä olivat ajoitukseltaan aika uskomattomia asioita, ja tekivät meistä valmiimpia kohtaamaan koronakriisin, Kinnunen pohtii.

Korona pois somemarkkinoinnista

Koronapandemian iskiessä Suomeen pariskunta alkoi heti toimia – jäljellä oleviin lainoihin haettiin lyhennysvapaata, oman pankkineuvojan suosituksesta kesän yli. Työntekijät lomautettiin ja pidettiin kriisipalaveri.

– Halusimme ehdottomasti pitää liikkeen avoinna, koska kaikki tuleva rahaliikenne on plussaa. Samalla päätimme laittaa kaiken energiamme verkkokauppaan. Nopeasti aloimmekin tehdä somevideoita, joissa esitellään verkkokaupassa myytäviä tuotteita, Kinnunen kertoo.

Kinnunen kysyi muutamalta psykologina työskentelevältä asiakkaaltaan, miten somemarkkinointia kannattaisi tehdä koronan aikana. Kinnusta kannustettiin pitämään iloinen ja positiivinen linjansa ja pitämään koronan somesta kokonaan poissa.

– Videoilla esittelemme tuotteita, niiden kangasta ja asun liikkuvuutta hyvällä fiiliksellä. Monen on helpompi tehdä ostopäätös, kun vaatteen näkee normaalikokoisella ihmisellä eikä mallinukella. Tämä vähentää myös asiakaspalautusten määrää. Verkkokauppa kun on huonompikatteista erilaisten kulujen takia, ja tuotteiden palautusprosentti pitää saada mahdollisimman pieneksi.

Kinnunen valitsee verkkokauppaan muutenkin tuotteita, jotka on helppo ostaa netistä. Vaatteet ovat väljempää mitoitusta, eikä niissä koko ja istuvuus ole niin tarkkoja kuin esimerkiksi juhla-asuissa, joiden hankinnassa sovittaminen ja myyjän apu ovat ensiluokkaisen tärkeitä.

– Videoiden tekeminen oli meille uutta, mutta onnistuimme luomaan elämyksellisen ja palvelevan verkkokaupan, jonka ydinsanoma on, että kauppias auttaa, Kinnunen toteaa.

Toiminta on vilkastunut

Vaikka isoin kesätapahtuma Oopperajuhlat on peruttu, Kinnuset luottavat Suomen ykköskesäkaupungiksi kutsumansa Savonlinnan maineeseen. Viime viikkoina toiminta onkin jo vilkastunut, ja henkilökunnan lomautukset ovat ohi. Muotitalo Puki on perustamassa myös Voglian kanssa kesäkauppaa kaupunkiin ja muitakin ideoita on paljon. Asiakkailta saatu tuki ja palaute ovat auttaneet jaksamaan vaikeita aikoja.

– Olen jututtanut muita yrittäjiä ja mökkien vuokraajat on kertoneet, että mökkejä kysellään nyt hurjasti. Se antaa toivoa kaikille yrittäjille.

Kinnunen kannustaa tekemään hankintoja erityisesti kotimaisista verkkokaupoista, jolloin raha jää Suomeen.

– Kaikki suomenkieliset verkkokaupat eivät välttämättä ole suomalaisia, Kinnunen muistuttaa.

Syksyä ajatellen Kinnusilla on rutkasti kehitysideoita nimenomaan verkkokauppaa varten. Parhaillaan pariskunta odottaa Business Finlandin päätöstä kehitysrahoituksesta hankkeisiinsa.

– Tavoitteena on luoda elämyksellinen digitaalinen muotitalo, ja ottaa käyttöön uusia palveluja. Toiveeni on esimerkiksi perustaa digitaalinen pukeutumiskoulu, ja päästä sitä kautta lähelle asiakasta. Ja totta kai vahvuutena on yhä se, että kauppias on linjoilla ja auttaa.

Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.