Moni pienyrittäjä tuskailee pienentyneen kassavirran kanssa. Kassanhallinnan asiantuntija, Business Developer Tea Ranta OP:sta kannustaa yrityksiä tutkimaan tarkasti omia prosessejaan ja lähitulevaisuuden näkymiä.

Kuinka paljon tileillä on rahaa, onko pääomia sitoutunut eri prosesseihin, mitkä ovat säännölliset menot ja kuinka paljon myyntituloja on tulossa lähitulevaisuudessa?

– Oleellista on, että yritys varmistaa maksuvalmiutensa kaikissa eri tilanteissa. Hyvällä suunnittelulla yritys pystyy reagoimaan muutoksiin ja ennaltaehkäisemään mahdolliset maksuvaikeudet, Ranta korostaa.

Katse myynti- ja ostoprosesseihin

Rannan mukaan lähtökohtana tulee olla hyvät kassavirtalaskelmat. Ennusteet yrityksen tuloista ja menoista helpottavat varautumista tulevaan.

– Tulevaisuus näyttää monelta kannalta epävarmalta. Laskelmissa on hyvä tarkastella mennyttä ja katsoa ennustetta.

Lisäksi yrityksen kannattaa pohtia omia myynti- ja ostoprosesseja ja pyrkiä optimoimaan ne.

– Omille myyntilaskuille kannattaa miettiä tilanteeseen sopivia maksuaikoja ja optimoida sisään tuleva raha nopeammin yrityksen käyttöön. Ostolaskuihin voi sen sijaan yrittää neuvotella pidemmät maksuajat, Ranta neuvoo.

– On myös tärkeää, että koko henkilöstö ymmärtää, miten he voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa prosessien toimivuuteen ja yrityksen maksuvalmiuteen, hän jatkaa.

Haastavassa tilanteessa nopea maksu voi olla monelle pienyrittäjälle merkittävä apu.

– Yrityksillä on käytössään laajat OP:n tarjoamat uudet maksutavat kuten SEPA pikasiirrot op.fi-palvelussa, OP-yritysmobiilissa ja Web Services -maksukanavassa, jolloin raha liikkuu ilman tuntien, päivän tai jopa viikonlopun yli menevää viivettä. Rajat ylittävissä maksuissa käytetään SWIFT gpi -maksutapaa aina, kun se on mahdollista. Nämä maksutavat ovat automaattisesti asiakkaidemme käytössä ilman erillisiä sopimuksia, Ranta kertoo.

Business Developer Tea Ranta. Kuva: OP

Mistä rahoitusta kassanhallintaan?

Aina tulot ja menot eivät osu ajallisesti yhteen. Silloin yritys voi hyödyntää erilaisia rahoitusratkaisuja.

– Yrittäjät tuntevat yrityslainan, mutta kassanhallintaan se ei ole aina paras vaihtoehto. OP tarjoaa lukuisia hyviä rahoitusvaihtoehtoja yrityksen tarpeen mukaan, Ranta vinkkaa.

Luotollinen yritystili toimii kuten tavallinen yritystili, ja se on käytettävissä tarvittaessa. Luotolliselta yritystililtä voi nostaa varoja aina luoton enimmäismäärään asti.

Rahoituslimiitti puolestaan tuo yritykselle kykyä reagoida nopeasti rahoitusta vaativiin tilanteisiin.

Rahoituslimiitti sopiikin luonteensa puolesta hyvin toistuviin lyhytaikaisiin rahoitustarpeisiin, kuten esimerkiksi kausivaihtelujen tasaamiseen. Rahoituslimiittisopimuksen jälkeen yritys voi tehdä luoton nostopyynnöt vaivattomasti verkkopalvelussa ilman velkakirjojen allekirjoittamista ja maksaa ainoastaan nostetusta luotosta.

Jos yritys taas haluaa maksusaatavat heti käyttöönsä, kannattaa hyödyntää saatavarahoitusta eli factoringia.

– Saatavarahoitus on monipuolinen kokonaisuus käyttöpääoman ja luottoriskien hallintaa. Rahoituksen kohteena ovat yrityksen vakiintuneet kauppasuhteeseen perustuvat toimituksen jälkeiset laskusaatavat. OP:lle siirretyt laskut toimivat samalla luoton vakuutena, Ranta selventää.

Leasing eli pitkäaikainen vuokraus ja osamaksu puolestaan sopivat kaluston ja laitteiden hankintaan. Leasing ja osamaksu eivät sido samalla tavalla pääomia kuin ostaminen. Myös menot ovat säännöllisiä ja helposti ennustettavia.

– Yrityksen kannattaa olla mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä omaan pankkiin ja kertoa haasteistaan. Meillä on koko ison konsernin asiantuntijat käytössä ja yhdessä löydämme yritykselle parhaiten sopivat ratkaisut, Ranta kannustaa.

Autamme löytämään yrityksellesi parhaiten sopivan rahoituksen. Tutustu rahoitusratkaisuihimme.

Lue myös:

Tehokas kassanhallinta auttaa yritystä menestymään

Yrityslaskutusten maksuajat pitenevät – miten niiden kanssa kannattaa toimia?